ALARMANT: “Stăm bine” cu 12 infecţii intraspitaliceşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pioceanicul, bacilul ucigaş care a dat o raită şi prin unităţile medicale de la noi, nu reprezintă motiv de îngrijorare pentru mediciPacienţii se iau cu mâinile de cap când aud că moartea a trecut milimetric pe lângă ei, chiar în locul care ar trebui să fie monument de curăţenie, iar medicii dau asigurări că totul e sub control.

Direcţia de Sănătate Publică a încheiat controalele în spitale şi chiar dacă rezultatele sunt alarmante, conducerea DSP spune că "stăm bine".

Inspectorii au descoperit infecţii atât în secţiile Spitalului Judeţean de Urgenţă, cât şi la Maternitate, unde, culmea, dezinfectantul e pe sponci.

„Anul acesta au fost raportate 11 infecţii nozocomiale la Spitalul Judeţean şi una la Maternitate", spune dr. Lavinia Craioveanu, directorul coordonator interimar al DSP. Ea adaugă că a sfătuit cadrele medicale să declare orice infecţie apărută în spital pentru a nu pune în pericol viaţa pacienţilor.

„Au mai fost cazuri de infectare a unei plăgi. De când unitatea a fost modernizată nu am mai avut probleme. Deocamdată avem dezinfectant şi tot ce trebuie, dar nu ştim pentru cât timp, fondurile sunt pe terminate", a punctat dr. Alexandru Baltă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie.

„Infecţii? De la pacienţi!"

Curios, doctorul Cristian Pricop, din cadrul Spitalului Judeţean, spune că aceste infecţii „nu apar numai în urma actului chirurgical, ci şi ca urmare a stării de sănătate a pacientului sau a microbilor de la nivelul tegumentului şi a cavităţilor".

„Aceste infecţii sunt nişte aspecte cunoscute. Nimeni nu-şi doreşte aşa ceva. Atunci când apar, cheltuielile pentru acel pacient cresc, iar perioada de spitalizare este mai mare", a punctat Pricop.

Alin Dumitru a fost internat la Spitalul Judeţean: „Era curat în saloane, dar la toaletă îţi era frică să intri. Ce să mai vorbim, intri pe picioarele tale în spital şi poţi să ieşi cu boli al căror nume nici măcar nu poţi să-l pronunţi. Suntem în pericol!".

Fără definfectant

Pe lângă datoriile record pe care le are Spitalul Judeţean Brăila se confruntă cu o nouă problemă.

DSP a descoperit că nu sunt stocuri suficiente de materiale dezinfectante.

„Se va lua măsura aprovizionării cu cele necesare şi situaţia se va rezolva. Vom monitoriza în continuare toate unităţile sanitare şi vom vedea dacă indicaţiile vor fi respectate", a punctat dr. Lavinia Craioveanu.

Anul trecut au fost raportate 14 infecţii intraspitaliceşti la Spitalul Judeţean Brăila, un caz la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie, unul de la Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Pantelimon" şi şase la Spitalul Orăşenesc Făurei.

Brăila

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite