"Ajungeai să urăşti acest 23 august fără să ştii măcar ceva despre el!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce a fost şi ce a ajuns 23 august?! În ciuda faptului că ziua aceasta marchează un eveniment istoric cu adevărat notabil, nu puţini sunt aceia care declară deschis că urăsc "23 august". De ce? De această zi sunt legate toate acele manifestări ale comuniştilor, activităţi patriotice duse la extremis: cu defilări, spectacole rigide pe stadioane, cântece patriotice, ore lungi de pregătire patriotică fără nicio miză în conştiin

image

Dacă adolescenţii de ieri nici nu vor să audă de ziua de 23 august, cei trecuţi de prima tinereţe ştiu să facă diferenţa dintre manifestările rigide impuse de comunişti şi semnificaţia istorică a zilei de 23 august.

Iată opinia unor brăileni care au trăit acea zi în România comunistă.

Imagini de la Revoluţia care a şters, în parte, amintirile comunismului

image

Marian Taifas, psiholog criminalist, susţine că, de fapt, sunt mulţi aceia are ştiau cu adevărat semnificaţia zilei de 23 august: "Ziua aceasta era fixată în memoria colectivă şi era asociată cu toate acele ieşiri pe stadioane, manifestări fără sens. Copiii de atunci ştiau că pe 23 august se defilează, se scandează...La un moment dat, din cauza acestor manifestări, ajungeai să urăşti acest 23 august fără să ştii măcar ceva despre el".

Marian Taifas

image

Un alt brăilean ne povesteşte că a reuşit să nu rămână cu amintiri despre acea zi. Georgiu Coman, profesor universitar, ne-a declarat: "Pentru mine 23 august însemna şi înseamnă eliberarea naţiunii de sub ocupaţia nazistă. Am reuşit să mă fofilez, recunosc. Eram într-un cenaclu artistic şi niciodată nu mergeam la acele manifestări. Eram mai rebel. N-am avut de suferit, nu m-au tuns. Cei care ieşeau atunci pe stadioane au stat pe 22 decembrie 1989 în case".

image

Ce cred tinerii de astăzi despre 23 august?!

"Nimic, mai nimic de fapt. Îmi povestea mama că se defila pe stadioane cu pancarte, atât", spune Maria Bucur, 16 ani. Ceva asemănător ne-a spus şi Virgil M., de 14 ani: "Eu ştiu că e un eveniment istoric, dar pe vremea comuniştilor se sărbătorea".

Psihologul Taifas îşi aminteşte că pe vremea comuniştilor erau oameni care spuneau adevărul despre 23 august: "Aveam în facultate un profesor care închidea uşile, punea pe cineva la uşi şi ne povestea, ne spunea adevăruri".

image

Voi ce ştiţi despre 23 august? Ce vă aminteşte această zi? Sunt întrebări la care cititorii noştri sunt invitaţi să răspundă.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite