Viitorul energetic al oraşului, dezbătut de elevii botoşăneni în Lituania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Participanţi la seminarul din Lituania
Participanţi la seminarul din Lituania

Un grup de elevi şi profesori ai Grupului Şcolar Petru Rareş au participat săptămâna trecută la o reuniune în Lituania unde au dezbătut problema dezastrelor naturale de pe glob.

Un schimb de experienţă s-a purtat astfel între elevii botoşăneni şi cei ai şcolii din Veisiejai. În cadrul reuniunii s-a discutat despre activitățile din primul an de proiect, școlile participante realizând filme documentare pe această temă. Școala coordonatoare a prezentat planul de activități pentru următoarele etape ale proiectului.

În prima zi am vizitat școala și localitatea Veisiejai, primăria orașului, unde ne-am întâlnit cu primarul orașului, care a prezentat lucruri interesante despre creatorul limbii esperanto. Seara, am luat parte la activitățile cu specific lituanian unde am aflat lucruri inedite despre obiceiurile și tradițiile lituaniene: cântece tradiționale și gastronomia cu specific lituanian", a spus Carmen Dulgheriu, profesor coordonator Grupul Şcolar Petru Rareş.

Vizite s-au organizat şi în regiunea Trakai, la castelul din zonă și o fabrică de ciocolată, unde elevii și profesorii au avut ocazia să realizeze manual produse din ciocolată. Grupul liceului Petru Rareş a vizitat, de asemenea, capitala Lituaniei, Parcul Grutas și Muzeul Cesnulis, unde au admirat o expoziție în aer liber cu sculpturi din lemn, dar şi o rezervaţie naturală din Druskininkai.

„ În cea de a patra zi am sărbătorit, împreună cu partenerii noștri Ziua Europeană a Limbilor. Elevii au prezentat cântece și poezii în limbile: engleză, germană, rusă, lituaniană, letonă, esperanto. În aceeași zi, am realizat vizite de documentare la două ferme ecologice din regiune (procesarea uleiului de rapiță și creșterea cailor)", a mai spus coordonatorul liceului.

La final au avut loc sesiuni de evaluare a reuniunii de proiect precum și discuții privitoare la următoarele etape ale proiectului din cel de al doilea an de parteneriat.
La întâlnirea din Lituania au mai participat elevi şi profesori din Polonia şi Turcia.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite