Tractoare din India vândute la Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Utilajul indienilor costă 5.000 de euro şi este aproape identic cu „Universalul“ românesc. În anii trecuţi, SC ACE Forma SA a încercat fără succes să producă la Botoşani tractoare pentru agricultură şi utilaje pentru construcţii.

SC Forma SA a fost cumpărată în urmă cu cinci ani de colosul industrial indian  ACE, care a intenţionat să fabrice la Botoşani macarale şi utilaje pentru construcţii.
Indienii au renunţat după niciun an de la achiziţionarea fabricii să mai investească într-o linie de producţie la Botoşani din cauza datoriilor pe care societatea le avea la stat, dar şi a lipsei de forţă de muncă specializată în construcţia de maşini grele.  

SC Forma a mai avut o tentativă de a fabrica tractoare la Botoşani, însă nu a reuşit să vândă decât 13 din cele 25 bucăţi. Tractoarele produse în anul 2000 de Forma aveau motor de Dacie şi nu puteau fi folosite decât pentru anumite lucrări agricole. Primul tractor produs de Froma a fost cumpărat atunci cu 3.800 de dolari de fostul premier Adrian Năstase, iar al doilea a fost făcut cadou unui invitat al emisiunii „Suprize, Suprize“. Restul tractoarelor au fost vândute cu greu unor fermieri, iar cele care au rămas pe stoc au fost demontate şi folosite ca piese de schimb. 

5.000 de euro în rate

În prezent, SC ACE Forma SA mai are doar şapte angajaţi, dintre care patru sunt muncitori şi restul personal TESA. Patronii indieni intenţionează să folosească fabrica de la Botoşani pentru a vinde în România tractoarele produse de ei în Asia.

„Lucrăm la un studiu de piaţă pentru a vedea exact de ce fel de tractoare au nevoie fermierii români. Tractoarele care se vând acum în România costă zeci de mii de euro şi din acest motiv fermierii nu îşi pot permite să-şi cumpere aceste utilaje. Cel mai ieftin tractor produs de noi nu este mai scump de 5.000 de euro. Vom încerca să ne vindem produsele şi în rate sau pe credit bancar, să le fie şi fermierilor mai uşor“, a declarat Raju Kashyap, managerul de la ACE Forma SA Botoşani.

„Suspect de ieftin“

Primele tractoare indiene ar putea fi cumpărate de fermieri abia din 2012. Utilajele sunt aproape identice cu tractoarele „Universal“, produse până în urmă cu zece ani de Uzina „Tractorul“ Braşov. Fermierii români sunt însă neîncrezători în utilajele indienilor şi vor mai întâi să vadă cum se descurcă pe câmpurile din judeţ.

„Mă îndoiesc că la acest preţ sunt fiabile. La 5.000 de euro cu cât vor ei să vândă tractorul, ar merita să cumperi unul singur şi să vezi cum se comportă la lucrările agricole. Dacă face faţă şi costurile de întreţinere nu sunt mari este într-adevăr o ofertă bună“, a declarat Ovidiu Portariuc, proprietarul unei ferme agricole vegetale de circa 1.500 de hectare.

Botoşănenii mai au experienţe neplăcute cu tractoare ieftine. „Au mai încercat şi cei din Belarus să ne vândă tractoare la 8.000 de euro, dar se defectau după un an de folosinţă, iar piesele de schimb erau foarte scumpe. Un tractor bun, american, olandez sau nemţesc, costă 25.000 de euro, dar ani de zile nu ai ce repara la el“, a încheiat Ovidiu Portariuc.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite