Brăila: Alexandru Baltă, medicul care a asistat la naşterea a sute de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Alexandru Baltă, medicul care a asistat la naşterea a sute de copii
Brăila: Alexandru Baltă, medicul care a asistat la naşterea a sute de copii

De 32 de ani este zi şi noapte de gardă la Maternitate. A ajutat la venirea pe lume a sute de copii şi a fost alături de viitoarelor mame atât în momentul crucial al naşterii, cât mai ales în primele zile de viaţă ale micuţilor.

Încă din copilărie a visat să ajungă medic având un exemplu în familie. Şi pentru că iubeşte copiii foarte mult s-a îndreptat către Obstetrică-Ginecologie. De mai bine de 30 de ani este unul dintre medicii de la Maternitate.

„Am un unchi doctor la Bucureşti, profesor de Medicină Internă. În copilărie m-a impresionat prin modul în care-şi ajuta semenii. Mergea prin sat, pe la casele oamenilor le lua tensiunea şi le vorbea frumos. Era un om deosebit şi aşa a rămas şi astăzi”, îşi aminteşte cu nostalgie dr. Alexandru Baltă.

După exemplul unchiului

„Nu doar eu l-am avut ca exemplu. În familia mea suntem opt doctori. Băiatul acestui unchi este cel mai bun oftalmolog din ţară care operează cu laser. Unchiul meu a fost deschizătorul de drumuri în familia mea şi ne-a inspirat pe toţi”, povesteşte medicul.

Ambiţia l-a determinat pe Alexandru Baltă să înveţe să-şi depăşească limitele pentru a fi cel mai bun.

„La ţară este clară sintagma «ai carte, ai parte» şi de aceea cred că cei de la ţară învaţă mai bine pentru că alternativa este la sapă. Pe vremea când am intrat eu la facultate acolo mergeau cei mai buni elevi. Înainte erau 15 – 20 pe un loc, iar acum la unele centre se intră cu media de la bacalaureat”, spune cu amărăciune în glas doctorul.

Relaţia medic-pacient în pericol

Chiar dacă vremurile sunt în schimbare, relaţia medic-pacient ar trebui să nu se schimbe. Cu toate acestea dr. Baltă spune că această relaţia s-a alterat şi că acest lucru poate aduce probleme de ambele părţi.

„De-a lungul întregii activităţi am vrut să fiu la înălţimea meseriei, să-mi respect pacienţii, dar din păcate în ultimii ani relaţia medic – pacient s-a alterat. Tratamentul unei boli nu se poate face fără această relaţie. Pentru vindecarea lui pacientul trebuie să lupte şi s-a ajuns ca cei doi să fie pe poziţii adverse. Este greu de abordat o problemă dificilă şi vindecarea se realizează mai greu”, spune purtătorul de cuvânt al Maternităţii.

Cauza acestei probleme este în opinia sa „declinului moral evident şi  propaganda împotriva noastră”, lucru care în timp a dus la scăderea numărului de candidaţi la Medicină.

 „Ceea ce este grav este că mulţi medici îşi sfătuiesc copiii să nu mai facă Medicina. Aici am rămas 11 medici de gardă pe tot judeţul, câte doi pe zi indiferent de situaţie şi suntem toţi cam de aceeaşi vârstă. Trebuie să ne gândim că peste câţiva ani există posibilitatea să nu mai avem medici”, a punctat interlocutorul nostru.

Întrebări şi răspunsuri

Credeţi că unii au idei preconcepute în privinţa medicilor?

„Ca în orice meserie se mai greşeşte şi mai sunt şi cazuri deosebite, dar a considera că toţi medicii sunt la fel este o mare greşeală. În contextul acesta social complicat în care trăim încercăm să ne păstrăm eticheta de oameni de ştiinţă şi să ajutăm cât mai mulţi oameni”.

De ce aţi ales Obstetrica-Ginecologia?

„Când am urmat stagiul la Obstetrică-Ginecologie am înţeles că femeia dacă este tânără şi intervii rapid o salvezi. Stau uneori la şah în Parcul Monument cu prietenii mei şi vin mămicile şi-mi mulţumesc pentru că le-am ajutat. Cel mai important pentru mine este faptul că au început de câţiva ani să vină fostele mele paciente cu fiicele lor, este cea mai mare recunoştinţă pentru mine”.

Ce-i place

„Îmi plac foarte mult copiii şi de aceea am ales această meserie. Mi-ar plăcea să am mai mult timp liber pentru că-mi doresc să merg la munte, să fac drumeţii. Aş vrea să ies în afara ţării într-o excursie pentru că până acum nu am avut această ocazie. Îmi place şahul şi joc cu amicii mei în Parcul Monument câte o partidă când am ocazia”.

Ce nu-i place

„Nu-mi place gălăgia, zarva naţională în care trăim. Suntem tot timpul unii împotriva altora. A dispărut bunul simţ şi prietenia. Nu-mi plac tinerii care nu citesc şi nu ştiu să scrie corect. Nu-mi place vulgaritatea”.


Profil

Născut: 14 octombrie 1950, Ianca, Brăila
Studii: Facultatea de Medicină din Cluj
Profesie: Medic primar Obstetrică-Ginecologie
Familie: Căsătorit, doi copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite