Botoşani: Zeci de minori riscă să ajungă dependenţi de băutură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Zeci de minori riscă să ajungă dependenţi de băutură
Botoşani: Zeci de minori riscă să ajungă dependenţi de băutură

Fetele preferă berea, iar băieţii băuturile tari. Unii adolescenţi îşi îneacă în alcool decepţiile, iar alţii beau din teribilism.

Copiii botoşăneni cumpără şi consumă alcool cu o lejeritate care a devenit rutină. Deşi există o lege care interzice comercializarea băuturilor alcoolice minorilor, puţini comercianţi o respectă. Consecinţele se văd în statisticile medicilor de la Spitalul de Pediatrie Botoşani unde, numai în acest an, au ajuns 30 de minori care nu s-au abţinut de la bere, vin sau tărie.


Fetele beau cot la cot cu băieţii


Şi mai şocant este faptul că 14 dintre ei au fost internaţi în stare de comă alcoolică. Majoritatea sunt adolescenţi cu vârste de peste 16 ani. Mai nou, printre minorii ajunşi la spital în stare de ebrietate se află şi fete. Unii au băut din distracţie, alţii din teribilism, dar cei mai mulţi pentru a uita de diverse probleme. Majoritatea cazurilor provin din mediul rural unde nu se pune prea mult accent pe educaţie.


O adolescentă din localitatea Havârna a ajuns luna trecută în comă la Spitalul Municipal Dorohoi după ce a băut patru litri de bere. „Pacienta era agitată, a avut şi o stare convulsivă, dar era în afara oricărui pericol. A fost perfuzată şi şi-a revenit“, a declarat Cătălin Apetrei, directorul medical al spitalului din Dorohoi. O decepţie în dragoste şi neînţelegerile cu părinţii au făcut-o pe fată să cadă în patima băuturii. Potrivit medicilor, fetele consumă de obicei bere, iar băieţii aleg băuturile mai tari.


A murit după ce a băut o sticlă de whisky


Majoritatea îşi revin din beţie după câteva ore de perfuzii, însă uneori nici medicii nu mai reuşesc să-i „trezească“. Este cazul unui tânăr de 21 de ani din Bucecea, care a murit la sfârşitul lunii august după ce a băut whisky, bere şi palincă.
Acesta a fost internat în comă de gradul IV la Secţia de Reanimare a Spitalului Judeţean, unde a decedat în mai puţin de 72 de ore. Potrivit anchetatorilor, acesta se afla într-un bar şi a pus un pariu cu prietenii săi că poate să bea o sticlă de whisky dintr-o suflare. Până la vârsta de şapte ani, consumul de alcool este considerat un accident, susţin specialiştii.

Adulţii sunt „modelul“


Odată ce au trecut de şapte ani, minorii ajung să imite comportamentul celor din jur şi găsesc în alcool o soluţie de rezolvare a micilor probleme dar, şi mai rău, o distracţie. „Unul dintre motivele pentru care minorii recurg la alcool îl reprezintă exemplul dat de familie. Părinţii fiind consumatori de alcool, fiii lor ajung să consume, de asemenea, băuturi alcoolice. Ei nu văd acest lucru ca pe un viciu, ci ca pe o normalitate“,  a declarat Anca Larionesei, psiholog în cadrul Complexului de Servicii Comunitare destinate Protecţiei Copilului Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite