Fermierul care-şi donează indemnizaţia de consilier judeţean pentru a ţine doi elevi la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tiberiu Nichiteanu FOTO botosaneanul.ro
Tiberiu Nichiteanu FOTO botosaneanul.ro

Un fermier de pe malurile Prutului ajuns consilier judeţean îşi donează toată indemnizaţia pentru întreţinerea a doi elevi nevoiaşi de la el din comună. Acesta spune că dacă va mai avea funcţii publice îşi va dona toate salariile pentru educaţia copiilor de la ţară.

Tiberiu Nichiteanu, un fermier de 36 de ani din comuna botoşăneană Rădăuţi Prut, ajuns consilier judeţean după alegerile locale din toamna anului trecut, a decis să ajute doi elevi nevoiaşi să-şi continue studiile. Fermierul-consilier şi-a donat indemnizaţia, pentru tot mandatul, banii urmând să fie folosiţi pentru a achita cazarea şi masa celor doi copii de la ţară. 

”Sunt un om care crede în educaţie”

Tiberiu Nichiteanu a ajuns consilier judeţean la alegerile locale din septembrie 2020, pe listele PNL. Are peste 1300 de hectare de teren în exploatare la Rădăuţi Prut şi este cunoscut pentru investiţiile sale de câteva milioane de euro în utilaje agricole performante. 

De altfel a şi ajuns, în 2015, în top 7 tineri fermieri de succes în România cu producţii de câteva tone la hectar. Fermierul trăieşte în comuna natală, pe malurile Prutului şi crede că numai investind în educaţie, zonele rurale se vor dezvolta. Tocmai de aceea, şi-a donat încă de la investire, toată indemnizaţia de consilier judeţean, în valoare de 1.100 de lei lunar, pentru doi elevi din satul Miorcani, comuna Rădăuţi Prut. Este vorba despre un băiat şi o fată, elevi în clasa a IX-a. 

”Sunt un om care crede în educaţie. Fără educaţie nu vom ajunge nicăieri. Aşa că am zis să-i ajut să meargă în continuare la şcoală. Se descurcau greu”, spune Tiberiu Nichiteanu. 

”În orice funcţie publică ajung, îmi donez salariul”

Tiberiu Nichiteanu spune că în orice funcţie publică va ajunge îşi va dona salariul pentru a întreţine mai mulţi copii la şcoală. ”Eu promit că în orice funcţie publică ajung voi dona tot salariul. Pentru cât mai mulţi copii care să poată merge la şcoală.”, spune Nichiteanu. 

Acesta vrea să urmeze şi modelul marilor moşieri filantropi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, punând accent pe educarea tinerilor de la sate ca o condiţie a dezvoltării în lumea rurală. „Repet, educaţia este cheia. Un om educat se poate descurca singur, are oportunităţi”, adaugă fermierul botoşănean. 

Mai mult decât atât, el spune că ar fi bine dacă şi alţi demnitari sau oameni cu funcţii, dar şi afaceri personale i-ar urma exemplu. „Ar fi bine, dar nu cred că se înghesuie prea mulţi“, adaugă Nichiteanu. 

Tiberiu Nichiteanu provine dintr-o familie de fermieri cu tradiţie pe malurile Prutului. Iniţial, Tiberiu Nichiteanu a vrut să facă carieră în domeniul Dreptului. A urmat un liceu de elită din municipiul Botoşani iar apoi a făcut Facultatea de Drept, la Iaşi. Culmea, la numai 23 de ani, a preferat să renunţe la tot, s-a întors acasă pe malul Prutului şi a ales să se facă fermier ca tatăl său. A investit milioane de euro în utilaje. 

„Am făcut şcoala la oraş, în Botoşani, apoi facultatea la Iaşi. Am făcut Dreptul şi-mi doream să lucrez în acel domeniu, iniţial. După ce am terminat studiile, deşi Iaşiul, un oraş cultural absolut superb, oferea numeroase oportunităţi unui tânăr de 23 de ani, din toate punctele de vedere, îmi era dor de casă. Tot mai bine mă simţeam pe malul Prutului“, mărturiseşte Nichiteanu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Structura anului şcolar 2021-2022. Vacanţa de Crăciun va fi mai lungă DOCUMENT

În Austria, elevii se testează singuri pentru COVID-19: „Fără cadre medicale, fără reclamaţii”

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite