Zeci de clădiri publice, abandonate în schele
0
Criza a golit bugetele pentru construcţiile noi ale statului. Oficialii botoşăneni din învăţământ, administraţie publică sau oamenii bisericii spun că multe dintre construcţii mai au nevoie de finanţări infime pentru a fi terminate.
Lucrările la zeci de şcoli, biserici, sedii de primării şi alte edificii publice din Botoşani au fost abandonate în ultimele luni din lipsă de bani. Nu doar dezvoltatorii imobiliari au renunţat la investiţiile pornite, ci şi statul.
Cel mai afectat domeniu este învăţământul. Zeci de şcoli din judeţ nu pot fi terminate pentru că au rămas fără finanţare. Trei dintre unităţile şcolare rămase în schele se află în municipiul Botoşani.
„Sunt trei grădiniţe şi un corp de clădire care trebuie modernizat, la Liceul «Elie Radu», pentru care nu am mai primit finanţare de la Ministerul Educaţiei“, a declarat viceprimarul Cătălin Alexa. Pentru a termina investiţiile este nevoie de cel puţin 1 milion de lei.
Copiii din Cişmea, nevoiţi să facă naveta în oraş
Una dintre grădiniţe trebuia să fie construită în cartierul Cişmea, aflat la doi kilometri de oraş, care nu are nici măcar şcoală. „Este foarte rău aşa. În fiecare dimineaţă trebuie să merg cu maxi-taxi în oraş să-mi duc copilul la grădiniţă. Ar trebui totuşi să se facă ceva“, s-a plâns Teodora Baciu, o locatară de la ANL Cişmea.
Biserica Ortodoxă se confruntă şi ea cu lipsa banilor. În judeţ sunt aproape 30 de lăcaşe de cult începute. „Pot să vă spun că doar în Protopopiatul Botoşani sunt 15 biserici neterminate. Banii se adună greu şi construcţiile merg şi mai greu, dar sperăm că le vom termina. Mai mult adunăm bani din donaţii şi sponsorizările firmelor“, a spus părintele protopop Lucian Leonte.
Şi multe primării din mediul rural nu-şi pot termina sediile începute în urmă cu un an sau doi şi aşteaptă acum bani de la Consiliul Judeţean sau Guvern.
„Sediul nou este aproape gata, însă ne mai trebuie 150.000 de lei pentru canalizare şi centrala termică. Primăria veche mai are puţin şi cade pe noi“, a precizat Laurenţiu Barbacariu, primarul din Mihăileni. În aceeaşi situaţie sunt zeci de primării, printre care cele din Albeşti, Havârna sau Voniceni.
Investiţii inutile începute la şcoli
Şefii Inspectoratului Şcolar susţin că multe investiţii au fost începute fără rost. „Sunt şcoli care nu merită să le mai finalizăm. Spre exemplu, cele de la ţară unde vor trebui să înveţe cel mult 20 de copii. Decât să iroseşti banii mai bine abandonezi investiţia şi trimiţi copiii în altă parte, cu microbuzul. Oricum şcolile mici vor fi închise“, a declarat inspectorul-şef Ada Macovei.