Vitrinele cu bijuterii, ocolite de botoşăneni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magazinele care comercializează podoabe din aceste metale preţioase anunţă vânzări cu 70% mai mici. Doar botoşănenii cu bani îşi mai schimbă bijuteriile, dar tranzacţia se face doar cu aur la schimb şi diferenţă.

Botoşănenii care mai au bani de pus deoparte nu se mai uită la aur, deşi consilierii financiari susţin că este cea mai sigură investiţie în perioadă de criză. Administratorii magazinelor de bijuterii şi ai caselor de amanet se plâng că afacerile au scăzut la peste jumătate faţă de nivelul anului trecut.

„În alţi ani, luna decembrie era una dintre cele mai bune în ceea ce priveşte vânzarea bijuteriilor. Erau mulţi care cumpărau pentru a face cadouri. De asemenea, erau botoşănenii care lucrau în străinătate şi veneau acasă de Sărbători şi cumpărau aur“, a spus Corneliu Timofte, administratorul unui magazin de amanet.

Samsarii fac comerţ din uşă-n uşă

Magazinele de bijuterii au înregistrat scăderi ale vânzărilor cu aproape 70% faţă de perioada Sărbătorilor de Iarnă din 2009.

„Am avut doar câteva comenzi de verighete din partea unor miri care vor avea nunta în 2011. De cadouri nici nu putem vorbi. Avem noroc că avem reprezentanţă şi în alte judeţe, care au mai avut ceva vânzare“, a spus administratorul unui lanţ de magazine de bijuterii. În timp ce magazinele şi casele de amanet duc dorul clienţilor, micii întreprinzători au acaparat aproape tot ce a mai rămas din acest segment de piaţă.

Cu plasa plină de bijuterii şi cataloagele unor producători din Germania, aceştia bat instituţiile publice şi sediile de firmă, unde şi-au format deja clienţi fideli.

„Avantajul nostru este că primim aur la schimb. Femeile cumpără bijuterii pentru a-şi schimba colecţia. Nimeni nu mai cumpără acum pentru a-şi mări stocul. Dacă piesa de bijuterie este în stare bună, noi o scoatem înapoi la vânzare şi nu o mai ducem la topit“, a explicat Mihai Iacob, vânzător de bijuterii.

Podoabele vândute prin acest sistem provin în totalitate din Germania, iar comercianţii aduc şi la comandă.

Pentru clienţii fideli se practică şi plata în trei rate lunare, în ziua de salariu.

Cu 20% mai ieftin decât în Turcia
Micii comercianţi preferă bijuteriile produse în Germania pentru că sunt  cu până la 20% mai ieftine decât cele din marele bazare din Turcia. Aurul provine din rezerva de stat a Germaniei şi este prelucrat în ateliere care aparţin de casele de modă. Faţă de preţurile percepute în magazine, gramul de aur este mai ieftin cu 15%.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite