Un nou episod „Filantropica“ turnat pe străzile Botoşaniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Lazăr le-a explicat în amănunt oamenilor legii ce metode folosea pentru a-i îndupleca pe trecători
Gheorghe Lazăr le-a explicat în amănunt oamenilor legii ce metode folosea pentru a-i îndupleca pe trecători

Poliţiştii comunitari au reţinut ieri în faţa Spitalului Judeţean încă un cerşetor care susţine că din banii adunaţi de pe străzi şi-a cumpărat casă cu două etaje şi Mercedes

Un nou cerşetor de lux a fost reţinut ieri de poliţiştii comunitari şi i-a şocat pe aceştia prin declaraţiile făcute. Gheorghe Lazăr, un bărbat de 27 de ani din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, le-a spus cu nonşalanţă oamenilor legii că adună zilnic din mila publică cel puţin 200-300 de lei.

Totodată, milogul s-a lăudat că, din banii strânşi din cerşetorie, şi-a ridicat o casă cu două etaje în oraşul natal şi că este posesorul unui autoturism Mercedes. Ulterior, cerşetorul s-a răzgândit şi le-a spus poliţiştilor că „e necăjit şi n-are bani“, că circulă doar cu maxi-taxi şi că din sumele strânse din cerşetorie îşi duce traiul şi-şi întreţine familia.  

Invaliditate mimată

„Nu fur, nu dau în cap, nu mă iau de nimeni. Dacă vrea omul, îmi dă, dacă nu, nu. Câştig câteva milioane de lei vechi pe zi. Banii îi dau pe mâncare şi haine că mai am fraţi acasă“, a spus Gheorghe Lazăr, după ce a fost prins cerşind în faţa Spitalului Judeţean Botoşani.

De ani buni de când practică această „meserie“, bărbatul a învăţat cum să mergă pentru ca invaliditatea lui să fie credibilă. În acest sens, suceveanul se folosea de un baston. Ca să impresioneze cât mai mulţi trecători, Gheorghe Lazăr mima şi o problemă la mâna stângă.

Poliţiştii comunitari au găsit asupra lui Lazăr doar 10 lei. Aceasta în condiţiile în care cerşetorul spune că nu încheie ziua fără 200 de lei. „Afacerile din cerşetorie n-ar fi atât de profitabile fără aportul cetăţenilor de bună credinţă care, impresionaţi de unele deficienţe, adeseori mimate doar, contribuie involuntar la prosperitatea celor care apelează în mod repetat la mila cetăţenilor“, a spus Ioan Onuţu, directorul executiv al Poliţiei Comunitare Botoşani.

Cu trei săptămâni în urmă, alţi doi cerşetori au uimit opinia publică prin stilul luxos de viaţă pe care îl duceau din mila oamenilor de rând. Vasile Iacob din Arad şi Silvia Ciubotariu din Botoşani au întocmit un adevărat „business-plan“, organizându-şi activitatea precis, conform programului trecut într-o agendă. Cei doi adunau, de asemenea, câte 300 de lei pe zi, bani depuşi în conturi bancare. 

Cerşetorii, doar amendaţi

Pentru că legea este blândă cu această categorie de persoane, cei prinşi apelând la mila cetăţenilor revin de fiecare dată în stradă. 

„Legea nu consideră cerşetoria ca un pericol public. Noi nu putem să-i reţinem. Îi amendăm şi le dăm drumul. Cei mai mulţi se întorc la cerşit şi intră iarăşi în vizorul nostru. Sunt cerşetori care au fost amendaţi şi de zece ori într-un an“, a declarat Bianca Albu, purtător de cuvânt la Poliţia Comunitară.
Gheorghe Lazăr a fost amendat cu 300 de lei şi repus în libertate unde se va putea folosi din nou de de şiretlicurile învăţate pentru a-i determina pe cetăţeni să îi ofere din puţinul lor.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite