AZI ÎN ADEVĂRUL: Votul pentru Consiliul Judeţean sau războiul dintre generaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Bunea Stancu
Gheorghe Bunea Stancu

Judeţul Brăila cunoaşte la aceste alegeri locale şi judeţene o nouă formulă de luptă electorală. Războiul se duce între deja cunoscutul baron local Gheorghe Bunea Stancu, economist, actual preşedinte CJ, şi novicele în ale politicii, Sergiu Ionuţ Diacomatu, 31 de ani.

Veşnicul candidat este un titan al administraţiei, de 57 de ani, PSD-istul Gheorghe Bunea Stancu, nume sonor graţie implicării sale în dosarul DNA „Milionul de euro" din campania lui Mircea Geoană.

SERGIU IONUŢ DIACOMATU


Diacomatu, jurist de formaţie, e un tânăr de numai 31 de ani, care a apărut în peisajul socio-politic al Brăilei în urmă cu un an şi e susţinut de o formaţiune nouă, Alianţa pentru Viitorul Brăilei, ce include toate partidele cu excepţia USL.
Dacă Stancu se prezintă simplu: „economist" şi evită să-şi dezvăluie evoluţia profesională, mai tânărul său contracandidat, Sergiu Diacomatu, vine cu un PR al zilelor noastre şi speră să cucerească electoratul activ, tânăr şi dornic de schimbare.

Sergiu Diacomatu

"Între anii 2000 și 2004 am urmat cursurile Facultății de Drept, iar în 2004 am devenit licențiat în drept al Academiei «Alexandru Ioan Cuza». Am urmat un curs de formare la Institutul Național de Administrație, am un master în Managementul Proiectelor și sunt masterand în Teoria și Practica Guvernării la Școala Națională de Studii Politice și Administrative", se prezintă, sec, Diacomatu.

CEva mai rapace, Bunea Stancu ezită să-şi pună CV-ul sub ochii presei, dar nu neagă strânsele lui legături cu mediul economic. După 1990, s-a ancorat puternic în firmele Istru, Bursagrirom şi Concivia, firme care, de altfel, au şi câştigat mulţi bani publici şi europeni în cele două mandate ale sale la CJ. De altfel, în prezent, ANI îl anchetează pe Stancu fiindcă nu şi-ar fi declarat toate veniturile obţinute prin firmele sale.

PR ca la carte

Deşi a intrat abia în 2011 în gura presei, odată cu înfiinţarea unui ONG local, "Fiii Brăilei", Diacomatu a câştigat teren şi graţie modului în care s-a adresat publicului: "Fiul Brăilei, nu al politicii!".
După absolvirea facultății, a lucrat un an în mediul privat (2005 - 2006), apoi a devenit consilier în Corpul de Control al Prim-Ministrului Călin Popescu Tăriceanu (2006 - 2008).
În 2008, la schimbarea Guvernului, a revenit în mediul privat, unde susţine că a crescut consierabil cifrele de afaceri pentru companiile în care a lucrat.
În 2009 a revenit în Guvern, ca demnitar: vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, cu rang de Subsecretar de Stat.
În martie 2011, în urma unor neînțelegeri cu premierul Boc asupra proiectelor legislative, şi-a dat demisia din guvernul condus de acesta.

Ultimul sondaj
Lupta se duce, practic, potrivit unui sondaj GeoPol realizat în mai 2012, între electoratul din mediul rural şi acela din mediul urban. Mult mai ancorat în politica satelor din Brăila, Stancu e agreat de electoratul trecut de 50 de ani, în vreme ce, cu o vehemenţă de-a dreptul uimitoare, tinerii de la oraş îl susţin pe Diacomatu.
„În raport cu mediul de provenienţă, frapează procentul foarte mare de neîncredere pe care Bunea-Stancu îl are în reşedinţa e judeţ (77 la sută), restul judeţului echilibrând oarecum situaţia", se arată în sondajul GeoPol.
Încă trei pentru CJ
Romeo Crâşmariu (PRM)
Oprea Alin Ginel PP(LC)
Mihai Chelu (PUER)

8 candidaţi pentru municipiu
Opt candidaţi îşi dispută Primăria municipiului Brăila. Vizibili sunt însă Aurel Gabriel Simionescu (USL)- economist, actualul primar, la întâiul mandat, Viorel Balcan (AVB, fost PSD, fost PD-L, senator PD-L în acest moment)- economist, dar şi Simona Drăghincescu, independent, jurist şi economist deopotrivă, fost director al Pieţelor în 2005-2007.
Simionescu s-a făcut cunoscut ca omul din umbra lui Bunea Stancu, însă a transmis, permanent, un mesaj „de pace" şi a frapat prin deschiderea cu care, în ultima vreme, a răspuns tuturor acuzaţiilor legate de faptul că oraşul s-a transformat într-un şantier, aşa încât zicala „A nimerit orbul Brăila!" s-a devalorizat. Simionescu a continuat, de fapt, mare parte dintre proiectele cu fonduri europene atrase în urmă cu cinci ani de administraţia locală PNL de atunci.
Viorel Balcan, mulţi ani fost director la Drumuri şi Poduri, a migrat între PSD şi PD-L cu o uşurinţă uimitoare şi chiar a câştigat mandate de senator cu ambele formaţiuni. S-a înscris în AVB şi vrea Primăria Brăilei.
Simona Drăghincescu, singura femeie candidat, vine puternic din urmă şi chiar, potrivit aceluiaşi sondaj GeoPol, se plasează pe locul doi în preferinţele electoratului, după Simionescu şi urmată, îndeaproape, de Viorel Balcan.
Alţi candidaţi pentru Primăria Brăila
Sorin Ovidiu Bălan (PPDD)
Adrian Vacu (PRM)
Ene Tache - PP(LC)
Eugen Moise - independent
Dan Păun - PUER

Pentru funcţiile de consilieri judeţeni au depus liste USL, PPDD, AVB, PP(LC), PUER, PRM, Partidul Totul pentru Ţară - cu un candidat, şi un candidat independent - Marian Căpăţână.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite