Ai grijă de maşina ta! Campanie pentru prevenirea furturilor de şi din autoturisme!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna mai a.c. poliţiştii brăileni au derulat o campanie de prevenire a furturilor din autoturisme şi a componentelor auto exterioare. Posesorii de autoturisme sunt îndemnaţi să inscripţioneze, prin sablare, oglinzile laterale sau barele de protecţie ale maşinilor, să nu lase bunuri la vedere şi să fie atenţi unde parchează.

Pe parcursul lunii mai, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a desfăşurat o campanie de conştientizare şi responsabilizare a posesorilor de autoturisme, pentru prevenirea furturilor din autoturisme şi de componente auto exterioare.
Pornind de la premisa că există situaţii care pot favoriza producerea unei infracţiuni şi că, printr-o conduită preventivă, acestea pot fi evitate, poliţiştii au stat de vorbă cu cetăţenii şi le-au înmânat flyere cu sfaturi şi recomandări.

Orice şofer ştie că nu este prudent să lase geamurile întredeschise sau cheile în contact, atunci când lipseşte chiar şi câteva clipe de lângă maşină, sau să lase la vedere în autoturism obiecte de valoare (borsete, telefoane mobile, sisteme GPS, laptopuri etc). Cu toate acestea, foarte mulţi uită în maşină, din grabă sau din neglijenţă, bunuri care atrag atenţia celor certaţi cu legea, sau lăsă maşina cu motorul pornit ori geamurile deschise, intrând într-un magazin, gândindu-se că nu are ce să se întâmple atâta timp cât nu se îndepărtează prea mult de maşină.
De asemenea, parcarea maşinii în locuri izolate, mai ales dacă este vorba despre autoturisme foarte scumpe, sau în locuri neamenajate şi nesupravegheate, reprezintă unul dintre factorii de risc care trebuie evitaţi, infractorii profitând de orice împrejurare ca sa sustragă radiocasetofoane, acumulatori auto etc. Foarte utilă împotriva furturilor din autoturisme s-a dovedit a fi montarea unui sistem de alarmă. Orice altă măsură preventivă, cum ar fi folosirea unui garaj, limitează accesul persoanelor străine la autoturism.

Infractorii nu vizează doar bunuri din maşină, ci şi componente exterioare care pot fi sustrase cu mai mare uşurinţă. Pentru a preveni astfel de furturi, posesorii de autoturisme au fost sfătuiţi să apeleze la servicii specializate prin care oglinzile laterale pot fi sablate cu numărul de înmatriculare al autoturismului, iar barele sau jantele, de asemenea, să fie personalizate. Marcarea componentelor exterioare se realizează într-un mod discret, care nu le afectează aspectul sau funcţionalitatea. Personalizarea oglinzilor laterale, a barelor de protecţie sau a jantelor este o metodă extrem de eficientă pentru descurajarea infractorilor care se ocupă cu furturile de componente exterioare ale autoturismelor. Practic, acestea nu mai pot fi valorificate, deoarece au elemente distinctive, care pot conduce cu uşurinţă la identificarea aparţinătorului real.
Această recomandare a fost adresată mai cu seamă deţinătorilor de autoturisme de lux, ale căror componente exterioare sunt mai valoroase şi, în acelaşi timp, mai tentante pentru hoţi.
Măsura de personalizare şi, implicit, de protejare a bunurilor este una frecvent întâlnită în foarte multe ţări. Posesorii de autoturisme obişnuiesc să-şi inscripţioneze oglinzile, precum şi geamurile fixe, fiind mult mai uşor de recunoscut şi identificat, în caz că sunt furate.
Poliţiştii atrag atenţia că responsabilitatea principală a siguranţei bunurilor personale este a noastră, indiferent de locul în care ne aflăm. Este de dorit ca fiecare cetăţean să manifeste o conduită preventivă, oriunde şi în orice context, deoarece un comportament responsabil nu este decât o dovadă de respect faţă de sine şi faţă de ceilalţi.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite