Primarii din Botoşani refuză înfiinţarea de staţii SMURD în comune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean vrea să facă împânzească judeţul cu substaţii SMURD pentru a reduce timpul de intervenţie  în localităţile îndepărtate. Primarii din judeţ când au auzit că trebuie să contribuie şi ei cu bani nici nu au vrut să audă. Deşi ambulanţele SMURD pot salva minute preţioase din viaţa localnicilor, primarii refuză înfiinţarea substaţiilor pe teritoriul comunelor.

Şefii de la Consiliul Judeţean Botoşani intenţionează să înfiinţeze şapte staţii SMURD în puncte strategice pe teritoriul judeţului pentru a reduce timpul de intervenţie şi transport a pacienţilor. La sfârşitul anului trecut înfiinţarea substaţiilor SMURD la Suharău, Vârfu Câmpului, Coţuşca, Tudora, Coţuşca, Suliţa, Călăraşi şi Mihăileni, a primit şi girul consilierilor judeţeni. La începutul acestuit an se cosntruieşte şi bugetul necesar funcţionării şi a plăţii salariilor petnru asistenţi şi medici. 

Totodată preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, susţine că a primit asigurări de la Raed Arafat că prin redistribuire Botoşaniul va primi ambulanţe SMURD pentru toate substaţiile. ” Am discutat cu Raed Arafat, cu ministrul Sănătăţii şi cu Vasile Cepoi pentru a primi maşinile echipate pentru aceste substaţii. Vom încheia parteneriate cu primăriile din judeţ pentru a avea o ambulanţă la 8 kilometri. Ne interesează mult felul cum intervin aceste echipe şi mai ales cât de repede”, a precizat Florin Ţurcanu.  

Primarii supăraţi de banii puţini pe care i-au primit în acest an la împărţirea bugetului, nici nu vor să audă însă de parteneriate, de SMURD şi mai ales de dat

bani

image

. Şi asta în condiţiile în care au de plătit salarii şi îi aşteaptă două campanii electorale costisitoare în acest an. Deşi este vorba până la urmă de sănătatea celor care i-au ales, edilii fie se arată mulţumiţi de modul cum s-a intervenit şi până acuma, fie au refuzat direct înfiinţarea substaţiilor. 

Preşedintele Consiliului Judeţean susţine că a fost refuzat de şapte primari din cei 20 câti ar fi trebuit să contribuie direct cu bani la înfiinţarea substaţiilor. Motivul principal sunt resursele financiare limitate. ” Ar fi bine dacă s-ar înfiinţa dar nu sunt bani. Avem un buget mai mic cu 300.000 decît anul trecut. Nici de salarii nu am bani. Şi nici nu s-a precizat cu cât să contribui pentru substaţia care va fi înfiinţată la Suliţa şi ne va deservi şi pe noi. Avem un buget nesatisfăcător ”, a precizat Eugen Ciobanu, primarul de la Blândeşti. 

Într-adevăr până în prezent nu a fost stabilită suma de alocat din partea fiecărei localităţi. Şefii de la Consiliul Judeţean susţin însă că este modică, mai mult ar avea nevoie de spaţii unde să îşi poată desfăşura activitatea substaţiile. Discuţiile vor fi reluate săptămâna viitoare cu rive la finanţare.  ” Vom discuta cu primarii.  Vrem să înfiinţăm un A.D.I care să cuprindă toate aceste comune şi le-am cerut acceptul ca să vin în plenul Consiliului Judeţean cu un proiect să înfiinţăm acest A.D.I. Trebuie să mai avem nişte discuţii cu ei, să le explicăm”, a adăugat preşedintele Consiliului Judeţean.

citiţi şi:

Elicopterul SMURD a aterizat de trei ori, la Piteşti, în ultimele 24 de ore

Peste 6400 de misiuni de salvare în patru ani de SMURD în Vrancea

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite