Yassin Jaber, sirianul născut să salveze viaţa copiilor botoşăneni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazuri cutremurătoare l-au pus la încercare în ultimii 20 de ani pe chirurgul pediatru stabilit la Botoşani.

Yassin Jaber avea 20 de ani când a ajuns în România din îndepărtata Sirie. Ştia câte ceva despre ţara din estul Europei de la verii săi care studiau aici pe vremea comuniştilor. Născut într-o familie respectabilă de musulmani din oraşul Daraa, tânărul a fost atras de ideea de a studia medicina în acest colţ de lume despre care ştia că este plin de verdeaţă, iar oamenii sunt ospitalieri.

A tocit la limba română
Un an a stat în Craiova, într-un campus special, şi s-a pregătit pentru susţinerea examenului în limba română. „Recunosc, am tocit materia pentru examen. Nu înţelegeam nimic din această limbă. La fizică era uşor pentru că este aceeaşi în toate limbile. Greu a fost la biologie, unde am memorat practic cărţile“, mărturiseşte sirianul, care a fost admis la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi. Doi ani i-au trebuit să înveţe cât de cât limba română, dar mai ales să o înţeleagă. La fel de greu i-a fost să se adapteze şi climei aspre din nordul României.

Tinereţea, dar şi dorinţa de a face carieră l-au ajutat însă să reziste şi să se remarce în rândul studenţilor de la clasa profesorului Gabriel Ionescu, cunoscut în lumea medicală pentru separarea siamezelor din Botoşani.
„Studenţia a fost frumoasă. Am avut norocul de a avea alături oameni minunaţi de la care am avut numai de învăţat. Le sunt tuturor recunoscutor“, a spus sirianul care, după absolvirea facultăţii, s-a întors în ţara sa pentru echivalarea studiilor. Anii frumoşi petrecuţi în România l-au făcut să se întoarcă imediat după căderea regimului comunist şi să se specializeze în chirurgie ortopedică.

A ales să profeseze la Botoşani pentru că s-a îndrăgostit de o tânără studentă la informatică, cu care s-a şi căsătorit. „Aveam deja un copil şi aveam nevoie de ajutorul socrilor. În plus, la Botoşani aveam prietenii din studenţie, cu care sunt coleg la spital de o viaţă“, a mai spus medicul. El a aşteptat şapte ani să primească cetăţenia română şi să ocupe defintiv postul de chirurg ortoped la Spitalul de Pediatrie. Abia în anul 2005 a devenit medic primar pediatru. Meritele sale sunt însă recunoscute în tot judeţul. În cei 20 de ani de carieră a tratat mii de copii, unii mai bolnavi decât alţii. Au fost cazuri grave pe care le-a rezolvat cu precizia sa de chirurg. Unii copii i-au murit în braţe, iar ochii înlăcrimaţi şi durerea părinţilor l-au marcat pe viaţă.

Alţii îşi aduc pruncii la consultaţii la medicul care le-a salvat viaţa. „Satisfacţia cea mai mare este atunci când oamenii îşi amintesc peste ani că i-ai ajutat. În rest, nimic nu mai contează“, spune medicul Jaber. La cei 52 de ani ai săi este convins că rostul său pe lume este să-i ajute pe micuţii aflaţi la nevoie chiar dacă, pentru a-şi putea face meseria, a venit de multe ori cu bani de acasă. Sirianul s-a obişnuit cu neajunsurile din România. Este convins că nu poate schimba sistemul şi nici mentalităţile.

Profil
Născut. 25 februarie 1959, oraşul Daraa, Siria.
Studii. Facultatea deMedicină la Iaşi.
Familie. Este căsătorit, are două fete.

Ce-i place
„Seriozitatea este foarte importantă pentru mine şi familia mea. Vreau ca oamenii să se ţină de cuvânt şi să fie credincioşi“, a spus Yassin Jaber.

Ce nu-i place
„Minciuna şi oamenii care par să se priceapă la tot, dar nu ştiu să facă nimic bine“, a mai spus chirurgul.

Întrebări şi răspunsuri
V-aţi gândit să vă întoarceţi în Siria?
Merg des în Siria, alături de familia mea, pentru că acolo sunt părinţii şi rudele mele. Casa mea este însă în România.

Ce aşteptări aveţi pentru viitor?
Vreau să fiu sănătos şi să mă bucur de tot ce este frumos în lume alături de familia mea.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite