Profilul bolnavului de cancer din Moldova: sărac, vicios şi cu o igienă precară. Cum ucide sărăcia lent, dar sigur mii de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cancer

Mii de români mor anual răpuşi de cancer. Medicul oncolog Tereza Cojocaru spune că, cel puţin în Moldova, motivul principal al îmbolnăvirilor şi al decesului din cauza cancerului a devenit sărăcia. Oamenii fără bani ajung victime sigure, care mor lent şi în chinuri fără niciun ajutor.

Cancerul, numit şi boala secolului XX, continuă să facă victime an de an. Acestă cumplită afecţiune seceră indiferent de vârstă sau de condiţie socială. Cu toate acestea, medicul oncolog Tereza Cojocaru, de la Spitalul Judeţean „Mavromati” din Botoşani, spune că în România şi în special în Moldova şi în judeţul Botoşani se conturează un profil tot mai evident al bolnavului de cancer. 

Acesta este sărac, vicios şi cu o igienă precară. Şi de cele mai multe ori trăieşte în mediul rural, în sate fără viitor şi situate în pragul Evului Mediu ca dezvoltare economică şi mentalităţi. 

Sărăcia ucide lent şi dureros în România

„Factorii socio-economici contribuie într-o mare pondere la apariţia acestei afecţiuni în ultima perioadă. Sărăcia ar fi o cauză principală, cel puţin în acest judeţ, dar cred că şi în restul ţării, pentru că aici se vede în sfera cancerelor digestive. Acestea sunt mai multe. Aş zice că sunt pe primul loc dacă adunăm cancerele gastrice, colono-rectale, hepatice, pancreatice.  Şi în cazul acestor tipuri de cancer contează foarte mult factorul alimentar, stresul, deficienţele alimentare de toate felurile. Contribuie toate decisiv la această patologie”, precizează Tereza Cojocaru. 

Practic, este vorba despre un organism măcinat, aşa cum explică şi medicul oncolog, de o hrană de proastă calitate, sărăcioasă care nu fortifică sistemul imunitar şi care, din contră, îl slăbeşte. La toate acestea se adaugă şi viciile care vin odată cu sărăcia, alcoolul de proastă calitate şi ţigările, care practic, minează întregul organism. 

„Este o reacţie în lanţ pe mai multe nivele, hrană proastă, vicii, igienă precară care duce în cele din urmă la doborârea organismului. Pe acest fond, de multe ori, se instalează neoplaziile”, completează Tereza Cojocaru. Totodată, multe familii sărace din mediul rural nu au acces nici la educaţie. Vin în fază terminală. După ce descoperă afecţiunea, urmează invariabil o moarte lentă şi chinuitoare bineînţeles tot în mizerie. Aceştia nu au bani pentru regimul alimentar, pentru o igienă sporită şi pentru numeroase deplasări la spital. 

„Aici este o problemă cumplită. Într-adevăr, este un cerc vicios în cazul sărăciei. Nu există bani pentru tipul de alimentaţie recomandat pentru prelungirea vieţii. Dacă nu au avut până atunci, de unde să scoată alţii după îmbolnăvire? Sunt şi cazuri de bătrâni care nu au venituri, nu au rude, nu au nimic. Aveam bolnavi pe care nu are cine să-i îngrijească acasă. Nu avem unităţi medico-sociale suficiente pentru ca ei să fie internaţi şi îngrijiţi cât de cât omeneşte. În clipa asta, am o bolnavă cu un cancer colono-rectal care este a nimănui. Este în faza terminală, nu are copii, nu are familie. Cazul nu este singular. Şi cu siguranţă pot fi întâlnite în toată ţara“, precizează Tereza Cojocaru. 

Medicul oncolog spune că nu există o preocupare aparte a ministerului, Guvernului sau a societăţii civile pentru înfiinţarea de unităţi de paleaţie, adică centre de îngrijire pentru aceşti oameni, în mare parte singuri şi nevoiaşi. Spitalul Judeţean „Mavromati” a depus pentru a treia oară o solicitare la Ministerul Sănătăţii pentru înfiinţarea unei astfel de secţii în fostul spital pentru distrofici din Botoşani.

În jur de 1.000 de botoşăneni se îmbolnăvesc anual de cancer

Medicul oncolog Tereza Cojocaru îşi fundamentează observaţiile pe o vastă experienţă în domeniul oncologiei. De altfel, aceasta a observat o înmulţire a numărului de bolnavi de cancer. „În prezent, la Botoşani sunt 8.000 de bolnavi de cancer în evidenţele noastre. Sunt 1.000 de cazuri noi anual. Numărul de cazuri creşte de la un an la altul. Chiar am observat acest lucru: sunt din ce în ce mai mulţi bolnavi. Este greu să cuantific, cu ce procent a crescut, dar, în general, numărul creşte, iar această situaţie este la fel în toată ţara”, spune Tereza Cojocaru.

tereza

 Medicul oncolog Tereza Cojocaru FOTO Cosmin Zamfirache

Cei mai mulţi pacienţi au vârste cuprinse între 30 şi 70 de ani şi provin în majoritate din mediul rural. Totodată, cele mai multe cazuri ajung deja în fază terminală. „Oamenii, mai ales cei care sunt în putere, nu renunţă la muncă până când nu-i doboară boala sau nu-i doare puternic. Abia atunci ajung la spital şi de multe ori prea târziu”, precizează medicul oncolog. Cele mai multe îmbolnăviri sunt în sfera cancerului pulmonar şi digestiv în judeţul Botoşani. Mai precis este vorba de 189 de cazuri noi pe an de cancer pulmonar şi de aproape 350 digestive. 

Medicul oncolog spune că sunt necesare, măcar odată pe an, analize generale. Totodată, la cel mai mic semn, ar trebuie consultat un medic. De exemplu, o răceală persistentă, în cazul cancerului pulmonar sau urinări nocturne şi dureri în cazul cancerului de prostată, dureri şi anomalii gastrice în cazul neoplaziilor digestive.

Accidentul nucler de la Cernobîl face victime la Botoşani

O caracteristică a judeţului Botoşani în privinţa neoplaziilor o reprezintă cancerul de piele şi limfoamele. Medicii oncologi din Botoşani bănuiesc şi o influenţă a radiaţiilor rezultate în urma accidentului nuclear de la Cernobîl. Cel puţin în cazul persoanelor născute în Botoşani după 1986. „Putem bănui o influenţă a radiaţiilor de la Cernobîl, mai ales în cazul neoplaziilor la nivelul pielii, a limfoamelor. Cu toate că necesită această problemă un studiu suplimentar”, precizează Tereza Cojocaru. 

Ce recomandă medicii

„Cea mai importantă este prevenţia. Oamenii trebuie să meargă la medic pentru controale periodice de rutină. O afecţiune depistată la timp poate salva viaţa, mai ales în cazul cancerului. Totodată, nu trebuie trecute cu vederea anumite simptome. De exemplu, o răceală care persistă, dureri persistente în anumite zone, urinări dese şi nocturne, anomalii sau tulburări de orice natură”, precizează Tereza Cojocaru. Medicii precizează că alimentaţia variată şi cât mai sănătoasă, fără prea mulţi aditivi, igiena, o viaţă echilibrată fără abuzuri, cu perioade optime de odihnă poate păzi organismul de îmbolnăvire.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Cum ştim că aluniţele pot fi cancerigene şi când trebuie să mergem la doctor. Sfaturile medicale de care trebuie să ţinem cont obligatoriu când stăm la soare

Efectele uimitoare ale corcoduşelor. Încetinesc îmbătrânirea, previn cancerul şi bolile de inimă, vindecă rănile - cum trebuie să le consumăm

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite