Botoşani: O zi de lucru sacrificată pentru joaca de-a greva generală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: O zi de lucru sacrificată pentru joaca de-a greva generală
Botoşani: O zi de lucru sacrificată pentru joaca de-a greva generală

Doar o treime din bugetarii botoşăneni au oprit ieri activitatea în semn de protest

Unii au optat pentru greva japoneză, alţii pentru greva generală, dar cei mai mulţi şi-au văzut de treburile lor. Bugetarii nu au putut picheta Palatul Administrativ.

Anunţat ca un protest istoric, greva bugetarilor de pe 5 octombrie s-a dovedit a fi la Botoşani un eşec. Puţinele acţiuni ale salariaţilor de la stat au fost anemice şi au arătat lipsa de organizare şi haosul din sistem, după cum susţin chiar sindicaliştii.


Bugetarii au simţit pe propria piele birocraţia. Aceştia au ratat marea pichetare a Palatului Administrativ, programată pentru ora 11.00, pentru că nu au reuşit să obţină autorizaţie pentru protest.


„Pierdem timp
şi bani inutil“


Noi am primit târziu fax-ul privind pichetarea Palatului Administrativ şi nu am avut timp să facem demersurile necesare pentru obţinerea autorizaţiei. Ne-am izbit de prea multă birocraţie într-un timp scurt“, a spus Claudia Cical, preşedinte al Sindicatului Lider al Salariaţilor din Administraţia Publică a municipiului Botoşani, afiliat la Cartel Alfa. Bugetarii sunt nemulţumiţi de grilele din legea salarizării, dar şi de impunerea concediului de zece zile fără plată.


Fiecare a făcut ce-a vrut


Salariaţii au ales varianta de protest în funcţie de sindicatul din care fac parte. Unii au optat pentru greva japoneză, alţii pentru greva generală, dar cei mai mulţi au venit la serviciu. În timp ce majoritatea celor din Alianţa Bugetară au ales să facă grevă, sindicaliştii din Cartel Alfa au mizat pe efectul grevei japoneze.


Nu am protestat pentru că pierdem timp şi bani inutil“, a spus Dora Andone, funcţionar la Primărie. Sute de şcoli din judeţ nu şi-au întrerupt activitatea, iar poliţiştii nu au protestat.


„Greva nu are
niciun rezultat“


Doar o treime din bugetari au protestat. Acţiunile lor au fost însă anemice şi dezorganizate. La Spitalul Judeţean Botoşani, doar 100 de angajaţi au oprit munca timp de 40 de minute pentru a protesta pe scările instituţiei. Aproape 400 de finanţişti au optat pentru greva generală.


Bugetarii au stat la ghişee, dar au încasat doar sumele mai mari de 5.000 de lei şi s-au făcut tranzacţiile urgente pentru instituţiile publice. Pentru greva generală au optat şi unii dascăli. Cel puţin 10.000 de elevi şi profesori din 12 unităţi şcolare nu au venit ieri la ore. ,,Nu are niciun rezultat această grevă. Profesorii nu vor obţine nimic, iar elevii se vor alege cu o programă mai încărcată“, a spus Ioan Huţanu, directorul Colegiului Economic „Octav Onicescu“ Botoşani.

Efectul grevei


Botoşănenii au fost daţi peste cap de protestul bugetarilor. Oamenii nu au ştiut care instituţii sunt în grevă, iar unii au aflat răspunsul după ce au bătut zeci de kilometri. Cele mai mare probleme au fost la Direcţia Finanţelor Publice. ,,Am venit la Finanţe ca să încasez banii colegilor mei şi mi s-a spus că este grevă. Am făcut cale întoarsă ca să revin peste câteva ore. Nu ştia nimeni sigur dacă se lucrează sau nu“, a spus Doiniţa Ursache, învăţător la şcoala din Unţeni. Alţii nu au simţit că a fost grevă. „Mă aşteptam să fie haos în spitale, pe la ghişee, peste tot la stat. A fost ca într-o zi obişnuită“, a spus Ionel Vasilescu, pacient. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite