Pompierul român devenit maratonist extrem după un eveniment dramatic. Îşi testează limitele în nordul îngheţat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierul Iulian Rotariu alergând în deşert FOTO Iulian Rotariu/Facebook
Pompierul Iulian Rotariu alergând în deşert FOTO Iulian Rotariu/Facebook

Iulian Rotariu, un pompier de 46 de ani din Botoşani, este unul dintre cei mai de succes alergători extremi din lume. În ultimii ani, a participat la opt ultramaratoane şi a câştigat patru. În aceste zile, aleargă la Cercul Polar într-o cursă infernală de 270 de kilometri.

Iulian Rotariu are 46 de ani şi este plutonier adjutant în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Botoşani. Este cunoscut drept un om modest, respectuos şi sufletist. Puţini dintre cei care-l văd pentru prima dată şi-ar imagina că Iulian, pompierul din Botoşani, este unul dintre cei mai apreciaţi şi respectaţi alergători extremi din lume. Botoşăneanul este singurul român care a reuşit să străbată, în fugă, toate marile deşerturi ale Terrei, supravieţuind unor curse infernale. A câştigat patru dintre cele opt ultramaratoane la care a participat. Pe 24 ianuarie, a plecat într-o nouă cursă extremă la Polul Nord, care se va termina în 28 ianuarie.

De la turele din jurul spitalului la cursele de pe crestele munţilor

Încă de când s-a angajat la Pompieri, în 2007, Iulian Rotariu a fost remarcat pentru timpii scoşi la alergare, în cadrul exerciţiilor de instrucţie. S-a apucat să alerge în competiţii după anul 2009, în urma unui eveniment dramatic. Copilul pompierului botoşănean, pe atunci în vârstă de zece ani, a fost operat pe cord, la Târgu Mureş. Iulian aştepta rezultatul operaţiei în faţa spitalului şi era atât de copleşit de emoţii încât a început să alerge în jurul clădirii. S-a oprit abia după trei ore, atunci când a fost anunţat că operaţia a reuşit. 

A început să ia în serios noua sa activitate şi încet-încet s-a transformat într-o pasiune. Iniţial, alerga până la Suceava, la 40 de kilometri depărtare. Mai apoi, şi-a dat seama că este atras de competiţiile extreme. Aşa a început să participe la ultramaratoane în ţară, reuşind, fără antrenor şi fără echipament special, să câştige, în 2012, cursa de 46 de kilometri pe crestele Munţilor Bucegi, în cadrul maratonului  „Pe aici nu se trece“. În 2013, a câştigat la categoria 30-40 de ani şi „Maratonul Zăpezii”, tot în zonă montană.

Regele deşerturilor

Pasiunea lui Iulian Rotariu pentru alergările extreme l-a făcut să meargă mai departe şi să caute noi provocări. În 2014 pleca în Sahara, la prima sa cursă extremă în deşert. Din cei 450 de alergători înscrişi la start în Algeria, după 42 de kilometri prin deşert, la peste 39 de grade Celsius, pompierul botoşănean termina pe locul 12. „A fost infernal. Era o căldură incredibilă. Au fost momente când efectiv mă lăsau picioarele”, mărturiseşte botoşăneanul. În loc să-l descurajeze, această experienţă l-a făcut să se îndrăgostească iremediabil de ultramaratonul extrem.

rtewytre

Iulian Rotariu în Bolivia FOTO Iulian Rotariu/Facebook 

Mai mult decât atât, a fost încurajat de familie, prieteni şi colegi să continue, fiind ajutat cu sponsorizări să ajungă în cele mai aride şi neprimitoare locuri de pe Glob pentru a-şi testa limitele. În ultimii şase ani, pompierul botoşănean a străbătut în alergare toate deşerturile şi pustietăţile din circuitul mondial „4 deerts”. A alergat în opt ultramaratoane şi le-a câştigat pe cele din Vietnam, Australia, Mozambic şi Bolivia. La celelalte competiţii nu a obţinut mai puţin de locul IV, devenind unul dintre cei mai respectaţi ultramaratonişti extremi. Peste tot a purtat steagul românesc, devenind primul român care a străbătut în alergare cele patru mari deşerturi ale lumii. În toate aceste competiţii a concurat cu resurse minime, având voie să poarte la el un rucsac cu o greutate de maximum 15 kilograme. Dormea pe unde apuca, la temperaturi extreme şi mânca frugal.

Gheţurile nordului, ultima frontieră

Pe 24 ianuarie 2022, Iulian Rotariu s-a aflat la startul unei curse extreme de maraton. Este vorba despre ultramaratonul „Nomad”, din Laponia Finlandeză, o competiţie organizată de Canal Aventure, renumită pentru organizare de curse extreme în cele mai dificile locuri de pe Glob. Iulian Rotariu a intrat în compania selectă a numai 20 de alergători, aleşi graţie capacităţii lor de a rezista la condiţii extreme. Aceştia trebuie să străbată nu mai puţin de 270 de kilometri, la Polul Nord, la temperaturi infernale. Concurenţii nu au voie să doarmă până la finalul cursei, având dreptul de a se opri doar câteva minute pentru a mânca ce au în rucsacul personal.

gdfgfdgfdgdf

Iulian Rotariu în Antarctica FOTO Iulian Rotariu/Facebook

Cursa se încheie oficial pe 28 ianuarie. La acest moment, pompierul botoşănean este din nou pe primul loc, reuşind să străbată deja jumătate din traseu. „Iulian Rotariu se menţine pe poziţia de lider şi după ce a parcurs jumătate din dinstanţă. Misiunea lui este din ce în ce mai grea din cauza oboselii, având în vedere că toată distanţa de 270 de kilometri trebuie parcursă fără a se putea odini. Singurele opriri sunt pentru a mânca şi a bea apă. La aceasta se adaugă şi condiţiile meteo extreme, temperaturi de minus 40 de grade, stratul gros de zăpadă şi vântul puternic”, au precizat reprezentanţii ISU. Iulian Rotariu a mai alergat în condiţii chiar mai dificile, în Antarctica, la -60 de grade, unde a terminat cursa al doilea cu un preţ imens; a rămas fără opt unghii de la degetele picioarelor. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Alergătorii care „vând“ kilometri pentru a ajuta persoanele cu autism. „În prima zi după competiţie abia mergeam“

I-a pictat pe Dobrin şi Ana Maria Brânză, iar acum va alerga la un ultramaraton pentru copiii cu autism

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite