Victimele zăpezii au blocat Ortopedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toate paturile din Secţia de Ortopedie sunt ocupate
Toate paturile din Secţia de Ortopedie sunt ocupate

Medicii ortopezi se aşteaptă ca numărul pacienţilor să crească în zilele următoare, odată cu preluarea cazurilor grave din judeţ.

Zăpada frământată şi poleiul au dat mari bătăi de cap botoşănenilor, mai ales celor trecuţi de 50 de ani. Peste 100 de persoane au ajuns în ultimele 24 de ore la Secţia de Ortopedie a Spitalului Judeţean „Mavromati“, după ce au alunecat şi şi-au fracturat mâna sau piciorul. „În această perioadă adresabilitatea creşte din cauza că populaţia uită că aderenţa la sol scade nu numai datorită poleiului, dar şi datorită zăpezii. Fracturile simple reprezintă 80% din totalul fracturilor cauzate de zăpadă“, a declarat doctorul Radu Malancea, şeful secţiei de Ortopedie.


Cei mai mulţi au scăpat doar cu gips


Potrivit medicilor, fracturile provocate în urma căderilor pe gheaţă nu sunt cele mai dificile cazuri. „Acestea sunt traumatisme uşoare pentru noi. Problema mai gravă este că şoferii sunt cei neatenţi  şi în ultimele două zile au fost câteva accidente grave“, a precizat doctorul Radu Malancea. În Spitalul Judeţean funcţionează două săli de gips, una în cadrul Secţiei de Ortopedie, cealaltă la Unitatea de Primire a Urgenţelor. Potrivit ortopezilor, majoritatea victimelor de ieri au fost tratate în sălile de gips. „Curăţam zăpada din faţa blocului şi am alunecat. Am căzut pe picior şi am simţit cum a trosnit. Am încercat să scap de gips, însă Sărbătorile le fac în cârje“, a declarat Vasile Cercel, sudor.


Victimele accidentelor rutiere au necesitat însă internare. „Nu aveam decât 30 de kilometri la oră. O bătrână a vrut să traverseze strada. Am evitat-o şi am agăţat capul de pod. Mi-am rupt piciorul şi m-au ajutat pompierii să ies din maşină“, a declarat Sorin-Dan Cozariuc, inginer. La ora actuală, toate cele 45 de paturi din Secţia de Ortopedie sunt ocupate. Deşi secţia este plină, medicii susţin că valul de persoane care vor prezenta fracturi în urma unor accidente cauzate de zăpadă şi gheaţă nu a sosit încă. Aceasta din cauză că pacienţii cu fracturi din judeţ nu au fost încă transportaţi la spital.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite