Anca Andrei monitorizează vietăţile din Baltă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anca Andrei iubeşte drumeţiile prin Balta Brăilei
Anca Andrei iubeşte drumeţiile prin Balta Brăilei

Fost jurnalist, Anca a conceput un manual de biologie care va fi o premieră în domeniu. Îi place natura şi adoră călătoriile în Parcul „Balta Mică a Brăilei".

Absolventă a Liceului „Nicolae Bălcescu", profilul informatică/ matematică-fizică, în anul 1992, Anca Andrei a ajuns, în final, un pasionat biolog. Pentru scurtă vreme, a lucrat în presă, apoi la „Celhart Donaris" SA. Pe atunci, nu visa să lucreze la Administraţia Parcului „Balta Mică a Brăilei". „Am mâncat mate pe pâine", ne-a spus, zâmbind, biologul.

Anca Andrei a participat la stagii de pregătire în Germania, iar în prezent se ocupă cu „monitorizarea biodiversităţii" din Baltă.

A vrut la catedră

Din clasa a XI-a, Anca Andrei a fost pasionată de biologie, datorită profesoarei de specialitate. Deşi a fost în prima promoţie de informaticieni de la „Bălcescu", a ales Biologia. Ceilalţi tineri au optat pentru facultăţi „mai bănoase", cum ar fi Medicina şi Informatica.

„Visam, pe atunci, să mă fac profesoară de biologie. După cinci ani de facultate, plus stagii de practică pedagogică, dorinţa de a fi dascăl a dispărut, dar pasiunea pentru biologie a rămas. Profesia de dascăl este cea mai solicitantă, pentru că e vorba de consum nervos", ne-a spus Anca Andrei.

În 1998, Anca s-a orientat spre presă, fiind, o vreme, redactor la cotidianul „Libertatea". Doi ani mai târziu, şi-a găsit, pentru prima dată, un job pe măsura pregătirii: biolog la SC „Celhart Donaris" SA, la CTC - Toxicologie.

„Acolo, măsuram nivelul de toxicitate din Combinat, monitorizam parametrii de lucru, încadrarea lucrătorilor într-o anumită grupă, condiţiile de mediu. Se lucra cu sulfură, clor şi mercur, astfel că unii aveau condiţii grele de lucru", ne-a spus Anca.

Stagii în Germania

În 2004, la prima disponibilizare masivă, Anca a fost dată în şomaj. Din cei aproximativ 1.600 de angajaţi, jumătate au fost daţi afară.

„În 2006, m-am angajat ca biolog la Parcul Natural «Balta Mică a Brăilei». Mă ocup în principal de monitorizarea biodiversităţii din Baltă. Împreună cu colegii, organizăm diverse acţiuni în cadrul Protocolului «Împreună salvăm natura» - plantări arbori, excursii, expoziţii, simpozioane, ecologizări", a mai spus biologul.

În 2008 şi 2009, Anca Andrei a participat la două stagii de pregătire organizate de Academia „Alfred Toepfer" din Germania (Managementul ariilor protejate). La întoarcere, a conceput un manual de ecologie pentru calsele V-VIII, bazat exclusiv pe realităţile din Balta Brăilei. Cartea va ieşi de sub tipar în luna mai şi va fi ilustrată de profesoara Elisabeta Volcu, de la Liceul de Artă.

Ce-i place

Îmi plac rebusul şi lectura. Îmi plac mult prăjiturile. Îmi plac, de asemenea, drumeţiile şi îmi place să hoinăresc în Balta Brăilei, dar şi la munte, oriunde, numai în natură să fie. Îmi place să citesc, orice, să fiu permanent informată. Îmi plac insectele, plantele, vieţuitoarele.

Ce nu-i place

Nu-mi place lipsa de civilizaţie, nu-mi plac oamenii care aruncă pahare de plastic din maşină. Nu-mi plac oamenii care nu respectă natura, mediul înconjurător, îşi bat joc de ceea ce este mai frumos pe lume. Nu-mi plac câinii vagabonzi, lăsaţi pe străzi nesupravegheaţi. A nu se crede că nu iubesc animalele!

Întrebări şi răspunsuri

În ce alte acţiuni sunteţi implicată ?

„Administraţia a organizat în 2006 şi 2007, două faze zonale şi una naţională a Concursului Internaţional «Împreună pentru natură». Am fost implicaţi toţi angajaţii Parcului. Totodată, organizăm acţiuni în cadrul Protocolului «Împreună salvăm natura», unde avem parteneri IŞJ-ul, APM-ul şi Universitatea «Brâncoveanu»".

Care a fost cea mai plăcută experienţă în actuala funcţie?

„Când am avut în Baltă o tabără cu 180 de persoane - cei mai mulţi copii. Erau toţi din zone de munte. Nu reuşeam să-i ducem la culcare. Când au intrat în Dunăre, păreau peşti piranha, aşa se zbăteau şi ţipau! Trei zile, ne-am spălat în fluviu şi am mâncat de la ceaun".

Profil

Născută: 20 mai 1974, Brăila.
Studii: Facultatea de Biologie - Univ. „Al. I. Cuza" Iaşi.
Funcţie: Biolog, Parcul Natural „Balta Mică a Brăilei".
Familie: Necăsătorită.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite