Alarmant: Rata şomajului din Brăila se apropie de 10 la sută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de licee şi facultăţi sunt aşteptaţi să îngroaşe rândurile celor fără serviciu, abonaţi la ajutor de şomaj. Veşti proaste dinspre Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă. Rata şomajului este în urcare şi se estimează că până la toamnă, în Brăila, se va înregistra o rată nemaintâlnită până acum: 10 la sută.

Numărul şomerilor va mai creşte în cel de al doilea semestru al anului în curs, iar specialiştii din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Brăila (AJOFM) se aşteaptă ca rata şomajului să atingă chiar şi 10 procente, în condiţiile în care numărul şomerilor este în continuă creştere.

"Este normal să fie mai mulţi abonaţi la ajutorul de şomaj, nu vedeţi că se închid firmele una după ala, că nu mai merge nimic în ţara asta?!", ne-a declarat Elena Pruteanu, brăileancă de 45 de ani.

Vin concedieri colective

Sprijin: Cursuri de pregătire profesională pentru şomerii care vor o nouă viaţă

Nici specialiştii nu neagă, de astă dată, presiunea care apasă fondul de şomaj.

„Într-adevăr, estimăm o creştere a ratei şomajului în următoarele luni. Este posibil să se ajungă la o rată a şomajului de 10 la sută. Vor fi mai mulţi şomeri în perioada următoare, mai ales că vor intra în evidenţa noastră absolvenţi care îşi termină studiile şi nu îşi vor găsi un loc de muncă", spune Marinela Răileanu, consilier AJOFM Brăila.

Aceasta spune că numărul şomerilor va fi îngroşat şi de aceia care vor fi disponibilizaţi colectiv din diverse sectoare de activitate din Brăila, dar şi de bugetarii care îşi vor pierde slujbele ca urmare a reducerii numărului de posturi din instituţiile publice ale Statului.

Absolvenţii care în termen de 60 de zile de la data absolvirii nu şi-au găsit locuri de muncă au dreptul să solicite indemnizaţia de şomaj, în condiţiile în care nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării dreptului şi nu realizează venituri.

image

„Se consideră că nu au reuşit sau nu au putut să se încadreze în muncă dacă fac dovada că în 60 de zile de la data absolvirii s-au înregistrat la AJOFM sau la furnizorii de servicii specializate", a spus Simona Cîrligea, director AJOFM.

Ajutor pentru absolvenţii de facultăţi

Liceenii, dar şi tinerii care fac dovada că au absolvit o facultate dar nu-şi găsesc loc de muncă, încă mai au sprijin în autorităţile de profil.

"Dovada că s-au înregistrat la furnizorii autorizați se face cu o adeverinţă eliberată de aceştia prin care se certifică data înregistrării în evidenţă", a adăugat Simona Cîrligea.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite