Un copil a ajuns la psiholog din cauza dependenţei de internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi părinţi îşi lasă copiii în faţa calculatorului, considerându-l un loc de joacă sigur. De  multe ori, însă, adolescenţii ajung să se rupă total de realitate.

Un băiat de 14 ani din Botoşani, dependent de calculator, a fost adus de mama lui la psiholog. Femeia a intrat în panică după ce fiul ei a început să se comporte ciudat. Andrei a ajuns „pe mâna“ specialiştilor de la Protecţia Copilului, care l-au încadrat cu „tulburări grave de comportament“. În urma testelor, aceştia au stabilit că băiatul are un IQ peste medie, de 120, în timp ce mama lui a ajuns să creadă că e întârziat mental.


Mama a venit la noi spunând că are un copil prost. A vrut să vadă dacă are sau nu întârziere mentală, pentru că abia a reuşit să intre în clasa a VIII-a. Problema lui era dependenţa de calculator. Tânărul era pe punctul de a dezvolta o sociofobie, nu mai ştia cum să se comporte în viaţa reală cu tinerii de vârsta lui“, a specificat Anca Larionesei, psiholog în cadrul Protecţiei Copilului.Au fost necesare mai multe runde de consiliere pentru ca tânărul să scape de problemă.


De la băiatul cu nota 7 la purtare, care lipsea frecvent de la ore pentru a sta în sălile de internet la jocuri, Andrei a ajuns să ia 10 pe linie. „Îi spunea mamei lui: «Hai, fă paşi!», izbea uşile şi se închidea în cameră unde stătea până noaptea târziu la calculator. Adolescentul a ajuns să stea şi aproape 50 de ore pe săptămână la calculator. Când nu se juca la computer, trăia o stare de anxietate, de nervozitate. Era ca un drog pentru el“, a mai spus psihologul.


Coşmaruri din cauza calculatorului


Potrivit specialiştilor, circa 80% din elevii care învaţă la şcolile din municipiul Botoşani sunt predispuşi riscului de a deveni dependenţi de calculator. „Am avut un copil care a ajuns să aibă coşmaruri din cauza jocurilor pe calculator, se visa în joc. Mai grav e că ajung să confunde realul cu imaginarul. Tot anul acesta am avut o situaţie în care o mamă îmi spunea că fiul ei scrie mai bine la tastatură decât de mână“, a declarat Felicia Mihai, şef în cadrul Protecţiei Copilului Botoşani.

Dependenţa de calculator are efecte grave 


Timpul petrecut fără măsură în faţa calculatorului poate afecta atât psihicul copiilor, cât şi fizicul, avertizează specialiştii. Un alt aspect negativ dat de această dependenţă este dificultatea de comunicare şi scriere. Folosirea incorectă a limbii române este un aspect constatat de psihologi în cazurile copiilor cu dependenţă de internet. Din păcate, numărul celor care apelează la ajutorul unui specialist este mult prea mic faţa de numărul de persoane afectate.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite