Botoşani: Termica ar putea fi rentabilă peste 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Termica ar putea fi rentabilă peste 10 ani
Botoşani: Termica ar putea fi rentabilă peste 10 ani

Autorităţile locale au accesat fonduri europene pentru modernizarea sistemului de termoficare.

Lucrările de reabilitare a reţelei de termoficare vor începe la anul, în şase cartiere. Vor fi înlocuite conductele şi ţevile vechi, iar investiţia depăşeşte 30 de milioane de lei.

Botoşănenii din 26 de cartiere, racordaţi la sistemul de încălzire centralizat, vor beneficia în următorii ani de programul de reabilitare a reţelei de termoficare. În cadrul acestui proiect, vor fi înlocuite conductele vechi de jumătate de secol, iar în felul acesta se vor elimina pierderile din reţea.


Acesta este cel mai mare proiect din ultimii zece ani iniţiat de autorităţile locale, care au accesat fonduri europene pentru o astfel de investiţie. „Modernizarea unui singur cartier costă 5 milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor vin de la Uniunea Europeană, prin fonduri Phare. O treime din lucrări vor fi suportate de bugetul local şi cel de stat“, a declarat Nelu Diaconu, directorul Societăţii Termica Botoşani.


Încălzire pe orizontală


Lucrările de reabilitare a reţelei de termoficare au început încă de acum doi ani. În 14 cartiere s-au schimbat  conductele, iar pierderile au fost eliminate. Norocoşi sunt clienţii Termica din zona Cornişa, Teilor, Rândunica , Griviţa şi Parcul Tineretului. „Aceştia vor simţi efectele modernizării sistemului încă din această iarnă. Facturile vor fi mai mici decât în anii precededenţi pentru că nu vor mai acoperi şi pierderile din reţea“, a completat Nelu Diaconu. Alte şase cartiere sunt în curs de modernizare, iar lucrările vor începe anul viitor. Ţevile şi conductele noi au fost deja achiziţionate. Pentru alte 20 de cartiere, edilii aşteaptă fondurile europene.


Cred că în maximum 10 ani, societatea de termoficare va deveni rentabilă, iar populaţia va dori să revină la sistemul de încălzire centralizat. Eu însumi iau în calcul această variantă“, a declarat primarul Cătălin Flutur.  Autorităţile locale au în vizor şi varianta înlocuirea sistemului de încălzire de pe verticală pe orizontală. În acest fel, clienţii vor plăti doar ceea ce consumă, exact ca în cazul centralelor de apartament şi nu vor mai împărţi cheltuielile comune cu vecinii de bloc. Botoşănenii sunt însă destul de sceptici. „Nu cred că apucăm noi să plătim doar ceea ce consumăm“, a spus Mircea Daniliuc, pensionar.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite