Botoşani: Sute de nevoiaşi se înghesuie zilnic pentru ajutoarele UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 70.000 de botoşăneni sunt eligibili pentru a primi gratuit 19 kilograme de alimente 

Oficialii botoşăneni au împărţit pănă acum 70% din cantitatea totală de zahăr şi ulei disponibilă la nivelul judeţului.

 Sute de botoşăneni cu venituri mici stau în ultimele zile la cozi pentru a-şi încasa ajutoarele alimentare subvenţionate prin fonduri venite de la Uniunea Europeană. Conform unei normative care se aplică la nivel naţional, persoanele cu venituri mai mici de 400 de lei primesc câte 4 kilograme de zahăr şi 15 de făină de grâu. 

Ajutoarele se distribuie în cadrul unui Plan European de Furnizare Ajutoare Alimentare în beneficiul persoanelor defavorizate (PEAD).  Principalii beneficiari sunt persoanele cu venit minim garantat, pensionarii din sistemul public care au sub 400 de lei pensie, şomerii şi persoanele cu handicap.

8.263 de persoane înscrise pe listă în municipiu

Potrivit listelor întocmite de către autorităţi, în judeţul Botoşani vor fi încasa alimente 72.514 de persoane. Practic peste 10% din locuitorii judeţului vor primi zahăr şi făină de la Uniunea Europeană. În total, vor fi distribuite 332 de tone de zahăr şi 1.110 tone de făină. Cei mai mulţi beneficiari provin chiar din municipiul Botoşani, unde sunt înscrişi pe liste 8.263 de oameni.

Disciplinaţi, botoşănenii rabdă frigul ori ploaia în faţa depozitului amenajat într-o fostă hală de producţie de la Incubatorul de Afaceri din oraş. Deja peste 70% din beneficiari şi-au primit ajutorul. „Uite, domnule, ce am ajuns! Să întindem mâna pentru câteva kilograme de zahăr şi făină. Este mai rău ca pe vremea împuşcatului. Am 50 de ani şi am lucrat toată viaţa la şaibă, în fabrică. Acum sunt şomer şi am ajuns la mila statului. Să le fie ruşine celor care ne-au adus în halul asta“, a declarat revoltat Gheorghe Danalache, unul dintre beneficiari.

Alţii se bucură însă de ceea ce primesc şi nu le pasă că sunt pe lista săracilor. „Maică, o să mănânc numai cozonaci de sărbători. Am luat şi raţia moşneagului şi am zahăr şi făină pentru câteva luni. E bine că-ţi dă şi nu-ţi ia“, a spus Margareta Ailenei, o bătrână care tocmai  şi-a primit ajutorul.

Dacă în oraş s-a amenajat un punct fix de unde se împart acestea ajutoare, în mediul rural zahărul şi făina sunt duse cu căruţa la casele beneficiarilor. Ajutoarele europene sunt date pe baza unor programări făcute de Primărie, iar beneficiarii trebuie să aibă buletinele la ei.

Vin să încaseze subvenţia în numele rudelor moarte

„Până acum s-au împărţit 135 de tone de făină şi 30 de tone de zahăr. Cred că la următorul transport pe care-l aşteptăm să vină în zilele viitoare terminăm să distribuim tot zahărul şi făina. Singurele probleme pe care l-am avut au fost legate de decesele unor personae care ar fi trebui să beneficieze de aceste ajutoare. Familiile celor decedaţi insistau să primească în continuare zahăr şi făină“, a spus Florin Bulgaru, unul dintre funcţionarii judeţeni care se ocupă de distribuirea ajutoarelor.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite