Afaceri prospere cu panseluţe şi pomi fructiferi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum este perioada în care horticultorii dau lovitura şi vând sute de puieţi de măr, păr, cais, dar şi flori de primăvară.

În Piaţa Mare au apărut horticultorii care au la ofertă pomi fructiferi din specii foarte apreciate. Pentru fiecare pom, oamenii sunt gata să ofere sfaturi competente.

Adrian Bratu are 23 de ani şi a fost învăţat de tatăl său ce anume trebuie să facă pentru a avea puieţi de calitate. Tânărul ne-a informat asupra câtorva aspecte pe care un cumpărător trebuie să le cunoască.

„În primul rând cumpărătorul trebuie să se uite la altoi. Un puiet are altoiul foarte jos, aproape de zona rădăcinilor. Coaja pomului trebuie să fie lucioasă. Când este sădit pomul, altoiul trebuie îndreptat către soare, către răsărit", ne-a spus tânărul.

Horticultor din Basarabia

Una dintre persoanele care an de an vin cu puieţi în Piaţa Mare este Valeria Ambrozâi.

„Rădăcina trebuie să fie fermă, nu să se facă pastă între degete atunci când o strângi uşor. Dacă este păstoasă atunci pomul ală a fost lovit de ger şi nu va da nimic. O să se usuce", ne-a spus ea.

Este originară din Bălţi-Republica Moldova, zonă recunoscută pentru livezile sale. De opt ani s-a stabilit în localitatea Baldovineşti unde a pus pe picioare o pepinieră de pomi fructiferi.

„Am aclimatizat soiuri de mare calitate, printre care mere Jonathane şi nectarine ca să poată da producţie aici", ne-a spus Valeria.

De asemenea, tot din Piaţa Mare pot fi cumpărate flori, numai bune de sădit în grădina din faţa casei sau de plantat în jardinierele din balcoane.

image

„Acum avem la vânzare panseluţe şi năsturaşi. Sunt produse la Bucureşti şi sunt soiuri care rezistă bine la condiţiile noastre climatice. Trebuie să ne orientăm în permanenţă pentru că oamenii cer acum flori de calitate", ne-a declarat unul dintre cei care vând zilnic flori, Viorel Buzdugan.

Preţuri pentru orice buzunar

În Piaţa Mare pomii fructiferi se vând cu preţuri între 15 şi 25 de lei, în funcţie de specie. Butucii de vie de soi, se dau cu 20 de lei, 10 bucăţi. Dar preţurile sunt întotdeauna negociabile. Florile ornamentale se vând cu 2,5 lei bucata. Comercianţii au la vânzare şi mraniţă specială pentru plantat pomii fructiferi.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite