Retrospectiva anului 2014 la Botoşani. Cronica celor 12 luni marcate de condamnări penale şi descinderi DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2014 este a fost un an încărcat la Botoşani. Evenimentele care l-au marcat, au fost în primul rând campaniile electorale dar şi descinderile DNA care au băgat în sperieţi primarii şi şefii de instituţii. Totodată şefi de partid sau autorităţile locale s-au ales cu condamnări. La capitolul evenimente pozitive pot fi încadrate lucrările la drumuri şi monumente istorice.

Cele mai importante evenimente care cu siguranţă vor rămâne în amintirea locuitorilor judeţului Botoşani sunt cele două campanii electorale şi scurtinurile de alegeri pentru europarlamentare şi prezidenţiale. Totodată  în anul 2014, judeţul dar şi cei care îi conduc destinele s-au aflat sub asediul constant al procurorilor DNA, care au operat şi reţineri.

Anul 2014: anul miniştrilor

Odată cu alegerile europarlamentare din luna mai dar şi cu cele prezidenţiale din luna noiembrie, la Botoşani a avut loc un exod de miniştrii ai Guvernului Victor Ponta. Botoşănenii nu s-au bucurat de atâta atenţie, de 10 ani. Nu mai puţin de cinci miniştrii au venit la Botoşani şi de câte două ori în anul 2014. Au venit cu sacul de promisiuni, în special Nicolae Bănicioiu, care la Spitalul din Dorohoi a promis modernizări şi dotări moderne. 

Din rândul miniştrilor veniţi cu promisiuni elecotrale, face parte şi Dan Şova, pe atunci în graţiile social-democraţilor. Acesta a promis tot la Dorohoi, construcţii de străzi şi modernizări în infrastructură. Ceva mai rezervată a fost Rovana Plumb, care a discutat doar chestiuni generice, despre majorarea pensiilor. Victor Ponta, primul-ministru şi fostul candidat PSD la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, a venit şi el la Botoşani. S-a lăudat cu realizări şi a promis continuarea proiectelor în domeniul infrastructurii. 

Eforturile electorale ale miniştrilor PSD în judeţul Botoşani nu au fost zadarnice, Victor Ponta, obţinând un scor de peste 60% la alegerile prezidenţiale. La alegerile europarlamentare, scorul a fost asemănător în favoarea europarlamentarilor PSD. Dealtfel botoşănenii nu vor uita uşor anul 2014, mai ales din punct de vedere politic. Este anul dezamăgirii, pentru locuitorii de la graniţa Uniunii Europene. Candidatul susţinut de majoritatea cetăţenilor din judeţul Botoşani, Victor Ponta a fost înfrânt de Klaus Iohannis. 

Asediul DNA la Botoşani

Totodată un alt eveniment marcant al anului 2014, care defapt a stat pe buzele tuturor, a fost asatul DNA asupra unor instituţii ale statului. În vară o descindere masivă a avut loc la două Primării din Botoşani, Săveni şi Brăeşti, dar şi la două societăţi comerciale şi APIA, instituţie responsabilă cu subvenţiile agricole. Descinderile s-au lăsat cu reţineri. Doi primari, Relu Târzioru şi Ioan Toma, au fost duşi de mascaţi la audieri, iar doi funcţionari de la APIA, Gheorghe Faraon şi Gabriel Tincu, în frunte cu directorul instituţiei, Liviu Zaharia, au stat mai mult de 24 de ore la Suceava, la sediul DNA pentru audieri. Alături de ei a fost şi un fost director APIA. 

Deocamdată funcţionarii şi directorul sunt cercetaţi în stare de liberate pentru abuz în serviciu, fiind bănuiţi şi de luare de mită pentru a favoriza fermierii la primirea de subvenţii şi tot felul de jonglerii cu bani europeni. Doar trei luni a fost linişte la Botoşani. Procurorii DNA s-au întors în luna noiembrie. De această dată la două instituţii subordonate Consiliului Judeţean, Centrul de Conservare a Culturii Tradiţionale şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. La prima instituţie, procurorii au vizat , cheltuirea pe distracţii au unor bani publici. 

La cea de-a doua, la Protecţia Copilului se verifică un contract încheiat cu firma unui membru PNL pentru mentanţă IT. Şi asta în condiţiile în care preşedintele Consiliului Judeţean şi şeful de la Protecţia Copilului sunt colegi de partid cu agentul economic, a cărui firmă face afaceri cu statul. Totodată DNA-ul a descins şi la o societate unde Consiliul Judeţean este acţionar majoritate. Este vorba de Nova Apaserv, acolo unde este cercetat modul de încheiere a unui contract de închiriere a unui spaţiu pentru birourile societăţii.

Edili cu funcţii pierdute şi condamnări

Probabil cea mai răsunătorare condamnare din anul 2014, este cea a preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu. Acesta a fost condamnat definitiv la şase luni de închisoare cu suspendare, pentru fals şi uz de fals. Şi aceasta după ce Florin Ţurcanu în calitate de şef al liberalilor la Botoşani a consemnat în mod fals, că cinci membrii PNL au fost excluşi din partid, pentru a-şi pierde funcţiile de consilieri locali sau judeţeni şi mai ales pentru a face loc unor favoriţi ai liderului PNL.

Totodată în anul ce se încheie, un fost primar, Ovidiu Corleciuc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru afaceri cu fonduri europene. Propriu-zis a fost complice al unor firme de training in domeniul administraţiei publice.  Primarul a acesat fonduri europene şi a platit niste firme, pentru a tine cursuri cu functionarii din comuna. Banii au fost luaţi dar cursurile nu au fost niciodată efectuate. Actele şi diplomele au fost false. În acelaşi ton, primarul din Unţeni, Dumitru Timişag, a fost declarat incompatibil de ANI, fiindcă şi-a angajat nevasta la Primărie şi nici nu a vrut să o concedieze, deşi lua ilegal bani de la stat.

Drumuri refăcute şi monumente istorice salvate

De cealaltă parte, anul 2014 s-a bucurat şi de o serie de realizări. În primul rând, a fost refăcut după 25 de ani, ”drumul morţii”, Botoşani-Suceava. Pe aceast tronson de drum, anula mureau 30-40 de şoferi, atât din cauza vitezei dar şi a carosabilului alunecos şi plin de gropi. N 2014, drumul a fost refăcut după o investiţie a CNADR, cu sprijinul Guvernului, care a dat drumul la fondurile necesare. Drumul pe o distanţă de 42 de kilometri a fost asfaltat, lărgit, întărit şi modernizat. 

Costurile s-au ridicat la 70 de milioane de lei, iar lucrarările au durat un an de zile. Totodată la nivelul Consiliului Judeţean au fost implementate o serie de proiecte prin Programul Operaţional Regional, prin care au fost reabilitaţi, zeci de kilometri de drum judeţean, în zonele unde fie nu a mai fost asfalt niciodată, fie acolo unde drumul era deteriorat. Totodată şefii de la Consiliul Judeţean au depus proiecte şi aşteaptă finanţare de aproape 5 milioane de euro, pentru 200 de kilometri de drum judeţean. Practic urmează să fie refăcută aproape întreaga reţea de drumuri a judeţului. 

A fost recepţionată reabilitarea Casei Ciomac, un monument istoric de secol XIX din Botoşani şi cel mai important Consiliul Judeţean a deblocat fondurile şi a început lucrările la Mănstirea Coşula din Botoşani. Şi Primăria Botoşani a reuşit să deruleze, mai bine de 40% din proiectul Cornişa, cea mai mare zonă de agrement din Moldova. Deasemenea au început lucrările la Teatrul ”Mihai Eminescu”, un monument istoric din 1914. Teatrul va fi refăcut cu arhitectura, începutului de secol XIX, urmând să rivalizeze cu Teatrul Naţional din Iaşi. Totodată s-a realizat anveloparea termică a blocurilor, construirea de două parcuri pentru copii şi în mare parte rezolvarea problemei maidanezilor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Evenimentele anului 2014 în Neamţ: arestarea lui Pinalti, o navă fantomă căutată pe lacul Bicaz, două mari investiţii la Roman

Retrospectiva anului în Argeş. Scandalurile care au zguduit judeţul în 2014

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite