Oraşul care a devenit pentru o zi capitală a literaturii române. Aici a fost decernat cel mai prestigios premiu pentru poezie, din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, Botoşaniul a fost o adevărată capitală a poeziei româneşti. Cu ocazia celebrării naşterii, acum 150 de ani, a poetului Mihai Eminescu, a fost organizată cea de-a 28 a ediţie a Zilelor Eminescu, eveniment ce a reunit o bună parte a celor mai importanţi poeţi români dar şi iubitori de cultură din toată ţara. Totodată în cadrul Zilelor Eminescu se decernează unul dintre cele mai importante premii pentru poezie din România.

În fiecare an, pe 15 ianuarie, data la care acum 169 de ani se năştea poetul Mihai Eminescu, Botoşaniul devine o adevărată capitală a culturii româneşti. Timp de 24 de ore, în oraşul natal al marelui poet, au loc zeci de evenimente culturale la care participă sute de scriitori, profesori universitari şi iubitori de cultură.

 Pe lângă conferinţe pe tema personalităţii şi creaţiei eminesciene, au loc dialoguri poetice, lansări sau prezentări de carte, oferte ale editurilor dar mai ales se oferă Premiul Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu” poate cea mai înaltă distincţie în lumea poeziei româneşti contemporane. Evenimentele din cadrul Zilelor Eminescu s-au desfăşurat atât în municipiul Botoşani cât şi la Ipoteşti, locul în care a copilărit poetul sau la Joldeşti, comuna Vorona, localitatea originară a mamei lui Eminescu.

Câştigătorul premiului Eminescu făcut cetăţean de onoare

Seria manifestărilor dedicate Zilelor Eminescu la Botoşani a început cu o şedinţă extraordinară de Consiliu Local prin care s-a votat acordarea titlului de cetăţean de onoare, poetului care va câştiga Premiul Naţional ”Mihai Eminescu”. Evident, numele câştigătorului nu a fost dezvăluit, acesta urmând să fie cunoscut şi premiat în această seară, în cadrul unei gale oficiale. Totodată, oficialităţile dar şi invitaţii din toată ţara care au participat la eveniment au ţinut un moment de reculegere pentru Emil Brumaru, de altfel la rândul său cetăţean de onoare al municipiului Botoşani. După şedinţa extraordinară au fost depuse coroane de flori la statuia poetului Mihai Eminescu din faţa clădirii, încă în reparaţii, a Teatrului care-i poartă numele.

Imagine indisponibilă

 Liviu Ioan Stoiciu FOTO botosaneanul.ro

La Botoşani, pentru Zilele Eminescu au sosit peste 40 de scriitori şi profesori universitari din România la care se adaugă alte câteva sute de iubitori de cultură. Printre invitaţi se numără şi criticul Alexandru Cistelecan,  Mircea A. Diaconu, Dan Sociu, Cosmin Perţa, Ioan Es. Pop, Răzvan Voncu, Bogdan Creţu, Cassian Maria Spiridon, Ovidiu Genaru, Nichita Danilov, Nora Iuga, Ion Pop,Călin Vlasie,Nora Iuga, Răzvan Ţupa, Lucia Olaru Nenati, Vasile Iftime, Gabriel Alexe, Gellu Dorian, Victor Teişanu, Constantin Bojescu, Cristina Prisăcariu Şoptelea, Maria Baciu, Petruţ Pârvescu,Dan Bogdan Hanu,Aurel Pantea, Ioan Moldovan,Marta Petreu,Ioan Holban şi mulţi alţii.

”Am venit pentru încărca cu spiritualitata acestor locuri”

După şedinţa de Consiliu Local şi depunerea de coroane, oficialităţile şi oamenii de cultură invitaţi au participat la un Te Deum în memoria poetului Mihai Eminescu. Evenimentul a avut loc la Biserica Uspenia, un monument istoric vechi de peste 500 de ani, situat la numai câţiva paşi de casa în care poetul Mihai Eminescu a văzut lumina zilei. De altfel în biserica Uspenia a avut loc şi botezul poetului acum mai bine de un secol jumătate. Pentru mulţi scriitori, Botoşaniul, mai ales în zona sa istorică şi în această zi, are proprietăţi spirituale magice. Cel puţin asta mărturiseşte poetul Nichita Danilov. ”Am venit aici, în primul rând pentru a cinsti memoria lui Eminescu dar şi pentru a mă încărca cu spiritualitatea şi misterul acestor locuri.

Imagine indisponibilă

 Evenimente la Zilele Eminescu FOTO Cosmin Zamfirache

Să pot transfera această energie în fiinţa mea dar dacă este cazul şi în micile scrieri pe care le fac”, spune Nichita Danilov. După Te Deum-unul de la Uspenia, evenimentele Zilelor Eminescu au continuat la Biblioteca Judeţeană ”Mihai Eminescu” cu lansări de carte dar şi la Ipoteşti, cu o conferfinţă susţinută de profesor doctor Bogdan Creţu. Totodată a avut şi un dialog literar între poeţii Dan Sociu, Cosmin Perţa şi Ioan Es. Pop. Tot la Ipoteşti au avut loc şi semnale editoriale de la editurile Junimea şi Eikon. La Biblioteca Judeţeană ”Mihai Eminescu” editurile Cartea Românească, Junimea şi Şcoala Ardeleană şi-au prezentat ultimele apariţii editoriale. 

” Este cel mai prestigios premiu literar din România”

Totodată de la ora 17.00 a început gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu”. Acesta are două secţiuni, ”Opus primum” pentru debut şi ”Opera Omnia” pentru întreaga activitate. Pentru scriitori invitaţi, acest premiu este cel mai prestigios din lumea literaturii româneşti. ”Premiul Naţional pentru Poezie ”Mihai Eminescu” este cel mai prestigios premiu literar care se acordă în ţara noastră şi care onorează opera unor poeţi remarcabili ai contemporaneităţi”, spune poetul Ioan Moldovan, de altfel unul dintre nominalizaţii pentru ”Opera Omnia”. Printre cei nominalizaţi la această categorie se află şi cunoscutul Matei Vişniec. Gala are loc la Casa Tineretului din Botoşani şi deja a fost decernat premiul pentru debut. 

Imagine indisponibilă

Poeţii Dan Sociu, Cosmin Perţa şi Ioan Es Pop( pe canapea) FOTO Cosmin Zamfirache

Cea care l-a câştigat este tânăra poetă Mina Decu cu volumul ”Desprinde”. Totodată câştigătoul premiului pentru întreaga operă este poetul Liviu Ioan Stoiciu. Acesta a fost ales dintr-o listă care a cuprins scriitori Constantin Abăluţă, Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan, Ioan ES Pop şi Matei Vişniec. Liviu Ioan Stoiciu este din generaţia optzeciştilor şi s-a născut în anul 1977 în judeţul Neamţ. A mai obţinut şi alte premii din partea Uniunii Scriitorilor din România, inclusiv pentru volumul de debut ”La Fanion”. Este cunoscut deasemenea pentru volumele ”Singurătatea colectivă” şi ”Poeme aristocrate”. Pe lângă trofeu, câştigătorul a primit şi 35.000 de lei din parte Consiliului Local Botoşani.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Ecaterina Andronescu, de Ziua Culturii: „Este posibilă întoarcerea la Eminescu când tinerii sunt îndemnaţi către profesii care să producă instant bani?” VIDEO

Ironii la adresa Jandarmeriei după o postare omagială pentru Eminescu: „Angajaţii dumneavoastră bat în iambic sau în trohaic?/ O, rămâi, rămâi în dubă“

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite