Meseriaşii cu chirpiciul, la mare căutare în Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii satelor din judeţ, tineri sau bătrâni, încă mai cred în virtuţile cărămizii de lut

Casele din satele din Botoşani sunt în continuare, în majoritate, construite din cărămizi de chirpici. Specialiştii din construcţii susţin că procentul acestora atinge 80%. În ciuda avantajului covârşitor, preţul foarte scăzut,  acest tip de locuinţă, considerată de experţi primitivă, are o mulţime de lipsuri.

image


Cel mai mare este acela că sunt extrem de fragile în faţa inundaţiilor. Acesta este, de altfel, principalul motiv invocat de agenţii de asigurări care refuză să încheie poliţe cu proprietarii caselor de chirpici.

Doar apă, lut şi paie

Casele de chirpici au fost etichetate întotdeauna ca fiind „casele săracilor“. Ca material de construcţii, chirpiciul este un bun termoizolator. Primeşte căldura cu greutate şi o cedează lent. Apa, lutul şi paiele - cele care stau la baza construirii unor astfel de case – sunt materiale ecologice, naturale, oferind un mediu interior sănătos. Sunt ieftine şi rapid de construit. Structura de rezistenţă a caselor din chirpici este făcută din furci de lemn şi împletituri de nuiele, în care se bate lutul cu paiele.

Meşteră la 71 de ani

Alexandrina Ilaş, din Ungureni, are 71 de ani şi a făcut la viaţa sa multe case. Prima locuinţă de chirpici a văzut-o ridicată pe când avea 30 de ani, când s-a măritat. „Apoi am mai făcut câte un grajd, câte o poiată, am făcut la sor’mea, care s-a măritat aici în sat. Am ajutat şi fraţii să-şi ridice case. Am cred că zeci de mii de chirpici făcuţi la grămadă aşa, la câţi am ajutat. Acum nu prea mai pot ca înainte, dar iaca calc lut pentru o fată, că vrea să îşi facă un grăjduleţ cu două camere, tindă. Asta casă e sfântă, vara e răcoare, iarna este cald“, recomandă tanti Alexandrina. Femeia nu întâmpină greutăţi când stă să numere câte sunt casele din cărămidă adevărată în sat.

Singurele clădiri sunt ale stranierilor. „Aşa din chirpici cum e casa asta, dar să ştiţi că e mai cu bucurie. La cei care au case de cărămidă în sat nu stă nimeni, ţi-e şi frică să calci“, spune femeia, în timp ce amestecă lutul şi paiele.

Intră pe botosani.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite