Două grădiniţe cu peste 500 de copii, închise în mijlocul anului şcolar. Părinţii sunt revoltaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grădiniţa nr. 22 din municipiul Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache
Grădiniţa nr. 22 din municipiul Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

La Botoşani, autorităţile locale închid grădiniţe şi şcoli în plin an şcolar pentru a le reabilita. Preşcolarii sunt trimişi să facă ore online timp de un an de zile, atât cât durează lucrările. Măsura a stârnit revoltă în rândul părinţilor.

Grădiniţele nr. 19 şi nr. 22, cu program prelungit, sunt unităţile de învăţământ preşcolar cu aproape cei mai mulţi copii înscrişi în acest an. Mai precis sunt aproape 20 de grupe, cu peste 500 de preşcolari. 

Cu toate acestea, părinţii au aflat de curând că trebuie să-şi ţină copiii acasă, un an de zile şi să facă activităţi on-line cu educatori. 

Primăria Botoşani s-a decis să reabiliteze grădiniţele tocmai în mijlocul anului şcolar şi să le ţină închise timp de 12 luni, atât cât durează lucrările. Nu a fost găsită nicio soluţie pentru relocarea copiilor în alte spaţii şi continuarea cursurilor în mod clasic. Măsura a stârnit revolta multor părinţi. 

Inspectorul şcolar general Hârtie: „I-am rugat să amâne lucrările“

Prima grădiniţă închisă pentru reabilitare este Grădiniţa nr. 22, situată în Parcul Tineretului din municipiul Botoşani, o instituţie model pentru sistemul Step by Step. Grădiniţa are 11 grupe cu 292 de preşcolari înscrişi. 

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani spun că dascălii din conducerea grădiniţei au primit o adresă prin care au fost înştiinţaţi că unitatea intră în reabilitare totală pe o perioadă de un an. În aceste condiţii, de pe data de 17 martie, copiii au fost trimişi acasă, în mijlocul anului şcolar, să facă grădiniţă on-line. Inspectoratul Şcolar arată că a încercat să convingă Primăria să mute începerea lucrărilor către vacanţa de vară măcar, astfel încât cei mici să încheie anul la grădiniţă, mai ales cei din grupa mare.

„Legat de Grădiniţa nr. 22, eu cred că Primăria Botoşani este cea mai în măsură să răspundă. Am avut o discuţie şi i-am rugat să amâne lucrările pe cât posibil, spre vacanţa de Paşti sau chiar spre vacanţa de vară. În momentul de faţă, activitatea lor este în mediul online, până se finalizează lucrările de modernizare“, spune Gabriel Hârtie, inspector şcolar general (fost membru PSD, actualmente PRO România). 

De luni vine şi rândul Grădiniţei nr. 19, foarte căutată la rândul său, să-şi închidă porţile, tot pentru o reabilitare de proporţii întinsă pe 12 luni. Şi aici vor fi trimişi acasă, în online, 228 de copii. 

Primar: „Nu este un motiv să nu reabilităm instituţiile de învăţământ“

Reprezentanţii Primăriei Botoşani spun că acuma a venit finanţarea, acum închid şi se apucă de lucrări, de frică să nu piardă banii. „Este o reabilitare serioasă cu fonduri de la Guvernul României. Lucrările oricum nu s-ar fi terminat în decurs de trei luni, atât cât durează vacanţa mare. Dacă nu accesam fondurile acestea, nu reabilitam grădiniţa şi nu aveam un aviz pentru securitate la incendiu. Lucrurile acestea le facem pentru îmbunătăţirea infrastructurii de învăţământ. Avem contract semnat ferm, cu reabilitarea într-un an de zile. A durat procedura de licitaţie şi dacă nu începem lucrarea acum există riscul să pierdem fondurile care sunt guvernamentale, nu bani din bugetul local. Este o oportunitate extraordinară“, spune primarul Cosmin Andrei (PSD). 

fdsfdsgsd

Grădiniţa nr. 19 din Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

Ba mai mult, sarcina relocării elevilor şi găsirea de alternative pentru ca aceştia să poată face grădiniţă în mod clasic au fost puse de Primărie în cârca Inspectoratului Şcolar. „Ministerul Educaţiei prin Inspectoratul Şcolar poate găsi alternative“, adaugă edilul. 

De cealaltă parte, Inspectoratul Şcolar recunoaşte că nu a găsit soluţii pentru relocarea preşcolarilor, dar mută responsabilitatea în sarcina Primăriei, cea care face reabilitările. 

Mai mult decât atât, susţin surse din Inspectorat, aceştia ar fi fost puşi în faţa faptului împlinit şi nu au avut timp să găsească spaţii adecvate. 

Părinte: „Lipsă de transparenţă şi de responsabilitate“

Părinţii preşcolarilor, mai ales a celor de la Grădiniţa nr. 19, sunt revoltaţi. Aceştia susţin că nu au fost anunţaţi din timp şi că nu au cine să-şi lase copiii cât sunt la serviciu. 

„Investiţiile sunt necesare, toată lumea este de acord, însă când vii şi anunţi că în 3 zile se închide grădiniţa, asta denotă lipsă de transparenţă şi de responsabilitate“, se plânge Adrian, părintele unui preşcolar. 

„Dar cu cine îi lăsăm. Plăteşte domnul primar bonă sau ore la un afterschool? Eu nu am cu cine să-l las cât sunt la serviciu. De ce nu ne-au anunţat de la începutul anului. Să-l dăm la altă grădiniţă“, spune un alt părinte. 

Familiile spun că cei mici vor pierde efectiv un an fiindcă nu pot ţine un copil de 4 sau 5 ani atâtea ore în faţa calculatorului. „Părintele trebuie să educe copilul direct din faţa monitorului“, adaugă Adrian. 

Primăria Botoşani pregăteşte lucrări de reabilitare la încă trei licee şi o grădiniţă. Cel mai probabil şi aici cursurile vor fi suspendate tot pe un an. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O şcoală în care s-au investit peste 18 mil. lei îşi va redeschide porţile luni, 8 februarie, la Târgovişte

Şcoala din comuna Gurbăneşti va fi modernizată cu 6,5 milioane de lei

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite