Brăila: Cristina Aramă, psihoterapeutul care a fondat Grupul Alcoolicilor Anonimi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvent de Psihologie, pasionată de filozofie şi optimistă incurabilă, aşa se caracterizează Cristina Aramă, psihoterapeutul adlerian care a fondat “Grupul Alcoolicilor Anonimi” din Brăila.

Pasiunea pentru filozofie şi pentru enigmele sufletului a început la sfârşitul liceului. În clasa a XII-a a fost olimpică la filozofie şi atunci a început iubirea pentru “ştiinţa sufletului”. Crede că greutăţile le putem depăşi numai cu ajutorul semenilor, iar bucuria e întreagă doar atunci când e împărtăşită.

“Colaborarea şi munca în echipă pot duce la rezultate deosebite. Întotdeauna putem învăţa câte ceva de la cei cu care interacţionăm. Eu sunt o optimistă incurabilă, cred în oameni şi în puterea lor”, spune Cristina Aramă.

Psihologia adleriană, o altă modalitate de abordare  a vieţii

Cristina Aramă a urmat cursuri de psihologie adleriană fiind unul dintre specialiştii în domeniu. A lucrat cu Centrul Român de Educaţie şi Dezvoltare Umană, iar acum lucrează la un cabinet din cadrul Centrului de Sănătate Integrală “Nitan”.

“Psihologia adleriana este o psihologie individuală, a utilului, în care fiecare îşi dezvoltă un stil de viaţă creativ, în acord cu nevoile celorlalţi şi manifestă un puternic sentiment de comuniune socială. Principiul fundamental al psihologiei adleriene este acela că terapeutul este specialist în tehnica terapiei, iar clientul este specialist în viaţa lui. Esenţială este relaţia terapeut-client. Clientul solicită ajutor când simte că este în impas, iar psihoterapeutul oferă repere pentru soluţionarea diferitelor situaţii”, spune psihoterapeutul.

Psihoterapia este încheiată în momentul în care s-a realizat o restructurare comportamentală.

"Procesul terapeutic se finalizează în momentul în care subiectul conştientizează că important nu e doar binele propriu ci şi al celorlalţi”, povesteşte psihoterapeutul care adaugă că unul dintre conceptele acestei terapii este unicitatea, dar “la fel de important este sentimentul comunitar, modul în care noi ne implicăm în viaţa socială, a comunităţii”.

Motivul pentru care Cristina Aramă a decis să urmeze cursurile de psihologie adleriană a fost legat de faptul că această terapie se bazează pe respectarea individualităţii şi tratarea clientului de la egal la egal.

“Clientul trebuie să ştie că nu este judecat, că poate veni oricând să-şi spună problemele. Când vine este un om în suferinţă care are nevoie de sprijin”, explică psihoterapeutul.

A urmat şi cursuri de terapii alternative, complementare de tipul reiki şi radiestezie, iar săptămânal îi sprijină pe cei care suferă din cauza  alcoolismului.

“Alcoolismul este o boală care afectează anturajul suferindului mai mult decât oricare altă maladie. Alcoolismul aduce cu sine distrugerea a  tot ceea ce este valoros în viaţă. Pentru vindecare oamenii au nevoie de sprijin. De aceea a apărut Grupul Alcoolicilor Anonimi”, spune Cristina Aramă care adaugă că numai un om care a trecut prin ceva asemănător poate să-i înţeleagă.

“Bunicul din partea mamei şi doi fraţi ai tatălui meu au murit în jurul vârstei de 40 de ani din cauza alcoolului. M-am confruntat cu această problemă de copil şi de aici a apărut dorinţa mea de a-i ajuta pe ceilalţi”, mărturiseşte psihoterapeutul.



Întrebări şi răspunsuri

Care sunt efectele alcoolului asupra oamenilor?

“Odată ce boala pune stăpânire pe ei, alcoolicii sunt  derutaţi şi trăiesc cu  impresia că pot fi oricând învingători, pe când în realitate sunt niste  învinşi. Marea problemă a alcoolicului este în mintea lui, în faptul că îşi găseşte uşor justificări  plauzibile pentru continuarea consumului de alcool, în  incapacitatea de a recunoaşte existenţa bolii şi de a cere ajutor pentru rezolvarea ei. Alcoolicul trebuie să treacă de la o persoana controlată de drog/alcool, la o persoană care-şi poate controla viaţa”.

Când se recomandă consilierea psihologică?

“Atunci când în viaţă intervine o criză majoră, un moment dificil, un obstacol. Omul din ziua de astăzi a început să înţeleagă că poate apela la un specialist pentru a-şi soluţiona problemele”.


Ce-i place

“Îmi plac foarte mult oamenii şi compania lor. Îmi plac drumeţiile pe munte,  aici vezi câtă nevoie ai de ceilalţi şi ce important este să te poţi baza pe cei cu care ai plecat într-o astfel de călătorie. Îmi place să schiez, să patinez şi să joc tenis de masă”, spune Cristina Aramă.

Ce nu-i place

“Nu-mi plac cei care nu ştiu  să se pună în valoare,  să-şi descopere frumuseţea interioară. De asemenea nu-mi place singurătatea,  pesimismul, lipsa de credinţă şi speranţă a unora”, a conchis psihoterapeutul adlerian.

Profil

Născută: 10 mai 1970, Brăila
Studii: Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe Cognitive din cadrul Universităţii “Ecologice” Bucureşti, Master în Psihodiagnoză şi Consiliere Psihologică
Profesie: Psiholog, psihoterapeut adlerian
Familie : O fiică adolescentă

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite