Adriana Vădeanu, fondatoarea Clubului "Voltin" şi a Asociaţiei "Louis Pasteur"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriana Vădeanu, preşedinta ANMRF "Louis Pasteur", foto Ciprian Dragomir
Adriana Vădeanu, preşedinta ANMRF "Louis Pasteur", foto Ciprian Dragomir

S-a dedicat educării adolescenţilor. Inginer de profesie, a înfiinţat o asociaţie şi un club, iar prin intermediul acestora face tot posibilul să-i ajute pe tineri.

După 16 ani în care a lucrat ca inginer, dându-şi seama că simte nevoia de o schimbare şi forţată oarecum de situaţie, a decis că este timpul să-şi ajute semenii.

„Experienţa te învaţă pe ce drum să nu mergi dar nu-ţi garantează că drumul ales e cel mai bun" spune zâmbind Adriana Vădeanu care continuă: „Cât am lucrat ca inginer mi-am dat seama că-mi plac ştiinţele reale, dar îmi plăcea în aceeaşi măsură să-i învăţ pe alţii. Trecerea de la simplu angajat la munca într-un ONG a venit odată cu şomajul, în 1996".

A urmat cursurile Şcolii Posliceale de Asistenţi Sociali, iar în 2000 a înfiinţat Filiala Brăila a Asociaţiei Naţionale Mutuală România - Franţa „Louis Pasteur" cu personalitate juridică.

„Am construit această filială de la prima piatră de temelie, din nimic. În acele momente mi-am dat seama că mi-am găsit vocaţia, că am găsit o meserie care să-mi ofere satisfacţie. Împreună cu colaboratorii am construit o cultură organizaţională care să ne ajute să ne descoperim pe noi înşine, să ne dezvoltăm împreună şi să apreciem lucrurile dintr-o altă perspectivă", spune Adriana Vădeanu.

Domenii de activitate multiple

Primele două proiecte ale Asociaţiei au fost orientate către partea de educaţie civică a tinerilor astfel încât aceştia să înveţe să-şi apere drepturile şi să lupte pentru ele. Au urmat apoi două proiecte de tip Phare în domeniul resurselor umane şi unul foarte ambiţios „Alcoolul, tutunul şi abuzul familial: Factori de risc pentru sănătatea mintală a tinerilor".

Asociaţia este şi furnizor de servicii sociale prin Centrul Social Comunitar pentru Integrarea Tinerilor Defavorizaţi.

„Din 2004 am câştigat şi derulat patru proiecte la Concursul Naţional de Proiecte al ANT, iar acum suntem primii din Brăila care avem trei proiecte în Programul European «Tineret în Acţiune»", spune zâmbind preşedintele ANMRF Brăila.

„Voltin", un mod de viaţă

Domeniul care se bucură de cel mai mare succes este Clubul „Voltin", un adevărat deschizător de drumuri în domeniul voluntariatului.

„Am convingerea că voluntariatul este un instrument de educare a tinerilor. «Voltin» este un spaţiu unde tinerii pot comunica, discuta, îşi pot susţine opiniile, un spaţiu pentru experimentare care-i îndeamnă să aibă atitudine, să înveţe din lucruri practice", explică Adriana Vădeanu.

Recent «Voltin» l-a pregătit pe primul voluntar care să participe la acţiuni de voluntariat în străinătate prin Serviciul European de Voluntariat. Gabriel Niculiţă, de 20 de ani, a plecat în Polonia, pentru o perioadă de 10 luni.

Întrebări şi răspunsuri

În proiecte sunt implicaţi doar liceenii?

„Dacă până acum tipul nostru de acţiune a prins mai mult la liceeni, din acest an am atras şi studenţi în cadrul proiectului «Dialog pentru participarea activă a tinerilor». Deşi proiectul s-a finalizat, o parte din tinerii care au participat la realizarea lui vor să continue acţiunile propuse în proiect".

Care este principiul după care funcţionează Clubul „Voltin"?

„Nu pornim de la principiul că există greşeală. Tinerii sunt încurajaţi să gândească, să aibă iniţiativă, să acţioneze şi să-şi asume responsabilitatea faptelor. «Voltin» este un organism viu construit din tot ceea ce a adus fiecare membru".

Ce-i place

„Îmi plac foarte mult pescăruşii când zboară deasupra mării pentru că-mi place libertatea şi îmi place să urc tot mai sus, să depăşesc nişte limite. Îmi plac foarte mult tinerii şi îmi place enorm ceea ce fac, nu aş mai putea să fac altceva", a spus Adriana Vădeanu.

Ce nu-i place

„Nu-mi place rutina. Nu-mi place să fac mereu acelaşi lucru pentru că mă simt încătuşată. De asemenea, nu-mi place ipocrizia. Nu-mi plac gândurile ascunse şi nu-mi plac acţiunile «subversive». Când cineva are ceva de spus, să spună şi când trebuie să facă ceva, să facă", a conchis interlocutoarea noastră.

Profil

Născută: 24 ianuarie 1956, Piatra Neamţ

Studii: Master în Politici Publice şi Integrare Europeană, Institutul Politehnic Bucureşti, Şcoala Posliceală de Asistenţi Sociali

Profesie: Inginer

Familie: Căsătorită, trei copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite