FOTO Cei 570 de mii de lei daţi pentru reabilitarea staţiunii Lacul Sărat blocaţi, de doi ani, în Trezorerie. Primarul Ion Crăciun minte!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a alocat bani pentru administrarea Lacului Sărat, dar situaţia administrativă a staţiunii este încă neclară. Primăria Brăila şi Primăria Chiscani se judecă din 2009 pentru a administra Staţiunea Lacu Sărat. Procesul a ajuns la Înalta Curte, dar, între timp, deşi în aprilie 2010, Executivul a alocat chiscănenilor suma de 570.000 lei, pentru reabilitarea staţiunii, în amenajarea lacului şi a clădirilor nu s-a investi

Bătălia de la Curtea de Apel Galaţi s-a soldat cu câştig de partea Primăriei Chiscani. Până acum, Chiscaniul şi-a adjudecat Mall-ul, de unde câştigă anual 1,6 milioane de lei, dar şi Platforma Chimică. Tot acolo se află şi Colonia de la Kilometrul 10, unde 700 de suflete trăiesc la limită, într-o sărăcie şi mizerie crunte.

Mănăstirea Lacu Sărat


Pe de o parte, Chiscani a câştigat la Curtea de Apel Galaţi, iar acum se pregăteşte de ultima înfăţişare la Supremă: „Avem termen pe la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ne prezentăm şi câştigăm. Asta e situaţia", a declarat primarul Ion Crăciun (foto).

image


Pe de altă parte, Aurel Simionescu vrea să mai poarte discuţii pe această temă. „Deocamdată nu s-a mai întâmplat nimic din punct de vedere legal. Aştept să am o nouă discuţie cu primarul Ion Crăciun pentru a încerca să ne lămurim asupra problemei", a declarat primarul Aurel Simionescu (foto).

image
image


Planuri de investiţii


În replică, primarul Crăciun a precizat că el are o relaţie normală, umană, cu edilul Brăilei şi nu îl deranjează să discute cu acesta. Vizavi de planurile pentru Staţiunea Lacu Sărat, primarul Crăciun mai spune că are de gând să înfiinţeze o unitate de administrare a staţiunii care să includă cele două primării şi Consiliul Judeţean şi că vrea să facă din Lacu Sărat o staţiune cât mai modernă.


„Lacu Sărat nu este nici al brăilenilor, nici al chiscănenilor, ci al românilor. Vrem să facem acolo o staţiune de rang naţional", a declarat acesta.

image


Nici Crăciun nu se lasă: „Noi vrem Staţiunea Lacu Sărat fiindcă avem bani de la domnişoara Elena Udrea ca s-o reabilităm, din data de 5.05. 2010. Avem la Trezorerie 570 de mii de lei, pentru studii de fezabilitate, aşteptăm decizia", ne-a declarat Ion Crăciun, primarul comunei Chiscani.

image

Potrivit purtătorilor de cuvânt ai ministerului condus de Elena Udrea, nu MDRT a alocat bani, ci Guvernul. Iată cum se intitulează Hotărârea de Guvern citată chiar de Crăciun.

"HOTĂRÂRE Nr. 417 din 28 aprilie 2010 privind finanţarea din bugetele aprobate unor ordonatori principali de credite bugetare pe anul 2010 pentru unităţi de cult, unităţi sanitare, unităţi de învăţământ şi pentru unele penitenciare, precum şi alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2010, pentru Secretariatul General al Guvernului - Secretariatul de Stat pentru Culte şi pentru unele autorităţi ale administraţiei publice locale".

image

Aşadar, în ciuda faptului că Ion Crăciun susţine că Elena Udrea i-ar fi dat bani, banii nu vin de la Elena Udrea.

"Nici Elena Udrea, nici MDRT nu au alocat Primăriei Chiscani suma de 570.000 lei, nici în anul 2010, nici ulterior. Prin HG nr. 417/2010 (pe care vi-l comunicăm ataşat), Primăriei Chiscani i-a fost alocată suma de 570.000, prevazută la poziţia 73 din Anexa 5 - finanţarea unor obiective de investiţii ale unor unităţi administrativ-teritoriale. HG nr. 417/2010, care prevede alocarea sumei de 570.000 de lei către Primăria Chiscani, nu a fost iniţiat de MDRT şi nu este semnat de ministrul Elena Udrea", ne-a comunicat Ana Maria Toma, din cadrul Direcţiei de Comunicare a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

image
image

Trecut glorios pentru Lacu Sărat


Situat la cinci kilometri de oraş, lacul este considerat o adevărată oază e sănătate. Nămolul din Lacu Sărat cu proprietăţile sale curative atrage, anual, peste cinci mii de oameni, dar banii se duc la particulari.

image
image

„Nu mai avem pensionari veniţi cu bilete de tratament şi volumul de activitate este mai scăzut decât în alţi ani. Totuşi vin oamenii pentru că preţurile sunt mici. O cameră dublă pentru cei veniţi la tratament este 60 de lei, iar pentru turişti este 100 de lei cu mic dejun inclus", spune Sorin Boşneag (foto), administrator hotel.

„Atât Staţiunea Lacu Sărat cât şi fostul combinat s-au ridicat din investiţiile municipalităţii, în anii 80, deoarece, să nu uităm, cu ani în urmă, comuna Chiscani era localitate suburbană a Brăilei şi se bucura de un statut special. Acum, Primăria Chiscani spune că atâta timp cât obiectivele sunt pe teritoriul ei, se consideră îndreptăţită să fie unicul colector de taxe şi impozite", ne-a declarat primarul municipiului Brăila Aurel Simionescu.

image

În urmă cu vreo nouă ani, din fonduri UE, Primăria a reabilitat în parte Colonia. Cu peste 100 de mii de euro, acolo au fost reabilitate locuinţele. Un detaliu uitat de administraţia de atunci: nu s-au tras gaze, iar pentru a se încălzi, oamenii de acolo au spart pereţii şi şi-au pus sobe direct în garsoniere.
„Voi prelua Colonia şi cu rele şi cu bune. Pun oamenii la muncă şi rezolv problema. Atrag fonduri şi reabilitez, aşa cum am tras gaze şi apă în Chiscani, aşa voi face şi acolo", spune Ion Crăciun.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite