Botoşani: Portret/Stelian Ghiţun: A cucerit titlul balcanic la volei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Portret/Stelian Ghiţun: A cucerit titlul balcanic la volei
Botoşani: Portret/Stelian Ghiţun: A cucerit titlul balcanic la volei

Antrenorul botoşănean a reuşit cea mai mare performanţă din voleiul românesc de după ’90 alături de lotul naţional de junioare.

Stelian Ghiţun îndurmă în prezent o grupă de copii cu care-şi propune să câştige medalii naţionale. Stelian Ghiţun a început să practice voleiul la vârsta de 11 ani, la Clubul Sportiv Şcolar Botoşani. A evoluat aici până la terminarea junioratului, după care, timp de jumătate de an, a jucat la Nicolina Iaşi care în acel moment evolua în divizia B.

Echipa ieşeană s-a desfiinţat însă din cauza problemelor financiare, iar Stelian Ghiţun a renunţat pentru o scurtă perioadă la volei. Totuşi, în timpul facultăţii a avut ocazia să se remarce din nou pe terenul de sport. 

„În ultimul an de facultate s-a înfiinţat echipa Pro Volei Botoşani şi am decis să joc din nou. Am jucat aproape trei sezoane în divizia B şi am avut rezultate foarte bune, ţinând cont că nu eram profesionişti. Îmi aduc aminte două meciuri memorabile cu Rapid şi Steaua pe care le-am învins la Botoşani. La momentul acela, dacă erau condiţii şi bani, puteam să ne batem pentru promovarea în divizia A“, îşi aminteşte Ghiţun.

Antrenează sportivi pentru competiţiile balcanice
În 1999, Stelian Ghiţun şi-a început cariera de antrenor formând o grupă de fete la Clubul Sportiv Şcolar Botoşani, cu care a lucrat timp de trei ani. În 2002, a venit prima răsplată a eforturilor sale: echipa de junioare a câştigat locul trei la turneul final al Campionatului Naţional de Volei. În 2004, antrenorul şi-a adus din nou echipa printre primele trei din ţară, motiv pentru care a fost curtat de divizionara A Unic Piatra Neamţ. Astfel, Stelian Ghiţun şi jucătoarele Veronica Lupaşcu şi Liliana Curcă au acceptat să plece la Piatra.

Aici tehnicianul botoşănean a fost antrenor secund la prima echipă şi principal la junioare şi cadete. La noul club, Stelian Ghiţun a obţinut locul patru cu echipa de senioare şi a participat în cupele europene, unde a obţinut locul doi cu echipa de junioare şi locul patru cu cea de cadete. Tot în 2004, botoşăneanul a devenit antrenor principal la lotul naţional de junioare, cu care a obţinut titlul balcanic, fiind cea mai bună performanţă de după 1990 a voleiului românesc.

După ce a trecut şi pe la Centrul Naţional de Excelenţă de la Baia Mare şi Pencilina Iaşi în divizia A, Stelian Ghiţun a venit, în 2007, antrenor principal la echipa feminină Pro Volei Botoşani, care evolua în liga a II-a. A antrenat timp de un sezon şi jumătate. „A fost o perioadă bună, dar din păcate n-am putut să facem pasul spre prima divizie. Nu aveam un lot foarte experimentat şi nici posibilităţi de a aduce jucătoare din prima divizie“, spune Ghiţun.

profil
născut. 1 septembrie 1975, Botoşani.
studii. Facultatea de Educaţie Fizică Iaşi.
familie: Necăsătorit.

întrebări şi răspunsuri
Intenţionaţi să antrenaţi din nou la seniori?
Mi-aş dori să antrenez o echipă de divizia A, dar nu mă mai încântă ideea de a pleca din Botoşani. Oferte au mai fost în ultimii ani, dar am preferat să rămân acasă.
Cum caracterizaţi voleiul românesc în momentul de faţă?
După părerea mea, este în regres. S-a investit la nivel de cluburi, s-au adus mulţi jucători străini, iar cei români sunt din ce în ce mai puţini la echipele din primul eşalon. Într-un fel, e normal că s-au adus jucători străini, pentru că patronii echipelor doreau rezultate într-un timp scurt şi în acelaşi timp spectacol.

ce-i place: „Îmi place sportul în general. Respect toate sporturile, indiferent de ramură. Am cochetat cu tenisul de câmp şi baschetul. În perioada cât am fost student, am jucat în campionatul universitar de baschet, în echipa Universităţii «Alexandru Ioan Cuza»“, susţine antrenorul botoşănean.

ce nu-i place: „Nu-mi plac jocurile de culise. Mă deranjează că Botoşaniul nu este perceput foarte bine la nivel naţional. În sport este privit doar ca o bază de selecţie“, mai spune Stelian Ghiţun.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite