4.000 de sarmale şi o colivă uriaşă, mâine, la hramul bisericii „Sf.Dimitrie cel Nou” din Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sărbătorarea Cuviosului Dimitrie cel Nou din Basarabi, mii de credincioşi se roagă la Patriarhia din Bucureşti. La Brăila, creştinii vor aduce la biserica de la TUG o colivă uriaşă cu chipul sfântului, care va fi împărţită săracilor. 4.000 de sarmale de post îi aşteaptă pe credincioşi.

Ridicată prin strădania părintelui Daniel Bogdan şi daniile credincioşilor din cel mai nevoiaş cartier al Brăilei, biserica cu hramul Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, de pe Şos. Rm. Sărat, îşi cinsteşte, mâine, patronul spiritual. Parohia a pregătit, după obicei, daruri pentru cei prezenţi. La sfârşitul slujbei, credincioşii vor fi invitaţi la masă: câteva mii de sarmale de post şi câteva zeci de kilograme de fasole au fost pregătite, deja, de gospodinele parohiei.


„Pentru parohia noastră, este un record. Prima dată de la sfinţirea bisericii, am pregătit 4.000 de sarmale de post şi vreo 50 de kilograme de fasole, din care a fost gătită fasole scăzută. Toată lumea este aşteptată la hram, iar la urmă vom fi gazde cuviincioase. Tanti Reveica, de aici din cartier, a ornat deja coliva de hram cu chipul Sf. Dimitrie, care va fi de cel puţin un metru", ne-a spus părintele Daniel, parohul bisericii.

Şi preoţi, şi mireni

Deseară, la ora 18.00, în sfântul lăcaş va fi oficiată Vecernia, slujbă la care sunt chemaţi să participe mai mulţi preoţi din urbe. Mâine dimineaţă, la 8.00, începe Litia, apoi Sfânta Liturghie de hram. Tot atunci, credincioşii din tot oraşul vor aduce daruri la Altar, spre binecuvântare.
Aşezată lângă TUG, la limita celor mai nevoiaşe cartiere ale oraşului - Lacu Dulce şi Nedelcu P. Chercea -, biserica Sf. Dimitrie cel Nou Barasabov a fost statornicită în urmă cu 14 ani, odată cu alte câteva parohii brăilene, „Sf. Apostol Andrei" - Mogador, „Cuv. Antonie cel Mare" - Vidin şi „Naşterea Maicii Domnului" - Hipodrom. Cartierul Lacu Dulce a fost şi cel mai afectat de inundaţiile de acum câţiva ani, iar părintele Daniel le-a fost de mare ajutor enoriaşilor.


Nu e de mirare că, prin dărnicia brăileanului Ion Bălan, care a oferit parohiei două locuri de casă de 764 mp, s-au pus bazele noului lăcaş de rugăciune. Prima slujbă s-a ţinut la Crăciunul anului 1999. La acea vreme, Sfânta Liturghie se oficia într-un cort militar. De anul trecut, credincioşii au un nou lăcaş.

Mulţi veniţi

„Deşi este o parohie mică de cartier, în fiecare an, la «Sf. Dimitrie cel Nou» vin sute de credincioşi, pentru că importantă este credinţa pe care o ai, nu mărimea bisericii. Chiar şi aşa, noul lăcaş este impunător, are 20 de metri înălţime şi este foarte bine proporţionat. Abia aştept să ajung la hram", ne-a mărturisit Radu Gheorghiu, 51 de ani, credincios brăilean.


Biserica de la TUG este o binecuvântare nu doar pentru cei din Lacu Dulce şi Chercea, ci şi pentru comercianţii din zona Rm. Sărat-Obor. De la angrosişti şi până la tarabagii, cu toţii vin să aprindă o lumânare şi să se închine la „Sf. Dimitrie cel Nou", unde slujeşte părintele Daniel Bogdan. Iar acum, în locul unui cort militar dărăpănat, pe Şoseaua Rm. Sărat, s-a ridicat o biserică frumoasă. Mâine, cei sosiţi la hram, vor gusta din sarmalele pregătite de gospodinele parohiei.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite