Botoşani: Ionuţ Brînzei: Terapeut şi arbitru în acelaşi timp (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Ionuţ Brînzei: Terapeut şi arbitru în acelaşi timp (PORTRET)
Botoşani: Ionuţ Brînzei: Terapeut şi arbitru în acelaşi timp (PORTRET)

Tânărul arbitrează în liga a III-a, dar are grijă şi de forma fizică a fotbaliştilor de la FC Botoşani, unde este angajat pe postul de kinetoterapeut.

Ionuţ Brînzei a fost nevoit să aleagă mai tot timpul între hobby şi o altă ocupaţie specifică vârstei. Prima alegere a făcut-o în perioada liceului. „Încă din clasa a XI-a jucam fotbal la o echipă în campionatul judeţean. Câţiva dintre colegii de-atunci evoluează la echipe din liga a III-a. Trebuia să ajung şi eu acolo, dar prin 1998 m-a luat tatăl meu şi m-a dus la cursurile de arbitraj“, a povestit Ionuţ Brînzei. A finalizat aceste cursuri, dar la  început nu a fost încântat de drumul ales.

Licenţiat în Kinetoterapie

„După ce am terminat cursurile de arbitraj nu prea am vrut să continui, însă am mers la meciurile unde eram delegat. În acea perioadă eram un copil, iar banii pe care îi primeam la sfârşitul meciurilor îmi prindeau bine în timpul săptămânii“, a declarat botoşăneanul, care între a juca fotbal în liga judeţeană şi a arbitra în acest eşalon a ales varianta a doua. A urmat apoi cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Bacău, iar în fiecare weekend era delegat la diferite competiţii fotbalistice.

Arbitrul şi-a luat licenţa în Kinetoterapie, însă nu a vrut să se desprindă total de fotbal şi, după terminarea facultăţii, s-a angajat la clubul de fotbal FC Botoşani, unde activează şi în prezent. Arbitrajul l-a pus şi-n situaţii deosebite. „Am fost delegat la un moment dat arbitru de rezervă la un meci al FC Botoşani. Am anunţat la centru incompatibilitatea şi am fost mutat la un alt meci“, a completat  Ionuţ Brînzei.

Se pregăteşte pentru eşalonul secund

Kinetoterapeutul a fost nevoit de multe ori să-şi petreacă nopţile pe drumuri pentru a ajunge la meciurile pe care clubul unde era angajat le disputa în deplasare. În fiecare săptămână, Ionuţ Brînzei este delegat să arbitreze meciuri în liga a treia, partide ce se dispută vineri după-amiază, în timp ce echipa unde activează pe postul de kinetoterapeut se află deja pe drum.

Deşi nu-i este uşor, continuă să arbitreze şi speră ca în acest an să promoveze în al doilea eşalon al arbitrajului naţional. „Anul trecut, împreună cu cinci colegi din Botoşani, ar fi trebuit să promovăm în divizia B, dar au avut loc evenimentele de la Piteşti legate de arbitraj şi acest lucru nu a mai fost posibil“, a declarat arbitrul.

Botoşăneanul a fost cooptat în luna ianuarie în lotul extins al arbitrilor şi a efectuat un stagiu de pregătire în Antalya. A susţinut examenul de promovare în lotul de arbitri din Divizia B săptămâna trecută, dar rezultatul nu a fost încă făcut public.

Profil
Născut. 14 aprilie 1980, Botoşani.
Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bacău.
Familie. Căsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Ce alte meserii te atrag în afară de cele adiacente sportului?
Mi-aş fi dorit să fiu cadru militar. Din copilărie m-a atras uniforma militară. Mi-am sfătuit şi fratele să urmeze o carieră în această direcţie, însă nu cred că sfatul meu a fost decisiv. 
A avut vreo influenţă tatăl tău în cariera de arbitru?
El m-a dus cu forţa la arbitraj. Eu eram mare vedetă de fotbal la judeţ, iar el
şi-a dat seama că nu am calităţi să ajung mai sus de liga a III-a.
Este benefic un arbitru la o echipă de fotbal?
Este foarte important ca jucătorii să înţeleagă deciziile arbitrilor, iar discuţiile pe care le am eu cu jucătorii au ca finalitate tocmai acest lucru.

Ce-i place
„Îmi place peştele la grătar cu mămăliguţă şi cu mujdei. Aceasta este mâncarea mea preferată. De asemenea, îmi place să mă joc cu câinele meu Atos“, a declarat Ionuţ.
Ce nu-i place
Nu-i place spanacul şi găina fiartă, acestea fiind printre puţinele alimente pe care nu le consumă. „În general, prefer să mănânc cât mai sănătos şi cât mai echilibrat posibil, dar spanacul nu-l suport, deşi este sănătos“, a precizat arbitrul.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite