Povestea splendidului oraş-fantomă îngropat 1.300 de ani sub nisip. Legătura cu împăratul Traian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul antic Timgad FOTO britannica.com
Oraşul antic Timgad FOTO britannica.com

În deşertul din nordul Africii se află unul dintre cele mai spectaculoase oraşe-fantomă de pe glob. A fost ridicat de împăratul Traian acum aproape 2.000 de ani şi era un loc al luxului şi bogăţiei.

Timp de aproape 1300 de ani, în Algeria, îngropat adânc sub dunele Saharei, s-a aflat ascuns unul dintre cele mai frumoase oraşe ale antichităţii. 

Se numeşte Thamugadi sau Timgad şi este un oraş-fantomă care oferă specialiştilor indicii despre opulenţa şi luxul unei aşezări din Africa romană. Comparat cu Pompeiul prin frumuseţea şi bogăţia sa, Thamugadi continuă să uimească, în timp ce arheologii îi descoperă rând pe rând secretele îngropate în nisip. 

O descoperire fabuloasă ignorată timp de aproape un secol

Mai bine de un mileniu, Timgad a zăcut sub dunele Saharei fără ca nimeni să mai ştie de existenţa sa, fiind, practic, o relicvă uitată a Antichităţii romane. Asta până când James Bruce, un nobil scoţian, a făcut călătoria vieţii sale, în căutarea izvoarelor Nilului. Acesta a plecat împreună cu Luigi Baligani către Etiopia, dar a poposit o perioadă şi în Algeria. Bruce era interesat de ruinele oraşelor romane din Africa de Nord.  

A vizitat mai multe situri deja cunoscute şi cu ruine vizibile, însă în luna decembrie a anului 1765 avea să facă o descoperire remarcabilă. Bruce şi companionul său italian au dat peste câteva ruine, necunoscute până atunci, dezvelite după o furtună de nisip. Era vorba despre câteva clădiri, foarte luxoase şi foarte la modă în epoca romană imperială. Iniţial, Bruce a crezut că a dat peste un oraş antic de mici dimensiuni, poate, credea scoţianul, o staţiune pentru bogaţii Romei, în Africa de Nord. 

„A fost un oraş de mici dimensiuni, dar plin de clădiri foarte elegante”, scria acesta. În timpul cercetărilor, Bruce şi prietenul său italian au descoperit chiar şi un arc de triumf, un amfiteatru, dar şi statui ale împăraţilor romani.  Au abandonat cercetările şi au plecat pentru a descoperi izvoarele Nilului.

Întors în Europa, Bruce a semnalat lumii ştinţifice descoperirea unui oraş roman superb, în deşertul Algeriei. Nu a fost luat în seamă nici măcar de ceilalţi cercetători din secolul al XIX lea atraşi de mirajul frumoaselor ruine romane. Abia în 1950, oraşul Timgad a fost cercetat sistematic şi descoperit în mare parte. Specialiştii au scos la iveală un oraş roman fără egal în Africa de Nord, o splendoare urbană care a fost comparată cu Pompei sau alte centre de lux ale lumii romane imperiale. 

Timgad, sinonim cu luxul

După ce o bună parte a ruinelor oraşului au fost degajate de nisip şi cercetate s-a ajuns la concluzia că Timgad a fost o perlă, unul dintre cele mai frumoase şi bogate oraşe ale Antichităţii. Datorită fotografiilor aeriene s-a ajuns la concluzia că oraşul era extraordinar de bine structurat, asemănându-se, din acest punct de vedere, cu marile oraşe moderne. 

Timgad a fost proiectat sub forma unei grile octogonale, delimitată de frumoase coloane corintice. Oraşul era unul de lux, cu clădiri elegante decorate cu mozaicuri superbe, dar şi cu servicii pe măsură. În Timgad au fost descoperite ruinele a 14 băi publice, pieţe superb decorate, galerii de coloane, un amfiteatru de mari dimensiuni, clădiri publice de mari dimensiuni, iar în centrul aşezării, un arc de triumf. Pe sub arcul de triumf trecea drumul principal al oraşului. Nu în ultimul rând, oraşul antic avea o bibliotecă uriaşă, semn că aşezarea era şi un loc al educaţiei şi culturii romane. 

Este una dintre puţinele biblioteci romane provinciale păstrate. Peste tot au fost descoperite vase frumos lucrate, de diferite dimensiuni, reprezentări ale împăraţilor, mai ales sub formă de statui şi busuturi, obiecte de lux şi în general dovezile unei vieţi prospere. Timgad a fost inclus în patrimoniul UNESCO.

Oraşul veteranilor lui Traian

Odată cu începerea cercetării sistematice a sitului, istoricii au reuşit să reconstituie trecutul acestui oraş-fantomă. Aşa au aflat că, de fapt, se numea Colonia Marciana Trajana Thamurga şi că a fost construit în preajma anului 100 d hr, la ordinul împăratului Traian. De altfel, oraşul a fost construit în onoarea surorii împăratului. 

Traian a fondat Colonia Marciana Trajana cu scopul de a proteja graniţa de sud-est a imperiului şi a populat oraşul, iniţial, cu veterani lăsaţi la vatră după terminarea serviciului militar în cadrul legiunilor. Propriu-zis era oraşul veteranilor Legiunii a III a Augusta staţionată la Thamugadi. Legiunea a III-a Augusta avea rolul vital de a proteja fluxul de grâne, din Egipt, prin porturile Africii de Nord, către Roma. Prezenţa veteranilor avea rolul de a suplimenta autoritatea romană în zonă. 

În scurt timp, oraşul a devenit un centru comercial, devenind un loc cosmopolit, locuit de romani, dar şi de localnicii berberi, mai ales odată cu extinderea cetăţeniei romane, asupra tuturor locuitorilor imperiului. În mai puţin de un secol, Timgad a devenit un oraş al luxului şi al culturii, un loc al diversităţii, unde locuiau oameni de diferite rase, culturi şi religii. Inclusiv creştinii au transformat Colonia Marciana într-un important centru religios în Africa de Nord.

În Timgad şi-au găsit refugiu şi donatiştii, o sectă eretică din secolul al IV-lea d Hr. În epoca sa de glorie, oraşul avea nu mai puţin de 15.000 de locuitori. Oraşul a suferit însă din cauza invaziilor barbare, din perioada de decădere a Imperiului Roman. Vandalii, după invazia din Africa de Nord, au jefuit cumplit oraşul.  

Cu toate acestea Timgad a reuşit să-şi regăsească destul de rapid strălucirea. A fost, însă, cântecul de lebădă al oraşului veteranilor lui Traian. În preajma invaziei arabe din secolul al VIII lea, nu se ştie cu exactitatea de ce, oraşul a fost efectiv abandonat în mare grabă. Oraşul nu a fost distrus, ci pur şi simplu înghiţit de deşert. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Şapte oraşe-fantomă şi poveştile lor FOTO

Fenomenul satelor-fantomă din Japonia. Autorităţie oferă case părăsite la 500 de dolari pentru a repopula zonele rurale: „Sunt o societate foarte închisă”

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite