AFACERI: Magazinele de mobilă, în pragul falimentului. Patronii spun că n-au vândut nimic de pe 5-6 martie şi sunt disperaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă anul trecut tot mai mergeau vânzările, acum, patronii magazinelor se mobilă se pregătesc să tragă obloanele. De mai bine de jumătatea de an, ei nu mai reuşesc să acopere nici măcar cheltuielile de întreţinere, iar cei care deţin şi ateliere de fabricaţie au trimis sute de oameni în şomaj. Dacă până nu demult comercianţii de mobilier aşteptau Paştele ca fiind perioada tradiţională din an în care oamenii îşi înnoi

Dacă până nu demult comercianţii de mobilier aşteptau Paştele ca fiind perioada tradiţională din an în care oamenii îşi înnoiesc pe ici pe colo mobila, anul acesta, umbra falimentului s-a aşezat peste prăvălii.

image

În ciuda numeroaselor facilităţi şi a scăderilor de preţ, mobila rămâne doar în vitrine.
„Nimic, de pe 6 martie"
„Anul trecut, am mai vândut câte ceva, dar ca anul acesta niciodată nu a mers aşa de prost. Zile întregi avem deschis doar pentru noi, cei care lucrăm aici. Când intră un potenţial client nu ştim cum să-l primim mai bine, dar degeaba. Şi trebuie spus că nicicând mobila nu a fost mai ieftină ca acum. Ultima găselniţă, în speranţa că vom atrage clienţi, este de a vine marfa de pe stoc cu rate direct în magazin. Clientul primeşte marfa la achitare, transportul şi montajul sunt gratuite", ne-a declarat Aurelia Pamfil, gestionară la un magazin de mobilă.


La un alt magazin specializat doar în vânzarea de produse tapisate (canapele, fotolii, scaune) situaţia este asemănătoare.
„Ultimul produs l-am vândut pe 6 martie. Era un set cu o canapea şi două fotolii. Adaosul comercial era de 72 de lei, la o valoare totală a produsului de 999 lei. Dacă punem la socoteală că l-am transportat gratuit la Gropeni, la domiciliul cumpărătorului, putem afirma că am muncit pe gratis", ne-a declarat şi Daniela Gheorghe, gestionara magazinului.
Se închid şi atelierele
Mai grav, însă, este că lipsa accentuată a comenzilor, lipsa din partea populaţiei a apetitului pentru produse noi au şi efecte colaterale.
„Acum doi ani aveam 180 de angajaţi. Anul trecut, după ce salariile au fost tăiate cu 25%, vânzările au scăzut brusc şi în septembrie a trebuit să trimit oameni acasă. Acum mai avem doar 12 angajaţi cu care facem doar lucrările la comandă", ne-a declarat Nicolae Moraru, întreprinzător care conduce o mică fabrică de molbilă la Albina.
Deşi în marile magazine sunt promoţii demne de luat în seamă, o bibliotecă la numai 499 de lei sau dormitor (fără saltea inclusă) la doar 699 lei nici acestea nu au căutare.

image
Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite