Botoşani: 10.000 de lei pentru împuşcarea ciorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea din Botoşani a alocat bani pentru eliminarea păsărilor care au invadat clădirile din centrul oraşului

Botoşănenii care locuiesc în apropierea Parcului Mihai Eminescu spun că s-au săturat să-şi spele maşinile zilnic din cauza zburătoarelor ocrotite de lege.

Acoperişurile blocurilor din centrul Botoşaniului se umplu în fiecare seară de ciori. Zburătoarele s-au retras în oraş după ce au distrus recoltele din împrejurimile municipiului.

 „Cele mai multe sunt în zona centrală, lângă parcul Mihai Eminescu. Sunt deranjante pentru că la schimbarea de vreme îşi iau zborul şi fac un zgomot infernal“, a declarat Mioara Luca.

Primăria a fost deja asaltată de zeci de reclamaţii din partea oamenilor supăraţi de faptul că nu se mai pot plimba liniştiţi prin parc şi că nu-şi pot parca maşina în faţa blocului, fără a fi nevoiţi să o spele a doua zi.

Zeci de mii de lei pentru îndepărtarea efectelor

„În afară de băncile distruse de excrementele lor, mai murdăresc şi maşinile parcate şi oamenii care au ghinionul să treacă pe străzi în timp ce ele survolează“, a declarat Constantin Mirtic. Municipalitatea nu poate interveni decât în perioada de iarnă pentru a împuşca păsările şi numai după ce obţine autorizaţie de la Mediu pentru că ciorile sunt păsări protejate prin lege.

„Anul acesta nu am avut prins în buget, însă la rectificarea din această lună vom aloca 10.000 de lei pentru împuşcarea ciorilor. Facem un contract cu Asociaţia Vânătorilor, iar aceşti bani sunt folosiţi doar pentru achiziţionarea cartuşelor“, a declarat Florin Ghiorghiţă, viceprimarul Botoşaniului.

Municipalitatea spală mobilierul stradal o dată la două săptămâni pentru a îndepărta mizeria cauzată de zburătoare. „Costurile totale pentru îndepărtarea stricăciunilor provocate de către aceste dăunătoare se ridică în fiecare an la câteva zeci de mii de lei“, a adăugat Florin Ghiorghiţă.

Mii de ciori sunt împuşcate anual, însă acest lucru nu micşorează numărul sesizărilor depuse la primărie de către cetăţenii deranjaţi de mizeria şi zgomotul făcute de păsări.

Ciorile, protejate de legislaţie
Ordonanţa de Urgenţă nr. 57/2007 privind conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice spune că „pentru toate speciile de păsări sunt interzise: uciderea sau capturarea intenţionată, deteriorarea, distrugerea şi/sau culegerea intenţionată a cuiburilor şi/sau ouălor din natură şi păstrarea acestora, chiar dacă sunt goale“.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite