Tinerii fac spectacol în parcuri şi pe esplanadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adolescenţii sar peste obstacole
Adolescenţii sar peste obstacole

Acestea au devenit locurile de antrenament ale practicanţilor de parkour, o nouă disciplină sportivă îmbrăţişată mai ales de adolescenţi. 

Parkour este o practică sportivă care te ajută să treci peste orice obstacol prin găsirea celui mai eficient şi mai rapid mod de a ajunge din punctul A în punctul B, folosind doar mijloacele propriului corp.


Odată cu încălzirea vremii, şi în Botoşani au putut fi observate grupuri de tineri care practică acest sport, mai ales în parcuri şi pe esplanadele etajate din oraş, spre dezgustul persoanelor mai în vârstă şi spre deliciul tinerilor.

„Se aruncă pe maşini“
„Aleargă parcă sunt drogaţi. Se aruncă pe maşini, prin copaci şi sar peste balcoane. Ăştia ar trebui legaţi. Ăsta nu e sport, e haos“, a declarat Dumitru Dăscălescu, pensionar. Cei mai tineri îmbrăţişează larg noul sport apărut în parcurile botoşănene.

„Părerea mea despre acest sport este că ajută copiii la dezvoltarea organismului, atât fizic, cât şi psihic. Mulţi au găsit în parkour un nou stil de viaţă. Te învaţă să te adaptezi repede oricărei situaţii, iar acest lucru este benefic şi în viaţa de zi cu zi“, ne-a spus Nicu Petru, student.  Practicanţii acestei discipline se numesc traceuri.
Sport importat din Franţa

Antrenamentul acestora include escaladarea elementelor din spaţiul cotidian, cum ar fi balustrade, copaci sau clădiri. Ei consideră acest gen de antrenament e un mod de exprimare a libertăţii şi de depăşire a limitelor psihice. „Această ramură sportivă a luat naştere în Franţa, iar din ea s-a desprins deja şi o ramură mai acrobatică, freerunning-ul. Parkour se concentrează pe mişcarea eficientă, neîntreruptă înainte, peste, pe sub, în jurul şi prin obstacole, într-un anume mediu înconjurător. Astfel de mişcare poate apărea sub formă de fugă, sărituri, căţărări şi tehnici mai complexe“, a explicat Marcel Tudose, practicant al acestui sport.

Practicanţii leagă acest sport de ideea de libertate, în forma abilităţii de a depăşi aspecte din preajma ta care tind să limiteze, de exemplu balustrade, grilaje, rampe, scări sau pereţi.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite