Cum s-au topit la Botoşani 600.000 de euro pe o piaţă pustie, doi directori şi o secretară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa de la mall o ”gaură neagră” în bugetul judeţului Botoşani FOTO botosaneanul.ro
Piaţa de la mall o ”gaură neagră” în bugetul judeţului Botoşani FOTO botosaneanul.ro

Probabil cele mai păguboase afaceri private pe banii statului din judeţul Botoşani au fost făcute de Consiliul Judeţean în perioada 2012-2014. Este vorba de singura piaţă dintr-un mall, un eşec total şi o firmă de salubrizare care după ce a tocat o mulţime de bani fără să facă nimic a intrat în faliment.

În ultimii trei ani, Consiliul Judeţean Botoşani a înfiinţat două societăţi comerciale care aveau rolul de a revitaliza viaţa economică din judeţul nord-moldav şi mai ales de a atrage fonduri proprii la bugetul judeţului, ce urmau să fie folosite tot în beneficiul cetăţenilor, spuneau în 2012, după câştigarea alegerilor locale noii şefi ai judeţului. 

Este vorba de Parcuri Industriale şi Ecosal Botoşani. În 2015, trăgând linie s-a descoperit că de fapt cele două societăţi comerciale nu au fost decât o ”gaură neagră” în bugetul judeţului, inutile şi întreţinătoare de directori pe salarii mari. Practic au fost catalogate drept cele mai proaste afaceri ale Consiliului Judeţean din ultimii ani.

Singura piaţă de la mall un eşec uriaş pe bani publici

Pe 20 decembrie 2012, noua conducere a Consiliului Judeţean(CJ), cu aprobarea consilierilor judeţeni, înfiinţa o societe comercială controlată în proporţie de 90% de  CJ prin membrii consiliului de administraţie. Alături de Consiliul Judeţean din asociere mai făcea parte şi consiliile locale are oraşelor Bucecea, Flămânzi dar şi a comunelor Mihai Eminescu şi Răchiţi. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani din perioada 2012-2014, Florin Ţurcanu preciza că această societate va încuraja pe agenţii economici să investească la Botoşani. 

Totodată Ţurcanu prin intermediul societăţii Parcuri Industriale a iniţiat, în 2013, cu acordul consilierilor judeţeni dechiderea singurei pieţei alimentare din cadrul unui mall. Mai precis piaţa era la subsolul Mall-ului din Botoşani, iar reprezentanţii Consiliului Judeţean la aceea dată o vedeau o afacere de succes. Mai mult decât atât au investit în aceasta peste 100.000 de euro şi au fost dispuşi să plătească proprietarului mall-ului în jur de 2000 de euro lunar chirie. Totul din bani publici.

pietica

 Piaţa de la mall s-a golit treptat FOTO botosaneanul

Afacerea pe banii statului s-a dovedit un uriaş eşec. Producătorii nu aveau clienţi, preocupaţi mai mult de cumpărat haine şi bijuterii şi au început să plece. S-a ajuns la situaţia în care Parcuri Industriale plătea lunar din banii statului, 2000 de euro la mall, pe o piaţă aproape goală. În această situaţie, noul şef al CJ, Gheorghe Sorescu, pentru a stopa pierderile a decis închiderea pieţei. 

” Piaţa, aşa cum stau lucrurile  se va închide. Bunurile de acolo, unele le putem recupera, unele nu mai avem ce face, fac parte din construcţie.  Piaţa a fost o idee cu un rezultat aşa cum vedeţi şi dumneavoastră”, spune resemnat Sorescu. Cu alte cuvinte toată chiria plătită timp de doi ani, dar şi investiţia iniţială s-au dus pe apa sâmbetei. Şi totul din bani publici. În total investiţia cu tot cu chirie s-ar fi ridicat la 3,4 milioane de lei.

Firma de salubrizare cu doi directori şi o secretară

Un alt eşec în afaceri a fost şi Eco-Sal, o firmă de salubrizare înfiinţată de Consiliul Judeţean Botoşani în 2013. Totodată CJ o controla în proporţie de 99% în asociere intrând cu 1% şi comuna Stăuceni. Obiectul de activitate al societăţii era salubrizarea. Mai precis şefii de la judeţ sperau ca prin Eco-Sal să fie asigurată salubrizarea judeţului fără să mai fie angajaţi operatori costisitori din sectorul privat şi care să poată fi cu greu controlaţi de CJ. 

Mai mult decât atât conducerea CJ spera ca Eco-Sal să căştige licitaţia privind administrarea Depozitului Ecologic de Deşeuri de la Stăuceni unde va fi adus pe viitor tot gunoiul judeţului. Se preconizau chiar din primul venituri de peste 280.000 de lei. În realitate lucrurile au stat total diferit. Firma s-a chinuit un an de zile să obţină licenţa de funcţionare în domeniul gestionării şi operării cu deşeuri. Avea doar şapte angajaţi dintre care doi directori , o secretară, trei cenzori şi un membru al consiliului de administraţie remunerat.

stauceni

 Eco-Sal dorea să fie operatorul de salubrizare al Depozitului Ecologic de la Stăuceni FOTO botosaninews

După ce a obţinut licenţa în 2014, firma înregistra deja pierderi de 22.000 de lei şi în cele din urmă a rămas fără activitate şi a intrat în faliment la începutul lui 2015. Pierderile au rămas însă. Fără să facă mai nimic Eco-Sal a plătit nu mai puţin de 40.380 de lei numai pe salariile angajaţilor, numai în 2014. Asta înseamnă un total de peste 80.000 de lei în doi ani, numai salarii, fără alte pierderi.  Directorul general  primea 3000 de lei pe lună iar directorul adjunct  puţin peste 2000 de lei. La acestea se adăugau şi lefurile celorlaţi angajaţi.

Ultima speranţă

Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, Gheorghe Sorescu recunoaşte că s-au înregistrat pierderi la aceste societăţi în special la Parcuri Industriale cu piaţa de la mall dar şi la Eco-Sal.  ”La societatea Eco Sal s-a numit un lichidator, este în proces de lichidare, există o hotărâre în acest sens, iar piaţa de la mall am închis-o. Era necesar acest lucru fiindcă se pierdeau bani”, a precizat Sorescu. Singura speranţă a şefilor de la CJ rămâne tot societatea ”Parcuri Industriale”, revitalizată spun aceştia de Primăria Bucecea. 

judeteanul

Consiliul Judeţean Botoşani era acţionar majoritar la cele două firme FOTO arhiva adevarul

Mai exact edilul oraşului spune că ar avea să pună la dispoziţie 10 hectare, unde Parcuri Industriale să-şi desfăşoare activitatea şi să ofere infrastructură şi utilităţi, agenţilor economici interesanţi să investească la Botoşani. ”Am fost informaţi de  Consiliul Orăşenesc Bucecea că au intrat în posesia unui teren de 10 hectare. Acolo urmează ca Parcuri Industriale să-şi desfăşoare activitatea şi să intre în procedura de autorizare. Adică să fie construit acolo un Parc Industrial”, adaugă Sorescu. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

EXCLUSIV Cum îi şantaja liderul CJ Botoşani, Florin Ţurcanu, pe oamenii de afaceri ca să cotizeze

Valorificarea monumentelor naturale „Babele şi Sfinxul“ şi oportunităţi de afaceri, dorinţele parlamentarilor de Dâmboviţa

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite