Botoşani: Apăraţi-vă gratuit de abuzul Termica!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un avocat botoşănean se oferă să reprezinte fără bani orice client nemulţumit că nu se poate debranşa de la termoficare

Juriştii botoşăneni susţin la unison că interdicţia de debranşare impusă de Consiliul Local este abuzivă.

La începutului anului trecut, printr-o decizie a executivului Primăriei, botoşănenii care cereau să fie scoşi de pe lista de plată a societăţii de termoficare au fost obligaţi la plata unei taxe de 2.000 de lei. Chiar şi aşa, sute de clienţi au renunţat la serviciile Termica. Ca să rezolve definitiv problema, consilierii locali au aprobat o hotărâre care interzice cu totul debranşarea.

„S-au investit sume uriaşe pentru modernizarea reţelelor şi nu s-ar justifica dacă nu am avea clienţi. Statul îşi protejează astfel investiţiile, chiar dacă măsura pare dură“, este justificarea oferită de Nelu Diaconu, directorul Termica.

„Se aduce atingere dreptului de proprietate“

Hotărârea fără precedent la Botoşani încalcă, potrivit specialiştilor, drepturile omului prevăzute de Constituţia României.
Juriştii au analizat această hotărâre a Consiliului Local şi o consideră la unison abuzivă. „Se aduce atingere dreptului de proprietate şi dreptului de opţiune liberă a fiecărui cetăţean de a-şi alege furnizorii de servicii. Într-o ţară civilizată nici nu s-ar aduce în discuţie o asemenea hotărâre“, a declarat Dinu Buceceanu, avocat. La zece luni de la intrarea în vigoare a hotărârii, niciun botoşănean nu a dat în judecată Termica sau Primăria pentru încălcarea dreptului de a alege pe ce dau banii. Oamenii se arată nemulţumiţi şi consideră ilegală această hotărâre, dar se tem să se judece cu autorităţile.

Nu este corect să te oblige să fii client la ei, dar noi suntem oameni bătrâni şi fără bani. Nu ne putem judeca noi cu ei. Avem dreptul doar să tăcem şi să plătim“, a spus Mioara D., pensionară. Avocaţii încearcă să-i încurajeze pe clienţii nemulţumiţi.

„Ar câştiga cu siguranţă după vreo patru luni de procese şi ar putea cere despăgubiri mari“, a mai spus Buceceanu, care se oferă să-i reprezinte gratuit în instanţă pe toţi cei cărora li s-a interzis debranşarea de la Termica.

Mii de clienţi pierduţi în ultimii cinci ani

Înainte de interzicerea debranşării, Termica a pierdut 35.000 de clienţi. Din cauza facturilor foarte mari şi a frigului suportat iarnă de iarnă, botoşănenii au ales să renunţe la sistemul centralizat de încălzire şi să opteze pentru centralele termice de apartament.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite