Botoşani: Vaccinare antigripală din buzunarul pacienţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Vaccinare antigripală din buzunarul pacienţilor
Botoşani: Vaccinare antigripală din buzunarul pacienţilor

Banii alocaţi de Ministerul Sănătăţii ajung pentru imunizarea a 6% din botoşăneni

Cei mai mulţi asiguraţi vor trebui să-şi cumpere dozele de vaccin din farmacii dacă vor să se ferească de gripă.

Vaccinarea antigripală a populaţiei, care ar fi trebuit să înceapă de o săptămână, se va face abia după 15 noiembrie, din cauza procedurilor greoaie.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani a demarat acum trei zile licitaţia electronică pentru achiziţia vaccinurilor, după ce Ministerul Sănătăţii a anulat licitaţia organizată la nivel naţional şi a cerut instituţiilor din ţară să gestioneze singuri campania. Suma alocată asiguraţilor din Botoşani se ridică la 69.000 de lei, bani insuficienţi pentru achiziţionarea stocului necesar de doze de vaccin antigripal. În plus, banii vor fi viraţi în conturile DSP abia săptămâna viitoare, când va fi desemnată şi firma distribuitoare.

Judeţul are nevoie de 85.000 de doze

„Cel mai probabil, vaccinarea populaţiei va începe la jumătatea lunii noiembrie“, a declarat Lidia Onofrei, purtătorul de cuvânt al DSP Botoşani.

Anul trecut, dozele de vaccin au fost asigurate de Institutul Cantacuzino din Bucureşti, la preţul de 10 lei bucata. Dacă preţurile nu vor mai creşte, banii ajung pentru achiziţionarea a 6.900 de doze de vaccin, cu care va fi imunizată numai 6% din populaţia judeţului.

Botoşaniul are însă nevoie de 85.000 de doze de vaccin antigripal. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prioritari sunt bolnavii cronici, copiii instituţionalizaţi, bătrânii, asistenţii sociali, persoanele infectate cu HIV şi personalul medical. „Noi am solicitat ministerului 85.000 de doze de vaccin pentru aceste categorii de beneficiari. Sperăm să mai fie alocate fonduri până la sfârşitul lunii ianuarie, când trebuie încheiată imunizarea populaţiei“, a declarat medicul Ecaterina Chihaia, şef la Sanipid.

Până când Ministerul Sănătăţii va suplimenta fondurile, cele 6.900 de doze de vaccin antigripal vor fi administrate copiilor, bătrânilor şi persoanelor vulnerabile la bolile de sezon.

Restul botoşănenilor vor trebui să scoată bani din buzunar dacă vor să fie feriţi de gripă în această iarnă. În farmacii, o doză de vaccin antigripal costă 30 de lei.

Contribuabilii se simt nedreptăţiţi de situaţie şi spun că ar trebui să aibă acces gratuit la vaccin. „Nu mi se pare corect să plătesc de trei ori mai mult atâta vreme cât sunt asigurat, iar statul ar trebui să-mi garanteze gratuitatea unor servicii pentru că am diabet“, a spus Georgiana Petrescu, profesor.

Mii de îmbolnăviri în ultimele zile

3.000 de persoane au ajuns în ultima săptămână la spital cu viroze şi pneumonii. „Anul trecut, au fost imunizate gratuit 100.000 de persoane. Avem promisiuni că vom primi fondurile necesare şi pentru acest sezon“, a afirmat Ecaterina Chihaia, şef la Sanipid.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite