Botoşani: Sud-estul judeţului, înţesat de bombe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Sud-estul judeţului, înţesat de bombe
Botoşani: Sud-estul judeţului, înţesat de bombe

Proiectilele explozive sunt descoperite de populaţie în timpul lucrărilor de construcţii şi a campaniilor agricole

Populaţia nu apelează la specialişti de frică să nu fie pusă la plată. Oamenii îşi riscă viaţa mutând muniţia în locurile unde aruncă gunoiul menajer.

Pirotehnicienii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au fost solicitaţi în prima jumătate a anului de 15 ori pentru a scoate la suprafaţă  diverse proiectile din cele două războaie mondiale. De obicei, cele mai multe capturi se fac în zona de sud-est a judeţului, în partea oraşului Ştefăneşti.


„De regulă, sunt grenade de mână şi proiectile de artilerie rusească provenite din al Doilea Război Mondial. Ne aşteptăm ca în campania agricolă din toamnă să descoperim noi  elemente de muniţie”, a declarat căpitanul Ştefan Uşurelu, din cadrul ISU Botoşani.

Ţăranii îi evită pe specialişti


Lunar, echipa de pirotehnicieni efectuează operaţiuni de asanare a zonelor unde au fost descoperite proiectile în trecut, în special a terenurilor agricole unde au fost depozite de muniţie în timpul celor două războaie mondiale. Majoritatea proiectilelor sunt descoperite în cazul extinderilor unor locuinţe sau a construcţiilor noi. „Mai sunt ploile care duc la alunecări de teren. În cele mai multe cazuri, muniţia este descoperită pe terenurile populaţiei civile”, a adăugat căpitanul Ştefan Uşurelu.


De multe ori, sătenii nu solicită ajutorul pirotehnicienilor ci mută muniţia în zonele unde sunt aruncate resturile menajere. „Populaţia civilă este inconştientă. Sunt mulţi care au făcut armata şi au impresia că ştiu despre ce este vorba. Muniţia descoperită este mutată şi aruncată în locuri virane. Multă lume nu sună la 112 pentru că are impresia că intervenţia noastră este plătită”, a completat căpitanul Uşurelu.


Proiectilele descoperite sunt distruse controlat în Poligonul Copălău. În funcţie de cantităţile descoperite, specialiştii ISU efectuează detonări o dată la patru luni. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite