Premianta de la lumina lumânării. Cum a ajuns elevă eminentă o fată de 11 ani care învaţă într-un bordei fără curent electric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două surori, de 5 şi 11 ani, din judeţul Botoşani, trăiesc de când s-au născut la lumina lumânării. Ancuţa şi Denisa locuiesc într-o baracă cu o singură camera. Cu toate acestea, fata cea mai mare este premiantă încă din clasa I.

Denisa este o fetiţă de 11 ani din satul Cucorăni, comuna Mihai Eminescu, judeţul Botoşani. Poate tocmai fiindcă provine din locurile unde a trăit poetul naţional, este îndrăgostită de limba română şi, mai ales, de poezie. Cunoscuţii ei spun că, în secret, compune poezii frumoase, pe care însă nu vrea să le arate nimănui. Mai presus de orice, Denisa este o elevă eminentă. Este premiantă din clasa I şi până într-a IV-a. Este încrezătoare că va lua premiu şi, la anul, în clasa a V-a. Deşi este mândria şcolii, Denisa este o copilă sfioasă, cu un zâmbet trist. 

De când se ştie a trait doar la lumina lumânării într-un bordei cu o singură camera, alături de surioara ei Ancuţa, o fetiţă simpatică de numai 5 ani, dar şi de părinţi, doi oameni muncitori, dar măcinaţi de ghinion şi sărăcie. Premiile Denisei au fost muncite la lumina plăpândă a unei lumânări, urmată de beznă şi dorinţa de a vedea cât mai repede lumina zilei în drumul către şcoală. „Eu iubesc cel mai mult dimineaţa şi prânzul cu soare şi lumină, noaptea nu-mi place“, mărturisteşte, cu aceeaşi sfială, Denisa.

O familie urmărită de ghinion 

Familia Gherasim trăieşte dintotdeauna în satul Cucorăni. Liliana şi Mihai sunt oameni muncitori dar condamnaţi să trăiască în lumea satului românesc, adică în sărăcie şi lipsă de perspectivă. Ghinionul i-a urmărit aproape mereu. Acum 15 ani, căsuţa bătrânească în care trăiau, lăsată moştenire de o bunică, a fost mistuită de flăcări. „Aveam un acoperiş de stuf şi o scânteie l-a aprins. A ars tot. Inclusiv actele casei. Am rămas aproape fără nimic“, spune Liliana Gherasim. Mihai a reconstruit cum a putut casa. Fără bani, cu materiale adunate de pe unde a putut, capul familiei a reuşit să facă un bordei cu o singură camera. Acum 11 ani s-a născut Denisa, iar acum 5 ani Ancuţa. Pe lângă cele două copile, Mihai o mai are în grijă şi pe mama sa bolnavă, o bătrână de 65 de ani. Bărbatul este singurul care aduce venit în casă, un salariu modest, de muncitor la o fermă de păsări. Cu banii aceştia întreţine patru persoane. 

Imagine indisponibilă

Casa în care locuiesc fetele FOTO Daniel Câşlariu 

„Eu muncesc cât mă ţin puterile şi ziua şi noaptea. De mine nu-mi pasă. Pentru fete, sufletul meu, fac tot ce pot“, spune Mihai Gherasim. Au avut momente când n-aveau ce pune pe masă. Liliana nu s-a gândit nicio clipă să renunţe la fete. „Deşi părea poate mai uşor să le dai la stat, eu nici nu m-am gândit la aşa ceva. Fetele sunt viaţa mea şi eu ştiu ce înseamnă să fii abandonat“, spune Liliana. În incendiul mistuitor de acum 15 ani a fost distrusă şi reţeaua electrică a casei, iar familia Gherasim n-a mai reuşit ulterior să se racordeze la electricitate. „Costa 10.000 de lei. De unde să scoatem banii ăştia? Şi nici actele pe casă nu le aveam“, explică Liliana Gherasim.

„Cel mai mult vreau lumină“

Denisa şi Ancuţa nu ştiu cum este să locuieşti într-o casă unde se aprinde lumina. Televizoare au văzut doar la vecini. Bezna este alungată doar cu ajutorul lumânării sau a unei veioze cu baterii. Fetiţele trăiesc într-o singură cameră, alături de părinţii lor. Iarna se încălzesc la sobă, iar mâncarea este gătită pe o plită ţărănească cu lemne. Ancuţa, fetiţa de 5 ani, merge la grădiniţă şi iubeşte să deseneze. Poate să facă acest lucru doar acolo. Acasă, în lunile de iarnă, este prea întunecos. Întrebată ce-şi doreşte cel mai mult, copila de 5 ani răspunde fără ezitare: „Eu vreau cel mai mult lumină, să pot colora şi să mă uit la desene animate“. La rândul ei, Denisa, fata cea mai mare, îşi doreşte acelaşi lucru. În primul rând, vrea să-şi poată face temele, dar spune că s-a şi săturat de întunecimea nopţilor. De multe ori se străduieşte să adoarmă repede pentru a descoperi din nou lumina zilei. „Când văd soarele dimineaţa, mă simt fericită“, detaliază Denisa. 

„Foarte bine“ pe linie

Deşi trăieşte într-un bordei în sărăcie cruntă, Denisa Gherasim este o elevă silitoare. Iubeşte să meargă la şcoală mai mult decât orice. Este elevă în clasa a IV-a şi se poate mândri că aproape la orice obiect are calificativul „Foarte bine“. Materia ei preferată este româna. Culmea, deşi nu are lumină, Denisa este îndrăgostită de lectură, de cărţi. „Îmi place foarte mult ora de română fiindcă acolo citim mult, şi poezii şi poveşti. Este o lume foarte frumoasă. Este materia mea preferată“, spune Denisa. Învaţă atât de bine încât, din clasa I a fost mereu premiantă. Îşi sacrifică joaca pentru a reuşi să-şi facă temele. „Încerc să fac repede temele, până se întunecă“, detaliază fata. 

Dacă totuşi se lasă furată de lectură sau are prea mult de lucru la şcoală, Denisa ajunge să se chinuie la lumina lumânării sau în cel mai bun caz la o veioză pe baterii. Deşi făcutul temelor este un chin, Denisa nu s-a dus niciodată la şcoală cu lecţiile nefăcute. Din contră, a citit şi lecturile suplimentare, dar şi-a făcut chiar şi fişele opţionale. Şi asta fiindcă vrea să facă şcoală, să ajungă mare şi să-şi ajute părinţii, visul oricărui copil inimos de la ţară. „Să-i ajut pentru strădania lor. Dar şi pe sora mea să ajungă ceva în viaţă. O să reuşesc, dacă învăţ“, declară convinsă copila de la Cucorăni. 

Şanse pentru racordarea la electricitate

Singura veste bună pentru familia Gherasim în ultimii ani vine de la o organizaţie umanitară din Botoşani, Asociaţia „Grup Civic“, condusă de un tânăr de la ţară, cunoscut pentru faptele sale umanitare, Daniel Câşlariu. Daniel a aflat de povestea tristă a copilelor şi a pus la punct o campanie de ajutoare a familiei. „Am văzut cum cei cinci membri ai familiei, inclusiv o femeie de 65 de ani, locuiesc într-o singură cameră. Sunt impresionat cum, în anul 2020, un copil fără posibilităţi, care locuieşte într-o casă neracordată la reţeaua electrică, este un copil premiant“, îşi descrie sentimentele Daniel Câşlariu. 

Preşedintele asociaţiei spune că a reuşit să facă toate demersurile necesare şi a obţinut de la Primăria comunei Mihai Eminescu adeverinţa prin care poate racorda casa la curent electric. Mai mult decât atât, Daniel Câşlariu spune că familia va beneficia de electricitate cu sprijinul companiei E-On. În momentul de faţă, se fac demersuri în acest sens. Totodată, cei de la asociaţie le-au adus un aragaz, o butelie, dar şi multe ajutoare constând în alimente şi haine. 0757297794 este numărul la care poate fi contactată familia.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Gabriel are nevoie în continuare de ajutorul nostru: „Mama, dă-mi ceva de durere că nu mai suport”

Fetiţa care are nevoie de ajutor în lupta cu o boală cruntă. Mesajul emoţionant al  membrilor Asociaţiei „Salvează o inimă“

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite