Taina milioanelor de la sindicatele din Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 50% din cotizaţiile plătite de angajaţii din judeţ se varsă în conturile federaţiilor sindicale, iar acestea contribuie la rândul lor la bugetul confederaţiilor.

Aproape toate sindicatele de bază din Botoşani sunt, prin federaţiile lor, membre a patru confederaţii sindicale: Cartel Alfa, CNSLR Frăţia, Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR).

La Botoşani se practică două metode de strângere a cotizaţiilor: ca sumă fixă, când lucrătorului i se opresc lunar aceeaşi bani drept cotizaţie (în jur de 5-6 lei), şi procentual, până la 1% din salariu.
Doar o parte din bani rămân însă la sindicatele de bază, restul sunt viraţi federaţiilor şi de acolo, mai departe, confederaţiilor. Peste 20.000 de botoşăneni sunt membri de sindicat, ceea ce înseamnă că anual se adună din cotizaţii circa 3,5 milioane de lei. Aproximativ jumătate din aceşti bani sunt viraţi conducerilor centrale ale federaţiilor şi confederaţiilor. Cei care ar trebui să spună ce se întâmplă cu aceşti bani evită  să dea explicaţii.

„Este confidenţial, este treaba fiecărui sindicat cum cheltuie banii conform propriului statut. La consiliile naţionale şi la congrese se mai prezintă cheltuielile“, a declarat Vasile Chiru, preşedintele BNS Botoşani, care a recunoscut că nici nu îndrăzneşte să-şi întrebe şefii de la Bucureşti ce fac cu banii trimişi din teritoriu. Aceasta deşi, în ciuda sumelor colectate de la Botoşani, nu i se trimit bani nici pentru chirie, utilităţi sau achiziţionarea de materiale necesare la mitinguri şi pichetări. Spre deosebire de omologii de la Cartel Alfa şi CNSLR Frăţia nu este remunerat pentru activitatea sindicală, el fiind angajat al Casei de Asigurări de Sănătate.

Mai mulţi membri, mai mulţi bani
„Ar trebui puşi pe tapet sindicaliştii scoşi din activitatea de producţie. Eu nu am nici avere pe care să o declar: apartamentul, bicicleta, dobermanul şi motoscuterul“, a mai spus Vasile Chiru. Mai mulţi sindicalişti înseamnă şi mai mulţi bani. La Botoşani, Cartel Alfa are în jur de 10.000 de membri, iar banii opriţi salariaţilor din judeţ care ajung la confederaţie sunt cei mai mulţi.

Banii nu trec pe la Botoşani
Câţi anume sunt se poate doar aproxima fiindcă fondurile nu trec prin uniunea judeţeană de la Botoşani, ci sunt viraţi direct federaţiilor, iar de acolo confederaţiilor. În plus, nu s-a stabilit o sumă sau un procent pentru fiecare sindicat drept contribuţie la forurile superioare astfel încât un calcul exact este aproape imposibil de realizat. Liderul judeţean al Cartel Alfa crede însă că nici nu trebuie dat un raport cuiva din afară despre finanţele confederaţiei. „Sindicatul nu este o organizaţie economică, nu trebuie să dea ceva la stat decât dacă are salariaţi“, a spus Marius Oroşanu. CNSLR Frăţia ocupă poziţia a doua în privinţa fondurilor virate forurilor central, CSDR ocupă locul al treilea, iar BNS cel din urmă, asta şi pentru că au mai puţini membri.

Banii cheltuiţi, feriţi de controale

Modul în care se cheltuiesc milioanele de lei încasate anual de la angajaţii botoşăneni este în mare parte un mister. Şi asta pentru că nici o instituţie a statului, fie ea Curtea de Conturi, Direcţia Generală a Finanţelor Publice sau Garda Financiară, nu au atribuţii în această privinţă.

„Noi avem treabă cu agenţii economici, sindicatele au un statut special“, a afirmat Corneliu Mihai, comisarul şef al Gărzii Financiare Botoşani. Liderii sindicali cred însă că nici nu ar trebui să îi controleze cineva decât în măsura în care ar desfăşura activităţi economice şi ar avea de plătit taxe ori impozite la stat. „Instituţiile statului controlează la sesizare sau dacă sunt obligaţii către stat. De exemplu, dacă un sindicat are un salariat, atunci poate să vină să controleze cum îşi îndeplineşte obligaţiile de plată faţă de stat. În rest, dacă nu ar fi o sesizare de evaziune, ce treabă ar avea statul cum ne organizăm şi ne cheltuim noi banii?“, a afirmat Marius Oroşanu, preşedintele Cartel Alfa din Botoşani. Unul dintre liderii importanţi de sindicate din Botoşani, Andrei Paramanov, lucrează chiar la DGFP şi controlează agenţii economici.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite