Botoşani: Zeci de blocuri făcute „şvaiţer“ de proprietarii inconştienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Zeci de blocuri făcute „şvaiţer“ de proprietarii inconştienţi
Botoşani: Zeci de blocuri făcute „şvaiţer“ de proprietarii inconştienţi

Ameninţaţi cu închisoarea, botoşănenii continuă să-şi spargă pereţii fără a cere acordul autorităţilor. Pot fi prinşi doar la reclamaţiile vecinilor.

Mulţi botoşăneni îşi dărâmă pereţii apartamentelor fără autorizaţie, mizând pe faptul că nu vor fi prinşi, în ciuda amenzilor care urcă până la 100.000 de lei şi a pedepsei cu închisoarea prevăzută de lege. În cele mai multe cazuri, inspectorii în construcţii află despre şantierele ilegale din locuinţe de la vecinii celor care-şi renovează casa.

Practic, dacă vecinii fac reclamaţie, inspectorii se prezintă pentru control şi pot interveni în timp util pentru îndepărtarea pericolului. Specialiştii avertizează că nedepistarea la timp a eventualului pericol asupra structurii de rezistenţă poate avea urmări catastrofice asupra clădirii în caz de cutremur. 

Se ascund de inspectorii primăriei
„Dacă vecinii nu reclamă, noi nu putem depista spargerile de pereţi ilegale din apartamente. Aceste modificări făcute fără acceptul specialiştilor pot afecta structura de rezistenţă a blocului, iar un cutremur ar putea să-şi pună amprenta asupra unor astfel de imobile“, a declarat Mihai Platon, şeful Inspectoratului Judeţean în Construcţii (ICJ) Botoşani.

Chiar dacă au dreptul legal de a analiza natura modificărilor din apartamente, inspectorii nu sunt primiţi, de cele mai multe ori, de proprietarii care lucrează fără autorizaţie. În aceste cazuri, fie apelează la Poliţie, fie îl „pândesc“ pe proprietar până iese din apartament sau se întoarce acasă.

Doar patru amenzi aplicate în 2009
Anul acesta, inspectorii au dat amenzi de ordinul zecilor de mii lei pentru nereguli în domeniul contrucţiilor. Patru sancţiuni, în valoare totală de peste 5.000 de lei, au fost aplicate pentru modificări ilegale în apartamente. Cei care refuză să respecte interdicţiile impuse riscă să fie sancţionaţi penal. Legislaţia prevede închisoare până la trei ani pentru cei care sparg pereţii în apartament fără acordul şi avizele necesare. 

Clădirile afectate riscă să cadă la un cutremur minor
În ultimele luni, poliţiştii au anchetat un singur caz încadrabil ca infracţiune. Dosarul a fost preluat de superiorii de la Inspectoratul în Construcţii din Iaşi, urmând ca procurorii să decidă dacă se va începe sau nu urmărirea penală. „Cei care lucrează ilegal, fără să aibă documentaţie în spate, se joacă cu viaţa multor oameni care trăiesc în blocurile respective. Cel mai grav afectate sunt structurile de rezistenţă ale clădirilor pe care unii le dărâmă şi nu le consolidează. Imediat apar tot felul de fisuri care la un cutremur cu o magnitudine de chiar 5-6 grade pe scara Richter se pot demola“, a specificat Bogdan Şoltuzu, directorul unei firme de construcţii din Botoşani.

Autorizarea durează mult

Întreaga procedură de autorizare a lucrării este costisitoare şi poate dura câteva luni. Primul pas este certificatul de urbanism. Apoi trebuie întocmit un proiect, pe baza căruia se eliberează autorizaţia de construire. Se cere şi o expertiză tehnică. Mai este necesar acordul asociaţiei de proprietari şi al furnizorilor de utilităţi. Inspectoratul în Construcţii poate da „undă verde“ lucrării, în baza dosarului prezentat.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite