Uitat de judecători, Crulic devine legendă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul celor care l-au lăsat să moară de foame pe tânărul dorohoian este tergiversat de instanţele poloneze. La doi ani de la moartea lui Claudiu Crulic n-a fost găsit încă un vinovat. În schimb, drama acestuia a ajuns subiect de film. 

 Acum jumătate de an, rudele tânărului au fost înştiinţate de procurorii polonezi cu privire la trimiterea în judecată a trei dintre angajaţii închisorii din Cracovia în care s-a stins Crulic. „De atunci nu mai ştim nimic. Medicul, directorul închisorii şi gardianul sunt inclupaţi pentru neacordare de ajutor unei persoane aflate în pericol de moarte. Nu ştim în ce fază este procesul şi dacă a fost vreunul tras la răspundere“, a declarat Carmen Cracană, verişoara lui Claudiu Crulic.


Mai mult, încercările familiei de a-şi căuta dreptatea la CEDO au eşuat. Demersurile făcute de tatăl lui Claudiu Crulic au rămas fără ecou în lipsa unui sprijin din partea Avocatului Poporului. În aşteptarea unui verdict din partea autorităţilor poloneze, familia a aflat că drama tânărului va deveni subiectul unui film documentar, realizat de un regizor din Cluj, care vrea să reconstituie ultimele două luni de patimi din viaţa lui Claudiu petrecute în detenţie. O echipă  de filmare a ajuns luna aceasta la Dorohoi şi a prezentat proiectul familiei. Rudele sunt însă destul destul de sceptice. „Nu ştiu în ce măsură va ajuta acest film. Au trecut deja doi ani, iar pe Claudiu nu îl poate învia nimeni. Ne-am pierdut speranţa că i se va face dreptate, mai ales că Polonia este acum în doliu“, a adăugat verişoara dorohoianului.


Viaţa bate filmul


Rudele lui Claudiu Crulic ar putea deveni personaje în documentarul regizat de Anca Damian. Ei vor povesti momentele şocante prin care au trecut după repatrierea trupului tânărului. „Nu l-am recunoscut, arăta ca un copil subnutrit din Africa. Dintr-un băiat sănătos, de 1,75 metri şi 80 de kilograme, rămăsese doar piele şi os. Avea doar 26 de kilograme, iar părul îi crescuse foarte mult. Era de nerecunoscut. Imaginea lui mă va urmări toată viaţa“, a spus Viorica Crulic, mătuşa lui Claudiu.

O moarte absurdă


Claudiu Crulic (33 ani) a fost arestat preventiv şi închiş la Cracovia, în 2007, sub acuzaţia de furt. Ca să-şi susţină nevinovăţia, a intrat in greva foamei şi a cerut ajutorul Consulatului român. El a murit două luni mai târziu în spitalul închisorii. În urma decesului, consulul şi ambasadorul român la Varşovia au fost chemaţi în ţară.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite