ANL vinde case la preţ de lux: 400 euro/mp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiriaşii brăileni, în mare parte "cazuri sociale", nu-şi permit să dea 24.000 de euro pentru o garsonieră.Niciun chiriaş din Brăila nu a depus cerere să-şi cumpere locuinţa. Primarul Aurel Simionescu spune că preţul cerut este mult mai mare decât preţul investiţiei.

În Brăila, pe piaţa liberă, un apartament din buricul târgului nu se vinde, acum, cu mai mult decât 25.000 - 30.000 de euro. În aceste condiţii, ANL vinde chiriaşilor - catalogaţi cazuri sociale sau tineri cărora statul le oferea un ajutor - locuinţe cu peste 400 de euro pe metrul pătrat. Preţul este cu mult mai mare decât acela de construcţie.

"La Brăila, preţul maxim de construcţie a unui apartament ANL nu a fost mai mare de 350 de euro pe metrul pătrat. ANL vinde, la noi, apartamente la preţul la care ar construi acum: 400 de euro pe metrul pătrat. Valoarea depăşeşte cheltuielile aferente construcţiei, preţul de inventar, ceea ce nu-i corect deloc", ne-a declarat Aurel Simionescu, primarul Brăilei.

image

Aşa se explică şi faptul că niciun chiriaş nu poate să cumpere locuinţa şi nici nu vrea: zonele în care sunt imobilele sunt periferice, iar construcţiile lasă de dorit.

Preţ făcut la centru

Potrivit primarului Simionescu, preţul apartamentelor "s-a făcut la nivel naţional: s-a luat preţul de la Bucureşti, Sibiu, Timişoara, s-a făcut o medie şi s-a impus preţul peste tot. Dar Brăila nu-i nici Bucureşti, nici Timişoara!".

Administraţia locală a formulat un memoriu, în urmă cu două luni, şi l-a trimis ministrului MAI de atunci, Vasile Blaga.

"Ceream să rectifice preţurile în funcţie de vechime, calitate a construcţiei şi preţ contabil. N-am primit niciun răspuns", mai spune Simionescu.

Pe de o parte, chiriaşii nu pot convinge băncile, cu veniturile lor, să le dea credite de câte 24.000, chiar 40.000 euro. Pe de altă parte, ei se tem că administraţia le va mări preţul chiriei, iar după împlinirea vârstei de 35 de ani, să fie nevoiţi să le părăsească.

Mariana Zainea, de 30 de ani, casnică, mamă a trei fete, spune că nu va cumpăra imobilul ANL din Lacu Dulce.

Mariana Zainea n-are bani să-şi ia locuinţa ANL din Lacu Dulce

"Eu am ieşit din concediu de creştere a copilului de câteva luni şi abia acum am găsit ceva de lucru, dar sunt în perioadă de probă, deocamdată. Este foarte greu pentru că din salariul soţului nu ne putem descurca. Cum am putea noi să facem credit, să plătim 120.000 de lei, cât este un apartament cu două camere. Dar pentru un apartament aici nu aş da banii ăştia, pentru că nu se merită. Plăteam chirie 50 de lei, acum plătim 60-70, în funcţie de venit", ne-a spus femeia.

Peste 400 de locuinţe pot fi cumpărate la Brăila. Dacă ar fi să punem la socoteală faptul că există pe o hotărâre care spune că după un an chiriaşii îşi pot cumpăra locuinţa, numărul lor ar creşte la 500. Cuantumul chiriei ar putea fi iar mărit.

"Avem mai multe apartamente date în folosinţă din 2003 - 2004. Chiriaşi plătesc o chirie cu mult sub chiria de pe piaţă şi trebuie să vedem ce putem face. Un bloc după cinci ani are nevoie de diverse reparaţii şi datoria noastră este să intervenim, iar pentru asta este nevoie de bani pe care trebuie să-i acoperin într-un fel", a mai precizat primarul Simionescu.

Pentru un apartament cu o cameră chiriaşii ar trebui să scoată din buzunar până la 100.000 de lei, în timp ce pentru un apartament cu două camere ar avea nevoie de 120.000 - 130.000 de lei, în funcţie de spaţiu. Preţul este cât al unui apartament pe Calea Călăraşilor, principala . Banii rezultaţi în urma tranzacţiilor ar urma să se îndrepte către construirea de noi ANL-uri.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite