FOTO Vezi cine sunt adevăraţii voluntari din Botoşani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vreme ce şefii instituţiilor din Botoşani se joacă de-a voluntariatul prin birouri şi la simulări, la sate oamenii sar în foc şi în apă să îşi salveze semenii. Nu vor nici bani şi nici alte facilităţi fiscale. Vor doar să dea o mână de ajutor celor aflaţi la nevoie. 

Peste 3000 de voluntari pentru situaţii de urgenţă sunt în tot judeţul. Unul mai curajos decât altul. Peste 300.000 de lei ar trebui să plătească anual statul pentru plata lor prin scutirea de la plata impozitelor pe terenuri şi case.

Nu se întâmplă acest lucru pentru că peste 70% dintre ei nu vor un leu pentru serviciile oferite comunităţii din care fac parte şi nici alte beneficii.

image

La strigătul primarului, toţi pun însă mâna pe ce au şi sar să ajute. De doi ani de când s-au înfiinţat servicile de voluntariat pentru servicii de urgenţă pe lângă primăriile de la sate, oamenii se înghesuie să se înscrie în rândul eroilor locali. „ Oficial noi avem 21 de voluntari cu contracte la primărie. În realitate avem peste 200 de tineri curajoşi care sar în foc şi apă pentru salvarea semenilor", a spus Constantin Rădeanu, primarul localităţii Frumuşica, care are permanent la primărie o Dacie Papuc încărcată cu  zeci de bidoane cu apă în caz de vreo nenorocire, lopeţi şi furci pentru intervenţii imediate. Bani pentru achiziţionarea unei autospeciale de pompieri nu a putut" rupe" din bugetul primăriei, aşa că apelează la vecinii din localitatea Flămânzi care au o unitate de pomperi adevărată.

image

Cu două autospeciale, costume de protecţie, motopompe şi 60 de oameni unul şi unul se laudă serviciul de voluntariat pentru situaţii de urgenţă din Flămânzi, unul din centrele de elită ale judeţului care acţionează în mai toate satele din împrejurimi până la venirea pompierilor profesionişti. Fie că e vorba de incendii, inundaţii sau animale căzute în fântâni, voluntarii sunt disponibili 24 de ore din 24. Doar 12 dintre ei au contracte şi au solicitat scutiri de la plata impozitelor pe casă şi terenuri. Restul fac muncă patriotică pentru că vor să fie utili comunităţii. „ Abia facem faţă solicitărilor. Oamenii nu mai sună la 112. Ne contactează pe noi că suntem mai aproape şi au încredere în noi", a spus Nicolae Bâldea, şeful serviciului pentru situaţii de urgenţă din localitatea Flămânzi care a participat, alături de colegii săi voluntari, la peste 50 de misiuni complexe numai în acest an. La inundaţiile de anul trecut,eroii locali au muncit cot la cot cu pompierii profesionişti şi militarii pentru salvarea sinistraţilor.

image

Acelaşi spirit civic se întâlneşte şi în localităţile Darabani, Coţuşca, Ibăneşti,. Todireni, Albeşt, Băluşeni, şi Ripiceni, dotate de la bugetele locale cu echipamente specifice unităţilor profesioniste de intervenţii pentru situaţii de urgenţă, dar şi în alte zeci de localităţi din tot judeţul. „ Ei sunt adevăraii eroi.  Ne ajută foarte mult .  Nu au nevoie de bani ca să sară în ajutorul semenilor. De fapt, voluntariatul înseamnă disponibilitate pentru cei de lângă tine", a spus colonel Radu Anton, sef ISU Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite