Tiribombe pe datorie, cu 10 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii vor fi utilizaţi pentru a asigura cota de cofinanţare de 50% în cadrul unui proiect european.

Primăria Botoşani se află în etapa finală a accesării unor fonduri în cadrul Programului Operaţional Regional, axa 5. Acestea vizează crearea unei zone de agrement pe versantul Cornişa, la intrarea în oraş dinspre Suceava. Acolo se află şi Cimitirul Pacea, iar lângă acesta botoşănenii fac plajă în perioada verii. Deşi sunt mulţi amatori, nu este amenajată nicio terasă sau un spaţiu de agrement.

Poiect atârnat în semnătura Elenei Udrea
Proiectul, care a parcurs toate etapele şi mai are nevoie doar de semnătura Elenei Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prevede transformarea totală a respective părţi a oraşului. Acolo ar urma să se construiască un bazin de înot, un patinoar acoperit, un lac artificial, un amfiteatru, terenuri de tenis. Programul valorează 20 de milioane de euro, însă marea problemă este că din această sumă 50% trebuie să fie cofinanţare de la bugetul local. Cum Primăria nu dispune de o asemenea sumă, singura soluţie viabilă o reprezintă un nou credit bancar. „Este un proiect generator de venituri şi aşa este prevăzut în legislaţie“, a declarat viceprimarul Cătălin Alexa.

100 de lei, cotizaţia fiecărui botoşănean la ratele Primăriei

Edilii susţin însă că gradul de îndatorare a oraşului nu depăşeşte limita permisă, ba chiar au un nou credit în derulare. Ratele provin de la două dintre cele trei credite accesate de Primăria Botoşani. Primul, de la Raiffeisen Bank, în valoare de 25 de milioane de lei, a fost utilizat pentru asfaltarea mai multor străzi şi pentru el se plătesc rate de peste 300.000 de lei, iar cel de-al doilea, de la OTP, în valoare de 24,7 milioane de lei, presupune achitarea unei rate de 260.000 de lei.

La acest sume se adaugă dobânzile şi se ajunge astfel la totalul de aproape 900.000 de lei. Practic, fiecărui locuitor al municipiului, indiferent dacă este adult sau copil, îi revin anual de plată 100 de lei pentru aceste împrumuturi care se vor returna inclusiv atunci când unii dintre actualii elevi vor deveni contribuabili. Şefii de la municipiu dau însă asigurări că situaţia financiară a instituţiei este liniştitoare şi că nu s-a depăşit gradul de îndatorare permis de lege.

Împrumut în pregătire
„N-am avut nicio zi de întârziere, nu am avut nicio eşalonare, absolut nimic. Am mereu două priorităţi: ratele la bancă şi plata salariilor“, a afirmat Valerian Sănduc, directorul economic al Primăriei Botoşani. Municipalitatea mai are în derulare un credit, de 30 de milioane de lei, prin Intesa Sanpaolo Bank, numai că la acesta nu s-a început încă plata ratelor. În aceste condiţii, împrumutul care se prefigurează pentru parcul de agrement ar fi cel de-al patrulea.

Bani de la alte proiecte pentru zona Cornişa

Şefii de la municipiu speră totuşi să nu fie nevoie de împrumutarea a peste 40 de milioane de lei, cât ar reprezenta cofinanţarea necesară pentru parcul de agrement de la Cornişa. Demararea procedurilor efective de accesare a unui credit ar urma să fie amânată până anul viitor deoarece se mai aşteaptă unele rambursări din alte proiecte europene care ar urma să fie utilizate pentru proiectul menţionat. „S-a vehiculat ideea să se mai contracteze un credit de 10.000 de lei“, a precizat Valerian Sănduc, directorul economic al Primăriei.

Totodată, el a adăugat că din creditul de la Intesa Sanpaolo Bank, care nu a fost consumat, 1,5 milioane de lei sunt repartizaţi tocmai pentru parcul de la Cornişa, însă suma este insignifiantă pentru asigurarea cofinanţării. „Şi acest proiect urmează regula celorlalte: se plăteşte şi apoi se rambursează. Cert este că Primăria va trebui să identifice o sursă de cofinanţare“, a menţionat city-managerul Adriana Zăiceanu.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite