Botoşani: Ion Rogojanu: Vrea să deschidă un muzeu unicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Ion Rogojanu: Vrea să deschidă un muzeu unicat
Botoşani: Ion Rogojanu: Vrea să deschidă un muzeu unicat

După ce a donat Bibliotecii Judeţene din Botoşani peste 8.000 de volume despre Eminescu şi scrise de poet, acum vrea să înfiinţeze un muzeu unicat în Europa de Est.

CITEŞTE ŞI:

Preşedintele fondator al Organizaţiei Nonguvernamentale „Ospeţia din România“, Ion Rogojanu, a facut o donaţie de o valoare inestimabilă Bibliotecii Judeţene din Botoşani. Din 1989 până acum, el a cedat acestei instituţii peste 8.000 de volume din biblioteca sa. Aceste cărţi conţin aproape toată opera lui Mihai Eminescu, dar şi tot ce s-a  tipărit de-a lungul timpului despre marele autor, inclusiv cele 11 ediţii de „Poesii“, îngrijite de Titu Maiorescu.


În prezent, Ion colaborează cu Ministerul Administraţiilor Interne (MAI) pentru a pune bazele primului muzeu al paşapoartelor şi documentelor de călătorie din Europa de Est. Pentru acest proiect, el este dispus să pună la bătaie toate documentele, biletele, paşapoartele şi dovezile de călătorie pe care le deţine. „Deja am discutat cu autorităţile şi suntem pe drumul cel bun, rămâne să găsim un loc adecvat pentru acest muzeu, care ar fi primul de acest gen din Europa de Est“, spune bibliofilul.


A fost şi manager de hotel


În perioada 1968-1986, bibliofilul a condus mai multe hoteluri din Bucureşti. În acest timp a acumulat un important bagaj de cunoştinţe în domeniul turismului românesc şi internaţional. Rogojanu a fondat în urmă cu opt ani Organizaţia Nonguvernamentală „Ospeţia din România“.  „Împreună cu ceilalţi 11 membri, prin această organizaţie încercăm să optimizăm modul de prezentare al ospeţiei româneşti, îmbunătăţind astfel imaginea turismului nostru, folosind în acest sens toată arhiva de care dispunem“, explică Rogojanu.


Deşi are o bibliotecă vastă, de peste 40.000 de volume, nu-i place să fie numit colecţionar. „Deţin cărţi de toate felurile şi din toate domeniile, dar nu-mi place termenul de colecţionar, mă duce cu gândul la un depozit de cărţi. Un bibliofil autentic este acela care apreciază şi ceea ce scrie în cărţile pe care le are. Conţinutul cărţilor este primordial, oricât de preţios ar fi suportul“, explică Rogojanu.

ce-i place
„Apreciez foarte mult inteligenţa de care dă dovadă tânăra generaţie şi capacitatea tinerilor de a se adapta la tot ce e nou“, spune Ion.

ce nu-i place
Bibliofilul spune că îi displace faptul că găseşte în foarte multe locuri „omul potrivit la locul potrivit altuia“.  

întrebări şi răspunsuri
 Numărul de cărţi din bibliotecă este direct proporţional cu nivelul intelectual al proprietarului?
Eu cred că sunt trei aspecte care reflectă nivelul de educaţie al unei persoane: modul în care mănâncă, modul în care bea şi modul în care iubeşte.
De unde vine această pasiune pentru carte?
Gustul cititului l-am prins de la un vecin, pe când aveam vreo 11 ani şi locuiam deja în Bucureşti, pe Strada Sfântul Petru. Făceam un fel de troc cu acest vecin, eu îi dădeam nuci, iar el îmi dădea cărţi. Îmi aduc aminte cu drag de una dintre primele cărţi pe care le-am luat de la el. Este vorba de „Ochiul lui Turculeţ“, pentru care i-am plătit 25 de nuci.

profil
Născut
: 3 noiembrie 1939, Coteşti (Vrancea)
Studii: Şcoala Superioară de Comerţ „Ion Creţulescu“ din Bucureşti
Familie: Este divorţat, dar are trei fii şi trei nepoţei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite